Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos opozicionieriaus versija: kodėl Belgorodo kariniame dalinyje vyko susišaudymas?

Rusijoje, kariniame Soločių poligone, esančiame su Ukraina besiribojančioje Belgorodo srityje, kruvino incidento metu oficialiais duomenimis žuvo 11 žmonių, dar 15 buvo sužeista. Nors neoficialiomis žiniomis aukų yra ir daugiau. Rusijos gynybos ministerija jau paskelbė, kad išpuolį surengė užpuolikai iš vienos buvusios sovietinės valstybės. Tačiau Kremliaus opozicionierius Dmitrijus Gudkovas turi kitokią versiją.
Į Rusijos kariuomenę mobilizuotų vyrų pratybos
Į Rusijos kariuomenę mobilizuotų vyrų pratybos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įvairiuose Rusijos ir Ukrainos „Telegram“ kanaluose šeštadienio vakarą imta skelbti informacija, kad trys vyrai ėmė šaudyti į kitus mobilizuotus karius. Du iš šaudžiusiųjų patys buvo nukauti, o vienam su ginklais pavyko pabėgti.

Tuomet buvo teigiama, kad žuvo 22 ir buvo sužeista 16 žmonių, nors Rusijos gynybos ministerija pateikia mažesnius skaičius.

„Spalio 15 dieną du NVS (Nepriklausomų valstybių sandraugos) šalies piliečiai įvykdė teroro aktą Vakarų karinės apygardos poligone Belgorodo srityje“, – ministerijos pranešimą citavo valstybinės naujienų agentūros.

„Dėl to 11 žmonių buvo mirtinai sužeisti. Dar 15 žmonių patyrė įvairaus sunkumo sužalojimus ir buvo nuvežti į gydymo įstaigas“, – priduriama pranešime.

Ministerija taip pat skelbė, kad du užpuolikai „žuvo paleidus atsakomąją ugnį“.

Kita versija

Po kruvino incidento neoficialiuose „Telegram“ kanaluose buvo teigiama, kad šaudžiusieji buvo tadžikai.

„Telegram“ kanalo „Sota“ duomenimis, šaudynės įvyko dalinyje, kuriame buvo kilusi kariškių nepasitenkinimo banga. Anksčiau skelbta, kad jame yra šimtas karių iš Briansko srities, kategoriškai atsisakiusių važiuoti į Lymano šturmą. Juos ilgiau nei savaitę įkalbinėjo važiuoti į Ukrainą, tačiau jie nenusileido.

Karinė vadovybė mobilizuotiesiems grasino, tačiau jie vis tiek demonstravo užsispyrimą ir atsisakė vykti į frontą. Vyrai buvo išrikiuoti aikštėje, visaip įkalbinėti, tačiau važiuoti į frontą sutiko ne daugiau dvidešimties, kiti ir toliau maištavo.

Panašios versijos laikosi ir Rusijos opozicijos politikas Dmitrijus Gudkovas, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Pasak opozicionieriaus, išpuolį surengti galėjo Tadžikistano piliečiai, kuriems buvo išduoti Rusijos pasai ir kurie buvo mobilizuoti į kariuomenę. Jis sako, kad šie vyrai poligone galėjo būti pažeminti ir nusprendė atkeršyti.

„Kadangi kariuomenė neturi pakankamai neperšaunamų liemenių, šiltų drabužių ir įrangos, Rusijos ginkluotosiose pajėgose vyksta kova dėl šių išteklių“, – sako D.Gudkovas.

„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Gudkovas
„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Gudkovas

„Tai ne teroristinis išpuolis, o vidinės Rusijos ginkluotųjų pajėgų problemos“, – priduria Rusijos opozicijos politikas.

Kartu jis primena, kad Rusių kariuomenėje yra gajus karių skirstymas į „klases“.

Vasario pabaigoje Rusija pradėjo karą Ukrainoje. Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė mobilizuoti 300 000 rusų, kurie anksčiau atliko privalomąją karinę tarnybą.

Nuo rugsėjo 21 dienos, kai buvo paskelbta dalinė mobilizacija, į Rusijos ginkluotąsias pajėgas buvo pašaukta daugiau kaip 200 000 žmonių.

Dalinės mobilizacijos paskelbimas išprovokavo protestus, daug šaukiamojo amžiaus vyrų išvyko iš Rusijos, be to, įvyko keli išpuoliai prieš įstaigas, atsakingas už šaukimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito