Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos pasamdyti troliai internete apsimeta D.Trumpą garbinančiais amerikiečiais

Rusijos trolių fabrikų darbuotojams pastaraisiais mėnesiais greičiausiai mokama už JAV respublikonų kandidatui į prezidentus Donaldui Trumpui palankią propagandą socialiniuose tinkluose. Akivaizdu, kad Maskva nori, kad į Baltuosius rūmus įsikraustytų būtent šis milijardierius, rašo „Business Insider“.
Kremliaus samdiniai internete garbina Donaldą Trumpą
Kremliaus samdiniai internete garbina Donaldą Trumpą / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Tokią išvadą dabar daro savaitraščio „The New Yorker“ žurnalistas Adrianas Chenas, kuris praėjusių metų birželį ištyrė Rusijos „gerai apmokamų trolių armiją“ ir paskelbė tyrimo rezultatus plačioje publikacijoje.

„Nutiko labai įdomus dalykas, – teigia A.Chenas. – Vykdydamas tyrimą sukūriau Rusijos trolių sąrašą. Ir kartais jį vis dar patikrinu. Ir daugelis tų paskyrų dabar paverstos apsimetėlių JAV konservatorių paskyromis.

Nežinau, kas vyksta, bet iš visų jų skelbiami teigiami pranešimai apie Donaldą Trumpą ir panašiai.“

„Panašu, kad turime reikalą su išties keista strategija – reikia išrinkti Trumpą, kad sumenktų JAV galia. Po to, kai teko padirbėti Rusijoje, į šį reikalą žiūriu kitaip“, – pridūrė žurnalistas.

Taikinys – laisva interneto erdvė

A.Chenas daug laiko praleido Sankt Peterburge, kur išsiaiškino, kad Rusijos interneto troliai, kuriems Kremlius moka už propagandos skleidimą virtualioje erdvėje, surengė daug „gerai koordinuojamų Amerikos visuomenės klaidinimo kampanijų“.

Dezinformacija – informacinio karo dalis, kurią rusai naudoja nuo Šaltojo karo laikų. Tai tik viena iš Rusijos žvalgybos „aktyviųjų priemonių“, kuriomis sėjamas chaosas Kremliaus priešiškomis laikomose šalyse.

„Aktyvioji priemonė yra laiko patikrinta KGB vykdomo informacinio ir psichologinio karo dalis“, – šią savaitę rašė ir vienas „The Daily Beast“ redaktorių Michaelas Weissas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Michael D. Weiss
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Michael D. Weiss

„Rusai siekia įvaryti pleištą Vakarų aljansuose, ypač NATO, ir susilpninti Jungtines Valstijas Europos, Azijos, Afrikos, Pietų Amerikos žmonių akyse. Taip paruošiama dirva karui, jei jis iš tikrųjų būtų paskelbtas.

Dezinformacija yra karštligiškas melas, sukurtas „centro“ Maskvoje ir sukištas į Rusijai draugišką žiniasklaidą taip, kad demokratinės šalys atrodytų įtartinos“, – tęsė M.Weissas.

Todėl nebūtų nieko stebėtino, jei Kremlius iš tiesų moka troliams, kad šie apsimestų D.Trumpo šalininkais.

„Buvęs troliai man teigė, kad jų darbas buvo nepastebimai paversti iš pažiūros net nepolitines paprasto žmogaus mintis propaganda. Rusijos informacinis karas gali būti laikomas didžiausia visų laikų trolinimo operacija, o jos taikinys – visa demokratiška interneto erdvė“, – teigė A.Chenas.

V.Putinas sulaukia įvertinimo

Rusijos žurnalistė Julija Ioffe savo ruožtu pastebi, kad D.Trumpas Kremliaus strategams – tikra dovana. Jis kalba apie NATO beprasmiškumą, jo komanda keičią tradicinę Respublikonų partijos liniją dėl Ukrainos.

„Gyvenimas čia vis dar blogas, – birželį iš Žemutinio Tagilo miesto Urale rašė J.Ioffe. – Bet žmonės čia ištikimi Putinui. Dėl to, kad žmonės, ypač senesni, žinias apie pasaulį gauna iš Kremliaus kontroliuojamų televizijų.

O Kremliaus valdomos televizijos neleidžia suabejoti dėl to, kas yra jų favoritas JAV prezidento rinkimuose – Donaldas Trumpas.“

Greičiausiai D.Trumpas kur kas naudingesnis rusams nei rusai kada nors buvo naudingi jam.

Nemažai kalbų apie tiesiogines D.Trumpo sąsajas su Rusija sunkiai įrodomos, be to, gali būti, kad klystama. Greičiausiai D.Trumpas kur kas naudingesnis rusams nei rusai kada nors buvo naudingi jam.

Galiausiai vien tai, kad įtarimai dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimų kampaniją sulaukia vis daugiau dėmesio Amerikos žiniasklaidoje, V.Putinui – buvusiam KGB agentui – yra didžiulis propagandinis laimėjimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Pats faktas, kad mes apie tai kalbame ir manome, kad Putinas sugeba vos ne iškelti savo kandidatą į JAV prezidentus, reiškia, jog mes jam suteikiamą tą galią ir svarbą, kurios jis taip trokšta.

Putinas nori, kad Amerika jį vertintų kaip lygiavertį priešininką. O mes darome būtent tai“, – pažymėjo J.Ioffe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas