Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 23 /17:07

Rusijos pilotai viliojami į Ukrainą: Charkivo srityje nusileido rusų karinis sraigtasparnis, įgula pasidavė

Rusijos karinis sraigtasparnis Mi-8 nusileido vienoje iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių bazių ir pasidavė šalies ginkluotosioms pajėgoms, pranešė ukrainiečių naujienų portalo „Censor.net“ vyriausiasis redaktorius Jurijus Butusovas.
Sraigtasparnis Mi-8
Sraigtasparnis Mi-8. Asociatyvinė nuotr. / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Censor.net“ šaltiniai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybėje patvirtino Rusijos tinklaraštininkų paskleistą informaciją, kad į vieną iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų bazių prieš kurį laiką atskrido Rusijos karinis sraigtasparnis Mi-8.

Pranešta, jog sraigtasparnis yra visiškai nepažeistas ir bus naudojamas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms po išsamios įrangos apžiūros ir tyrimo.

Anot ukrainiečių naujienų portalo „Ukrainskaja pravda“ šaltinių specialiosiose tarnybose, šis incidentas buvo ilgalaikės Ukrainos gynybos žvalgybos specialiosios operacijos rezultatas.

„Tai buvo Ukrainos gynybos žvalgybos specialioji operacija, trukusi daugiau nei 6 mėnesius. Ukrainos žvalgyba įviliojo Mi-8 AMTSh pilotą į Ukrainą. Orlaivis skraidė tarp dviejų oro bazių ir gabeno naikintuvų Su-27 ir Su-30 SM dalis. Kartu su pilotu orlaivyje buvo du įgulos nariai, kurie nežinojo, kur iš tikrųjų skrenda sraigtasparnis“, – rašoma straipsnyje.

Teigiama, kad Mi-8 nusileido Charkivo srities aerodrome.

Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas nacionalinio teletilto eteryje patvirtino, kad toks incidentas tikrai įvyko, tačiau vengė pateikti detalių.

„Bus pateikta oficiali informacija. Preliminariai, taip, tokia informacija yra. Reikia tik šiek tiek palaukti. Dirbame ir su įgula. Viskas gerai, bus žinių“, – tvirtino jis.

Rusijos prokremliški tinklaraštininkai rašo, kad šis sraigtasparnis dingo prieš pora savaičių. Jie tikina, kad ekipažas greičiausiai pasiklydo, o kai pamatę aerodromą nusileido ir suprato, kad pateko į Ukrainos pusę, vėl bandė pakilti, bet esą buvo apšaudyti. Rusų šaltiniai teigia, kad du įgulos nariai žuvo, o vadas buvo sužeistas.

Tačiau J.Butusovas iš šios versijos šaiposi. Anot jo, sraigtasparniai skrenda pakankamai žemai, kad įgula galėtų orientuotis matydama žemę. Be to, pasiklysti ir nuskristi 300 km nuo fronto linijos iki aerodromo, kuriame sraigtasparnis nusileido, jo nuomone, neįmanoma. Šis skrydis galėjo būti atliktas tik sąmoningai.

Rusų pilotų viliojimas į Ukrainą

Praėjusiais metais grupė Ukrainos piliečių, anksčiau dirbusių žvalgybos tarnybose, bandė surengti savo specialią operaciją, siekdami papirkti Rusijos karo lakūnus, kad šie skristų į Ukrainą ir „parduotų“ savo kovinius lėktuvus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Tačiau specialioji operacija buvo vykdoma be Ukrainos specialiųjų tarnybų pritarimo, pažymėjo naujienų agentūra „Unian“.

Kaip paaiškėjo vėliau, Rusijos specialiosios tarnybos pasinaudojo susidariusia situacija ir surengė raketų ataką prieš aerodromą, į kurį turėjo skristi rusų pilotai. Dėl to buvo sunaikinti du Ukrainos ginkluotųjų pajėgų orlaiviai ir antžeminė įranga, taip pat žuvo vienas ir buvo sužeista dar 17 Ukrainos kariškių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento