Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos prokurorai prašo beveik 5 metų kalėjimo buvusiam separatistų vadui I. Girkinui

Rusijos prokurorai paprašė teisėjo įkalinti buvusį Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų vadą Igorį Girkiną beveik penkeriems metams dėl kaltinimų ekstremizmu, ketvirtadienį pranešė jo sąjungininkai.
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

I. Girkinas, geriau žinomas Igorio Strelkovo slapyvardžiu, griežtai kritikavęs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, buvo suimtas pernai dėl „viešų raginimų griebtis ekstremizmo“. 

52 metų I. Girkinas buvo vienas iš pagrindinių prokremliškų separatistų figūrų, kai 2014 metais prasidėjo kovos Rytų Ukrainoje. Tačiau griežtosios linijos nacionalistas buvo suimtas po kelis mėnesius trukusių viešų išpuolių prieš Rusijos kariuomenės vadus ir V. Putiną, kai ragino pradėti daug agresyvesnį puolimą prieš Ukrainą.

„Prokuroras paprašė skirti Igoriui Strelkovui ketverius metus ir 11 mėnesių bendrojo režimo kalėjimo kolonijoje“, – socialiniame tinkle pranešė jo sąjungininkai.

„Tai vienu mėnesiu mažiau nei didžiausia galima bausmė pagal straipsnį, kuriuo jis kaltinamas“, – pridūrė jie po posėdžio už uždarų durų.

Kai kuriuose iš paskutinių savo įrašų socialiniuose tinkluose prieš suėmimą I. Girkinas pavadino V. Putiną „senu idiotu“ ir pridūrė, kad „šalis neišgyvens dar šešerių metų šio bailaus vidutinybės valdžioje“.

Keletą mėnesių valdžia toleravo jo aštrią kritiką, nors Kremliaus liberaliems oponentams už kritiką Rusijos karui Ukrainoje buvo skirtos griežtos kalėjimo bausmės.

2022 metų lapkritį Hagos teismas už akių pripažino I. Girkiną ir du jo numanomus bendrininkus kaltais dėl reisu MH17 skridusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais ir skyrė jam įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

I. Girkino advokatas sakė, kad nuosprendis jo ginamojo byloje Rusijos teisme bus paskelbtas sausio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas