Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 20 /20:43

Rusijos prokurorai prašo skirti A.Navalnui 20 metų laisvės atėmimo bausmę

Rusijos prokurorai paprašė skirti 20 metų laisvės atėmimo bausmę jau kalinamam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui, ketvirtadienį pranešė jo bendražygiai.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Scanpix“/AP nuotr.

Naujausi jam pateikti kaltinimai yra susiję su ekstremizmu.

Anot A.Navalno bendražygių, teismas nuosprendį paskelbs rugpjūčio 4 dieną įvykus uždaram teismo procesui.

Šiuo metu A.Navalnas atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę už sukčiavimą ir nepagarbą teismui griežto režimo kalėjime Melechove, esančiame už 250 km į rytus nuo Maskvos.

Ketvirtadienį vykusio teismo posėdžio metu Kremliaus kritikas pasmerkė Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą.

Kaip teigiama A.Navalno bendražygių išplatintame pranešime, uždarame posėdyje jis sakė, kad Rusija skęsta purve ir kraujyje ir dalyvauja kvailiausiame ir beprasmiškiausiame šio amžiaus kare, nusinešusiame dešimtis tūkstančių gyvybių.

ES į sankcijų sąrašą įtraukė Rusijos kalėjimo, kuriame kalinamas A.Navalnas, vadovą

Europos Sąjunga ketvirtadienį į savo sankcijų sąrašą įtraukė Rusijos kalėjimo, kuriame laikomas Kremliaus kritikas A.Navalnas, vadovą.

ES oficialiajame leidinyje paskelbtas sprendimas buvo priimtas, kai Rusijos prokurorai paragino A.Navalnui skirti 20 metų laisvės atėmimo bausmę už ekstremizmą.

„ES taip pat nustatė ribojamąsias priemones dvylikai kitų asmenų ir penkiems subjektams, atsakingiems už rimtus žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje“, – teigė Europos Vadovų Taryba.

„Priemonės nukreiptos į (...) politiškai motyvuotus nutarimus prieš opozicijos politikus, demokratijos aktyvistus ir atvirus Kremliaus kritikus Aleksejų Navalną ir Vladimirą Karą-Murzą“, – pridūrė ji.

Į sankcijų sąrašą įtrauktiems asmenims draudžiama vykti į ES ir įšaldomas bet koks jų turtas, turimas bloko teritorijoje.

47 metų opozicijos lyderis buvo sulaikytas 2021-aisiais, kai grįžo iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių. Pastarasis tai neigia.

Jam pareikšti kaltinimai dėl ekstremizmo propagandos, o teismas nuosprendį turėtų paskelbti rugpjūčio 4 dieną.

Į ES sankcijų sąrašą įtrauktas įkalinimo įstaigos „IK-6“, kurioje laikomas A.Navalnas, vadovas Dmitrijus Nožkinas, keturi jo pavaduotojai ir kalėjimų tarnybos leitenantas.

Kaip teigiama sankcijų sąraše, „IK-6“ darbuotojai taikė A.Navalnui bausmių režimą, kuris „smarkiai pablogino jo sveikatą“.

„Kolonijos vadovybės taikomi metodai, tokie kaip itin ryškios LED šviesos, prilygsta žiaurioms, nežmoniškoms ir žeminančioms bausmėms“, – teigiama pranešime.

ES į sąrašą taip pat įtraukė Rusijos saugumo tarnybos (FSB) agentą, 41-erių Aleksandrą Samofalą, kaltindama jį prisidėjus prie pasikėsinimo nunuodyti V.Kara-Murzą.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Kara-Murza
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Kara-Murza

„Beveik mirtinas apnuodijimas labai pakenkė V.Kara-Murzos sveikatai ir neigiamai paveikė jo ilgalaikę fizinę būklę“, – teigiama oficialiame leidinyje.

41 metų V.Kara-Murza balandį buvo nuteistas 25 metams griežto režimo kalėjime už išdavystę ir dėl kitų kaltinimų, susijusių su Rusijos karo Ukrainoje kritika.

Iš viso ketvirtadienį ES į žmogaus teisių sankcijų sąrašą įtraukė 18 asmenų ir penkias organizacijas už pažeidimus Afganistane, Pietų Sudane, Centrinės Afrikos Respublikoje, Ukrainoje ir Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas