Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos raketinis laivas prie Kaliningrado krantų padegtas tyčia: tai padarė rusas

Balandžio 8 d. pasirodė pranešimai, kad Rusijoje prie Kaliningrado krantų užsidegė laivas – nedidelė raketinė korvetė „Serpuchov“. Rusija įtarė, jog prie išpuolio prisidėjo Ukrainos pajėgos, tačiau jį padegė rusas.
Rusijos raketinešis laivas „Serpuchov“
Rusijos raketinešis laivas „Serpuchov“ / Socialinių tinklų nuotrauka

Ukrainos karinė žvalgyba nurodė, kad laive kilęs gaisras visiškai sunaikino laivo ryšių ir automatikos įrangą.

„Dėl gaisro raketinio laivo viduje buvo visiškai sunaikinta jo ryšių ir automatikos įranga. Atkurti laivo „Serpuchov“ kovinį pajėgumą prireiks daug laiko“, – rašė tarnybos atstovai ir nurodė, kad prieš incidentą Rusija turėjo planų jį perkelti į Juodąją jūrą, kad bent iš dalies kompensuotų Juodosios jūros laivyno patirtus nuostolius.

Nors Maskva svaidėsi kaltinimais, tuo metu Ukrainos karinė žvalgyba nepatvirtino, kad Ukraina yra susijusi su gaisru. Vis tik paaiškėjo, kad gaisras mažajame raketiniame laive „Serpuchov“ kilo neatsitiktinai.

Korabli.eu nuotr./Raketnešis laivas „Serpuchov“
Korabli.eu nuotr./Raketnešis laivas „Serpuchov“

Naujienų agentūros „Ukrinform“ surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjęs rusas slapyvardžiu Goga pripažino, kad tai buvo jo darbas. Pasak kariškio, 2023 m. gruodį jis susisiekė su Rusijos „Laisvės legiono“ pajėgomis, kurios Ukrainos pusėje kovoja su Vladimiro Putino režimu ir prisipažino, jog nori kovoti už Ukrainą.

„Jie susisiekė su manimi ir aptarė tolesnius mano veiksmus – ką galėčiau duoti legionui, kuo galėčiau būti naudingas. Kiekvienas, kuris kreipiasi į legioną, ras sau darbą, nesvarbu, kuo užsiima – operacijomis, informacija, žvalgyba. Paaiškėjo, kad man tinka sabotažo operacija.

Padegiau vieną iš laivo kajučių. Su savimi pasiėmiau paruoštus slaptus dokumentus ir palikau laivą bei Rusijos teritoriją“, – pasakojo Goga.

Pasak jo, „tai buvo bendra legiono „Rusijos laisvė“ ir projekto „Noriu gyventi“ operacija.

„Dabar esu Ukrainoje, netrukus būsiu apmokytas ir su ginklu rankose pradėsiu kovoti prieš V.Putino režimą“, – sakė jis.

Kariškis teigė, kad anksčiau tarnavo Baltijos laivyne ir turėjo galimybę susipažinti su valstybės paslaptimis. Prasidėjus plataus masto invazijai, jis bandė įtikinti savo kolegas, kad Rusija klysta. Tačiau tuo metu palaikymo nesulaukė.

Vyras atskleidė, kad vėliau bandė pasitraukti iš laivyno, tačiau viršininkai jam neleido to padaryti. Tad jam liko išeitis – prisijungti prie Ukrainos ir kovoti prie V.Putiną.

„Ši pasipriešinimo apraiška rodo, kad Rusijoje yra daug laisvų žmonių, pasirengusių sunaikinti V.Putino režimą. Kai kurie iš jų kovoja Rusijos savanorių daliniuose, o kiti priešinasi ir silpnina mūsų bendrą priešą Rusijos viduje“, – pakomentavo "Rusijos laisvės“ legiono atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?