Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 02 /18:19

Rusijos savanorių korpusas skelbia įžengęs į Briansko sritį, ragina sukilti prieš V.Putiną

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba, Briansko vietos valdžia ir propagandiniai Rusijos naujienų kanalai skelbia apie „ukrainiečių diversantus“, kurie kirto valstybės sieną ir užėjo į Briansko srities kaimus. Sieną perėję ir Brianske į kovą stoję paskelbė Rusijos savanorių korpuso kariai, išplatinę vaizdo įrašą. Vienas jame matomų asmenų yra Ukrainos pusėje kovojantis rusas Denisas Nikitinas.
Rusijos savanorių korpuso kariai Briansko srityje
Rusijos savanorių korpuso kariai Briansko srityje / Stop kadras iš Rusijos savanorių korpuso paskelbto video

Briansko pagalbos tarnybos atstovas propagandinei agentūrai „RIA Novosti“ tvirtino esą į srities gyvenvietes užėjo „ukrainiečių diversantai“ ir „paėmė įkaitais kelis žmones“.

„Preliminariai keli žmonės buvo paimti įkaitais parduotuvėje Liubečanės kaime“, – sakė jis.

Rusijos FSB viešųjų ryšių centras tikino, kad Briansko srities Klimovsko rajone kartu su kariškiais imtasi „priemonių likviduoti valstybės sieną pažeidusius ginkluotus Ukrainos nacionalistus“. Vėliau FSB pranešė, kad rajoną kontroliuoja rusų pareigūnai, esą rasta daug sprogmenų, jie nukenksminami, tačiau apie jokius likviduotus kovotojus nepranešama.

Anksčiau ketvirtadienį Briansko srities gubernatorius Aleksandras Bogomazas pareiškė, kad „ukrainiečių diversantai prasiskverbė į Liubečanės kaimą“.

„Žvalgymo ir sabotažo grupė prasiskverbė iš Ukrainos į Klimovo rajoną Liubečanės kaime... Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos imasi visų būtinų priemonių šiai sabotažo grupei eliminuoti“, – sakoma internete paskelbtame Briansko srities gubernatoriaus A.Bogomazo pareiškime.

Gubernatorius pridūrė, kad „sabotažo grupės“ nariai šaudė į vieną važiuojantį automobilį ir kad žuvo vienas žmogus, o 10 metų vaikas buvo sužeistas.

„Vaikas nuvežtas į ligoninę, jis gauna visą būtiną pagalbą“, – per „Telegram“ parašė A.Bogomazas.

Rusijos naujienų agentūros, remdamosi šaltiniais teisėsaugos institucijose ir gelbėjimo tarnybose, pranešė, kad grupės nariai galėjo paimti įkaitų.

Rusų propaganda taip pat skelbia apie „ukrainiečių diversantus“ kitame Briansko srities kaime – Sušanuose.

„RIA Novosti“, remdamasi gubernatoriumi A.Bogomazu, teigia, kad Sušanus atakavo dronas. Tuo tarpu „Baza“ teigia, kad „Sušanuose vyksta mūšiai, girdisi sprogimai“. „Baza“ taip pat praneša, kad kaime esą susprogdinta elektros pastotė ir degalinė.

Eilė prorusiškų „Telegram“ kanalų taip pat skelbia apie „diversantus“ Rusijoje, tačiau patikrinti šios informacijos nėra galimybių.

Sieną kirtęs teigia rusų savanorių korpusas

Rusijos savanorių korpusas paskelbė, kad tai jis įžengė į Rusijos Federacijos Briansko srities teritoriją, kad „parodytų tėvynainiams, jog yra vilties, kad laisvi Rusijos žmonės su ginklu rankose gali kovoti su režimu“.

„Ką gi, draugai, tai įvyko. Rusijos savanorių korpusas kirto Rusijos Federacijos valstybinę sieną. Mes nekovojame su civiliais gyventojais, mes nežudome neginkluotų žmonių. Dabar atėjo laikas eiliniams Rusijos piliečiams suprasti, kad jie nėra vergai. Sukilkite, kovokite“, – sako karys vaizdo įraše, paskelbtame korpuso „Telegram“ kanale.

Už kareivių matoma Rusijos Briansko srities Liubečianės kaime esančio sanitarijos ir akušerijos punkto iškaba.

Vėliau buvo paskelbtas dar vienas vaizdo įrašas apie Rusijos savanorių korpusą iš Briansko srities.

„Mes, Rusijos savanorių korpuso kovotojai, įrašome šį vaizdo įrašą iš Briansko srities. Atvykome čia ne kaip plėšikų būrys, o kaip išlaisvinimo armija į savo gimtąjį kraštą. Priešingai nei Putino kankintojų ir prievartautojų armija, mes kovojame ne su civiliais. Atvykome čia jūsų išvaduoti. Raginame jus griebtis ginklų ir kovoti su kruvinuoju Putino Kremliaus režimu“, – sako kariai vaizdo įraše, o fone girdimi šūviai.

Ukrainos leidinys „Babel“ rašo, kad vienas iš vaizdo įraše užfiksuotų asmenų yra Ukrainos pusėje kovojantis rusas Denisas Nikitinas.

„Babel“ praneša, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operatyvinė vadovybė apie incidentą Briansko srityje nieko nežino. Vadovybė atsisakė atsakyti į klausimą, ar tai buvo provokacija, ar ne.

Rusijos opozicinis leidinys „Svarbios istorijos“ teigia gavęs vieno iš reido dalyvių komentarą. Jis kalba apie kažkokią „užduotį“, nenurodydamas, kas konkrečiai ją davė.

„Aš ką tik iš ten. Toje užduotyje dalyvavo 45 žmonės. Užėjome, nufilmavome surengėme pasalą dviem pėstininkų kovos mašinoms. Nemačiau nė vieno sužeisto vaiko. Bet buvo vienas sužeistas pasienietis. Jokių įkaitų nebuvo paimta“, – sakoma anoniminiame komentare, kurį neva pateikė „korpuso“ kovotojas.

Pakomentavo Kremlius

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sureagavo į tariamus diversantus Briansko srityje.

„Kalbame apie teroristų išpuolį. Dabar imamasi priemonių šiems teroristams likviduoti. O tarptautinėje arenoje mes atkreipėme ir toliau sieksime atkreipti pasaulio bendruomenės dėmesį į teroristinius išpuolius, kuriuos vykdo šie žmonės“, – sakė D.Peskovas.

Taip pat skelbiama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nevyks į Stavropolio kraštą, kur turėjo surengti Mokytojų metų atidarymo renginį, dėl pranešimų apie vadinamąją „Ukrainos diversiją“ Briansko srityje.

Kiek vėliau V.Putinas pareiškė, kad įvykiai Brianske yra terorizmo aktas.

Sureagavo Kyjivas

Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Mychailo Podoliakas informaciją apie įvykius Brianske pavadino klasikine provokacija.

„Informacija apie ukrainiečių diversantus Rusijoje yra klasikinė provokacija. Ji yra visiškai sąmoninga. Rusija nori įbauginti savo žmones, kad pateisintų kitos šalies užpuolimą ir karo metais didėjantį skurdą. Tuo tarpu partizaninis judėjimas Rusijoje stiprėja ir tampa vis agresyvesnis. Bijokite savo partizanų“, – teigė M.Podoliakas.

Ukrainos generalinis štabas taip pat pakomentavo Rusijos propagandinės žiniasklaidos išplatintą informaciją apie tariamus diversantus Briansko srityje, pabrėždamas, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos kovoja tik Ukrainos teritorijoje.

„Bando laimėti laiko“

Buvęs Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius feisbuke pašaipiai pastebėjo, kad anonsuotas Rusijos Saugumo Tarybos posėdis, kuris esą turėjo įvykti ketvirtadienį, perkeliamas į kitą dieną.

„Neeilinis Rusijos saugumo tarybos posėdis toks skubus, kad buvo atidėtas iki rytojaus“, – rašė O.Arestovyčius.

Anot jo, nei tariami Ukrainos diversantai, nei Rusijos partizanai neima įkaitų ir nešaudo civilių, o jei Brianske ir yra aukų, tai už jas atsakingos rusų pajėgos.

„Kol kas dar nėra aiškus visas įvykių vaizdas, tačiau akivaizdu, kad Rusijos saugumo tarybos posėdžio atidėjimas tokioje nepaprastojoje situacijoje labai panašus į bandymą laimėti laiko, kai kažkas nepavyko“, – rašė O.Arestovyčius.

Pasak jo, yra kelios įvykių Brianske versijos. Pirmoji – FSB provokacija, siekiant apkaltinti Ukrainą teroristiniais veiksmais, bandyti formuoti viešąją nuomonę pasaulyje.
Bandymas žlugs.

Antrasis variantas, anot jo, Rusijos partizanų veiksmai.

„Kai kurie Rusijos partizanai iš tikrųjų pradėjo tai, ką deklaravo vaizdo įraše – ginkluotą kovą prieš Putino režimą Rusijos Federacijos teritorijoje dėl Rusijos išlaisvinimo. Tuomet Kremlius neabejotinai paskelbs juos teroristais, o Ukrainą – remiančia teroristus“, – teigė O.Arestovyčius.

Tačiau, anot jo, tiek pirmuoju, tiek antruoju atveju viskas, ko gali griebtis Kremlius yra papildoma pajėgų mobilizaicija ir raketų smūgiai Ukrainai, o tai esą nėra nieko naujo.

„Bet kuriuo atveju Kremlius neturi kur kelti kartelės, Ukrainoje jis jau naudoja 97 proc. savo sausumos pajėgų, o branduolinis šantažas nepadės dėl, visų pirma, Kinijos ir Indijos, dviejų svarbiausių (ir paskutinių) Rusijos politinių ir ekonominių partnerių, pozicijos“, – mano O.Arestovyčius.

Mano, kad tai – provokacija

Savo ruožtu rusų politologas, „Deutsche Welle“ apžvalgininkas Ivanas Preobraženskis, reaguodamas į žinias apie įvykius Brianske, savo feisbuke rašė, kad tai gali būti provokacija.

„Įvykiai Briansko srityje įgauna aiškių Rusijos karinės provokacijos požymių.

Berniukai virsta mergaitėmis ir atgal, mokykliniai autobusai važiuoja į kaimą, kuriame mokykla jau seniai panaikinta, bet svarbiausia, kad artimiausiomis valandomis, o tiksliau – dabar, Vladimiras Putinas neva rengia Saugumo Tarybos posėdį“, – rašo jis, reaguodamas į tai, kad rus propagandos skelbiama informacija nuolat keičiasi.

„Jie bandė lenkti visuomenę patriotizmui, o ji atsisako tai daryti. Jie tai darys įprastomis priemonėmis – patys šaudys Rusijos piliečius (sprogdindami, nuodydami – visko būta), patys ragins atkeršyti ir kitus Rusijos piliečius varys į „šventąjį karą“, – rašė apžvalgininkas.

„Dvelkia inscenizacija“

Ukrainos politikas, praėjusiais metais ginęs šalį nuo Rusijos invazijos Borislavas Bereza savo feisbuke taip pat pakomentavo įvykius Brianske.

Anot jo, „ši istorija taip smarkiai dvelkia inscenizacija, kad įdomu, kam ji skirta“.

„Ji buvo paskelbta per vieną iš pagrindinių Z kanalų. Dėmesys sąmoningai sutelktas į vaikus, nes tai yra emocinis komponentas.

Mintys apie tai, kodėl ukrainiečių diversantai įžengtų į kaimą ar žudytų vaikus Raškoje, vargu ar ateis į galvą rusui, kurio smegenis išprievartavo Kremliaus propaganda. Rusams tai pernelyg sudėtinga“, – rašė jis.

Pasak politiko, klausimas, kaip 40 žmonių grupė nepastebimai galėjo kirsti sieną, jiems taip pat nekils.

„Šiandien Rusijoje niekam nereikia pateisinti puolimo prieš Ukrainą. Tačiau Kremliui reikia konsoliduoti visuomenę aplink karą. O to jis vis dar neturi. Rusijoje vyksta įprastinis „pritarimas“ valdžios institucijų veiksmams. Karas rusams netapo „buitiniu“, o tai Kremliui būtina, kad galėtų tęsti ilgalaikes karines operacijas. Atrodo, kad būtent tai šiandien daro FSB“, – mano B.Bereza.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas