Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos sėkmė: šis britų tankas mūšio lauke sunaikintas pirmą sykį

Socialiniuose tinkluose sparčiai išplito vaizdo įrašas, kuriame, regis, matyti, kaip Ukrainoje sunaikintas britų tankas „Challenger 2“. Jeigu tai tiesa, pasak britų leidinio „The Guardian“, tai būtų pirmas kartas, kai vienas iš šių tankų buvo sunaikintas mūšio metu.

Vaizdo įrašo, nufilmuoto iš automobilio, bandančio pabėgti iš mūšio, pradžioje matomas tankas „Challenger 2“ yra apgaubtas tirštų pilkų dūmų, nors neaišku, kas sukėlė sprogimą.

Nors ekspertai patvirtino vaizdo įraše užfiksuoto tanko markę, pažymėjo „The Guardian“, tiksliai neaišku, kada ir kur jis nufilmuotas, nors balsai kalba (ir keikiasi) ukrainiečių kalba, kai pamato antrąjį nejudantį tanką.

VIDEO: Vaizdo įraše užfiksuotas Ukrainoje sunaikintas britų tankas „Challenger 2“

Atvirojo kodo žvalgybos (OSINT) paskyros socialiniame tinkle „X“ bedraautoris Jackas Tayloras žiniasklaidos grupei „Sky News“ pasakojo, jog, gavę vaizdo įrašą, jie konsultavosi su kariniu analitiku, bendrovės „Sibylline“ generaliniu direktoriumi Justinu Crumpu, kuris patvirtino, jog vaizdo įraše matomas tankas yra „Challenger 2“.

„Ginklas, bendra bokštelio forma ir tai, kas atrodo kaip naftos statinės ant galinės dalies – visa tai atitinka šio tipo tanką. Kadangi bokštelis liko nepažeistas, virš ginklo aiškiai matyti termovizorinė sistema, kuri būdinga tik „Challenger 2“, – pažymėjo jis.

Deja, iš šio vienintelio įrašo neįmanoma nustatyti, kokiu būdu jis buvo apgadintas.

Vaizdo įrašas buvo paskelbtas kartu su teiginiu, kad jis nufilmuotas netoli Robotynės. Tai gali būti tiesa dėl to, kad šioje vietovėje pastaruoju metu vyko ilgalaikės ir intensyvios kovos, kurioms buvo pasitelkta didelis skaičius tankų.

„Scanpix“ nuotr./„Challenger 2“ tankas
„Scanpix“ nuotr./„Challenger 2“ tankas

Negana to, britų Ukrainai perduoti tankai buvo priskirti Ukrainos 82-ajai oro desanto brigadai, o Kyjivas tikėjosi juos išlaikyti rezerve, kad galėtų pasinaudoti bet kokiu proveržiu fronte. Tačiau rugpjūtį brigada buvo paskirta į mūšį svarbiausiame Zaporižios fronto sektoriuje, Robotynės apylinkėse, kur savaitgalį Ukraina pranešė pralaužusi pirmąją Rusijos gynybos liniją.

Neįvardintas gynybos šaltinis „Sky News“ patvirtino, kad visa tanko įgula išgyveno ataką.

„Sky News“ karybos ekspertas Seanas Bellas pažymėjo, kad Rusija tai įvertino kaip didelę pergalę. Be to, Rusijos kovotojams yra pažadėtos didelės premijos už kiekvieną sunaikintą Vakarų suteiktos ginkluotės įrangos vienetą.

„Nuo šio karo pradžios Rusija neteko daugiau kaip 2 000 tankų, tačiau ji švenčia (tariamą) vieno „Challenger 2“ praradimą. Tai tik atskleidžia didžiulį Rusijos ir Vakarų tankų pajėgumų skirtumą“, – rašė S.Bellas.

Nuo pat pirmojo tankų „Challenger 2“ panaudojimo 1994 m. nė vienas iš jų nebuvo prarastas mūšyje, nors vienas jų ir buvo sunaikintas per draugiškos ugnies incidentą Irake 2003 m.

Tokia statistika gali būti iš dalies susijusi su palyginti nedideliu jų skaičiumi ir retu panaudojimu.

Šių metų pradžioje Didžioji Britanija, vykdydama Europos pastangas aprūpinti Vakarus sunkiaisiais šarvuočiais, perdavė 14 šių tankų Ukrainai, tačiau iki šiol nebuvo aišku, ar jie buvo intensyviai naudojami fronte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas