Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos televizijos tiesioginio eterio metu protestavusiai žurnalistei gresia įkalinimas iki 10 dienų

Rusijos valstybinės televizijos redaktorė, per žiūrimiausią naujienų laidą protestavusi prieš Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje, antradienį stojo prieš teismą, jai gresia 10 dienų įkalinimo, sakė teismo atstovas.
Rusijos televizija
Rusijos televizija / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės griežtai kontroliuojamos televizijos „Pervyj kanal“ darbuotoja Marina Ovsianikova, kuri pirmadienį įsiveržė į studiją per žiūrimiausią vakaro žinių laidą, laikydama plakatą su užrašu „Karui – ne“, teisiama už protestų įstatymų pažeidimą, naujienų agentūrai AFP sakė Maskvos teismo atstovas.

M.Ovsianikova buvo buvo pareikšti kaltinimai dėl atskiro vaizdo įrašo, kuriuo ši „Pervyj kanal“ redaktorė paaiškino savo veiksmus. Teisme ji pareiškė nepripažįstanti kaltės dėl neteisėto protestavimo.

„Kaltės nepripažįstu, – sakė dviejų vaikų motina. – Tebesu įsitikinusi, kad nusikaltimą vykdo Rusija.“

M.Ovsianikovos advokatas Daniilas Bermanas anksčiau antradienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo klientei taip pat gresia baudžiamieji kaltinimai ir iki 15 metų įkalinimas pagal naują įstatymą, priimtą jau po vasario 24 dienos, kai prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė pajėgas į Ukrainą.

Nuotr. iš Antono Gašinskio „Facebook“ paskyros/Teisininkas Antonas Gašinskis ir žurnalistė Marina Ovsianikova teisme
Nuotr. iš Antono Gašinskio „Facebook“ paskyros/Teisininkas Antonas Gašinskis ir žurnalistė Marina Ovsianikova teisme

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pavadino incidentą „chuliganizmo aktu“, bet M.Ovsianikovos paskyra socialiniame tinkle „Facebook“ sulaukė daugiau kaip 100 tūkst. „patiktukų“.

„Pervyj kanal“ paskelbė, kad vyksta vidaus tyrimas.

Incidentą plačiai aprašė tarptautinė ir Rusijos žiniasklaida. Rusų žiniasklaidos priemonės užtušavo plakato užrašus, kad nepažeistų naujojo įstatymo.

Ranka parašytame plakate po anglišku užrašu „No War“ („Karui – ne“) rusiškai buvo parašyta: „Sustabdykite karą. Netikėkit propaganda. Čia jie jums meluoja.“

Plakato apačioje buvo angliškas užrašas „Russians against war“ („Rusai prieš karą“).

Protestuotoja spėjo ištarti kelias frazes, įskaitant „Sustabdykite karą!“, o tuo metu laidos vedėja Jekaterina Andrejeva, dirbanti žinių laidose nuo 1998 metų, mėgino pertraukti M.Ovsianikovą, kalbėdama garsiau.

Tuomet kanalas greitai perjungė vaizdą į reportažą iš vienos ligoninės.

E.Macronas žada kalbėtis su V.Putinu apie protestavusią televizijos darbuotoją

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį sakė, kad aptars su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu pasiūlymą suteikti apsaugą rusų žurnalistei, galinčiai ilgiems metams sėsti už grotų dėl valstybinės televizijos tiesioginės laidos metu parodytą protesto prieš karą Ukrainoje plakatą.

„Pradėsime diplomatines pastangas, kad pasiūlytume [jai] apsaugą – arba ambasadoje, ar, taip pat, prieglobsčio suteikimu“, – sakė E.Macronas.

„Turėsiu galimybę per savo kitas derybas su prezidentu Putinu labai tiesiai ir konkrečiai pasiūlyti šį sprendimą“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas