Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 07 /14:27

Rusijos valstybinė žiniasklaida parodė J.Prigožino namus: ginklai, perukai ir aukso luitai

Rusijos valstybės kontroliuojama televizija pradėjo akivaizdžią kampaniją, kuria siekiama diskredituoti „Wagner“ vadovą Jevgenijų Prigožiną po nepavykusio maišto birželio pabaigoje. Pagrindiniai kanalai rodė vaizdus, kurie, pasak jų, buvo padaryti per kratas J.Prigožino prabangiuose namuose netoli Sankt Peterburgo, ir teigė, kad jo turtai labai blogai atspindi jo asmenybę, rašo BBC.
J.Prigožino namai
J.Prigožino namai / Socialinių tinklų nuotr.

Rusijos propagandiniai kanalai taip pat priminė J.Prigožino kriminalinę praeitį ir užsiminė, kad jį vedė godumas, tačiau nepaminėjo nuolatinės ir dažnai šiurkščios J.Prigožino kritikos Rusijos kariuomenės vadovybei ir tam, kaip ji vykdo karą Ukrainoje.

Tai pirmas kartas, kai valstybinė žiniasklaida taip gausiai ir taip asmeniškai pateikė J.Prigožino biografijos detalių.

Stop kadras iš video/Per kratą Jevgenijaus Prigožino namuose rasti daiktai
Stop kadras iš video/Per kratą Jevgenijaus Prigožino namuose rasti daiktai

Dar visai neseniai Rusijos televizija pateikdavo teigiamą „Wagner“ samdinių grupuotės, kuri kovojo kartu su Rusijos kariuomene per jos invaziją į Ukrainą, įvaizdį.

Liepos 5 d. per valstybinį tinklą „Rossija 1“ pasirodė nuotraukos, kurios, kaip teigiama, yra iš J.Prigožino namų vidaus.

„Pažiūrėkime, kaip gyveno šis kovotojas už tiesą, žmogus, kuris turi du teistumus ir kuris nuolat tvirtino, kad visi kiti yra vagys“, – sakė pokalbių laidos „60 minučių“ komentatorius.

„Pažiūrėkime, kokie rūmai pastatyti šiam kovotojui su korupcija ir nusikalstamumu“, – sarkastiškai sakė laidos vedėjas Eduardas Petrovas.

Filmuotoje medžiagoje buvo matyti krūvos grynųjų pinigų, įvairūs ginklai, prabangus namo interjeras ir didžiuliai sodai. Taip pat teritorijoje stovintis sraigtasparnis, įvairūs perukai ir akivaizdžiai suklastoti pasai, išduoti J.Prigožinui skirtingais vardais.

Vėliau panašūs kadrai buvo rodomi per pagrindinę kanalo vakaro naujienų laidą, vieną populiariausių Rusijoje. Joje taip pat buvo rodomi aukso luitai ir „įtartini baltų miltelių pakeliai“, kurie, kaip spėja „Rossija 1“, galėjo būti narkotikai.

Laidoje taip pat buvo išsamiai aptariama kriminalinė J.Prigožino praeitis.

Stop kadras iš video/Per kratą Jevgenijaus Prigožino namuose rasti daiktai
Stop kadras iš video/Per kratą Jevgenijaus Prigožino namuose rasti daiktai

Pirmą kartą jis buvo nuteistas 1979 m., būdamas vos aštuoniolikos, ir už vagystę jam buvo skirta lygtinė dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Po dvejų metų už plėšimą ir vagystę jis buvo nuteistas 13 metų laisvės atėmimo bausme, iš kurių devynerius jis praleido už grotų.

„Sakoma, kad būtent patirtis ir ryšiai, kuriuos jis įgijo iš nusikaltėlių autoritetų už grotų, padėjo jam nueiti kelią nuo dešrainių pardavėjo iki autoritetingo katilų ir keptuvių meistro“, – šmaikštavo „Rossija 1“ korespondentas, turėdamas omenyje buvusį J.Prigožino kaip Kremliaus maitintojo darbą.

Šis vaidmuo jam taip pat pelnė pravardę „Kremliaus virėjas“.

„AP“/„Scanpix“/Privačios karinės grupuotės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono
„AP“/„Scanpix“/Privačios karinės grupuotės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono

Vienoje iš nuotraukų, kurias parodė Rusijos valstybinė televizija, buvo matomas didžiulis kūjis su užrašu „Naudoti svarbių derybų atveju“. Panašu, kad tai nuoroda į žiaurų išdavyste kaltinamo „Wagner“ samdinio nužudymą kūju 2022 m. lapkritį.

Tą patį vakarą valstybinės televizijos Pirmasis kanalas pareiškė, kad Jevgenijus Prigožinas buvo susijęs su Vakarų žvalgyba, kuri dabar „per daug drovisi“ prisipažinti prisidėjusi prie jo akivaizdaus maišto.

NTV, viena iš trijų žiūrimiausių Rusijos televizijų, teigė, kad jį paskatino godumas ir kriminalinė praeitis.

Stop kadras iš video/Per kratą Jevgenijaus Prigožino namuose rasti daiktai
Stop kadras iš video/Per kratą Jevgenijaus Prigožino namuose rasti daiktai

„Tai, kas įvyko, turi akivaizdžias šaknis jo asmenybėje, verslo interesuose ir jo nusikalstamoje praeityje“, – buvo teigiama televizijos reportaže. Kalbant apie tariamus Prigožino turtus, „kova už tiesą kainuoja daug pinigų“, – šmaikštavo NTV žurnalistai.

Sankt Peterburgo leidinys „Fontanka“ irgi paskelbė nuotraukas, kurios, matyt, padarytos birželio 25 d. per kratą J.Prigožino dvare.

Pasak „Fontanka“, J.Prigožino namuose, be kitų daiktų, buvo rasta ir nuotrauka, kurioje pavaizduotos nukirstos žmonių galvos. Taip pat dvare rasta 2022 m. birželio 20 d. datuotas dokumentas, kuriuo J.Prigožinui suteikiamas Rusijos didvyrio vardas.

Be to, rašo „Fontanka“, J.Prigožino namuose yra medicinos kambarys su intensyviosios terapijos skyriuose naudojama įranga – tarp jų ir dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas.

Stop kadras iš video/Per kratą Jevgenijaus Prigožino namuose rasti daiktai
Stop kadras iš video/Per kratą Jevgenijaus Prigožino namuose rasti daiktai

Parodytos net J.Prigožino maskuotės

Internete taip pat plinta įvairių J.Prigožino maskuočių nuotraukos, kurias jis tikriausiai naudojo dirbdamas už Rusijos ribų.

Visus įrašus lydi tas pats užrašas, kuriame teigiama, kad nuotraukose yra gynybos ministerijos pareigūnas iš Sudano, diplomato padėjėjas iš Abu Dabio, vyresnysis leitenantas iš Bengazio ir kt. Tikėtina, kad nuotraukos taip pat buvo gautos per kratas „Wagner“ vadovo namuose.

Socialinių tinklų nuotr./J.Prigožino namai
Socialinių tinklų nuotr./J.Prigožino namai

Iki tol, kol prasidėjo plataus masto Rusijos karas Ukrainoje, pareigūnai, žiniasklaida ir paties J.Prigožino spaudos tarnyba neigė „Wagner“ egzistavimą.

Tačiau po invazijos pradžios valstybinė televizija šlovino „Wagner“ dalyvavimą „specialiojoje karinėje operacijoje“ Ukrainoje.

Tuo metu, kai J.Prigožinas pradėjo savo „žygį už teisingumą“ ir pažadėjo nubausti nekompetentingumu kaltinamus Rusijos kariuomenės vadus, apie „Wagner“ iš valstybinės žiniasklaidos beveik nebebuvo užsimenama.

Pats J.Prigožinas, kuris po maišto socialinėje žiniasklaidoje beveik visiškai nutilo, nuotraukų nekomentavo.

Tačiau vienas su „Wagner“ susijęs kanalas teigė, kad tokiam turtingam verslininkui kaip J.Prigožinas nėra neįprasta turėti brangų namą.

Anksčiau neigęs bet kokius „Wagner“ ryšius su valstybe, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas – kalbėdamas netrukus po to, kai nepavyko J.Prigožino maištas, – sakė, kad valstybė visiškai finansavo karinę bendrovę, vien 2022–2023 m. gegužės mėn. išleidusi jai apie 1 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas