Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos vėliava Charkive buvo iškelta, bet seniai, o jis neužimtas

Rusijai atakuojant Ukrainą, socialiniuose tinkluose ėmė plisti nuotrauka, esą patvirtinanti, kad užimtas vienas didžiausių šalies miestų Charkivas. Joje matyti vyrai, ant vietos valdžios pastato kabinantys trispalvę vėliavą. Vaizdas – tikras, tik jis buvo užfiksuotas prieš bemaž 10 metų, ne dabartinių įvykių metu.
Separatistai Donbase
Asociatyvinė nuotrauka – separatistai Donbase / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Internete klajojančioje nuotraukoje įamžintas įėjimas į visuomeninį pastatą. Į jį atremtos kopėčios, prilaikomos neįvardyto vyro. Kitas maskuojančių spalvų uniforma apsirengęs vyras, matomas tik iš nugaros, užsilipęs ant kopėčių bando pritvirtinti Rusijos vėliavą.

Į kairę nuo durų kabo užrašai ukrainiečių kalba „Charkivo srities Rada“ ir „Charkivo srities vyriausybės administracija“, virš jų dar parašyta „Ukraina“, matyti šios šalies herbas.

Nuotrauka nuo ketvirtadienio besidalijantys žmonės prie jos pridėjo įvairių komentarų: „Internete platinama nuotrauka iš Charkivo“, „Charkivas perimtas“, „Charkivas dabar“, „Pranešama, kad Charkive iškelta Rusijos vėliava“, „Charkivas išlaisvintas“, „Nėra žodžių – vien emocijos“.

Daugiau jokios informacijos nepateikta, bet žinant aktualijas – kad Rusija jau antrą dieną atakuoja Ukrainą, galima suprasti, jog nuotraukoje užfiksuotas šios šalies rytuose esančio miesto kontrolės perėmimas.

Tačiau ši informacija nėra tiksli. Vaizdas – tikrai iš Charkivo, antro pagal dydį Ukrainos miesto. Tačiau nuotrauka padaryta ne ketvirtadienį, o 2014-aisiais.

Internete atlikus atvirkštinę paiešką, tą pačią nuotrauką galima rasti prie 2014 m. kovo pradžioje paskelbtų tekstų. Juose buvo rašoma apie prorusiškai nusiteikusių žmonių mitingus. Vieno iš jų metu protestuotojai ant vietos valdžios pastato tiesiai virš įėjimo iškėlė Rusijos vėliavą.

Dalis šios nuotraukos buvo publikuota tinklalapyje „Kommersant“, ta pačia visa nuotrauka, tik geresnės kokybės, buvo iliustruotas tinklalapio „Region Plus“ straipsnis.

Nuotraukos autorius – agentūros „Reuters“ fotografas. Jos aprašyme nurodyta, kad veiksmas vyko 2014 m. kovo 1 d.

Taip pat paaiškinta, kas užfiksuota: „Prorusiški protestuotojai po susirėmimų su Ukrainos naujosios vyriausybės rėmėjais kabina Rusijos vėliavą ant regiono vyriausybės pastato Charkivo centre.“

Nors ir teigiama, kad Charkivas yra vienas svarbiausių Rusijos taikinių, pranešimų, kad šis miestas būtų užimtas, nėra. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas tik skelbia, kad jo apylinkėse vyksta mūšiai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas