Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konfliktas dėl Rusijos vėliavos: kas iš tiesų nutiko ją bandžiusiai iškelti moteriai?

Prieš gerą savaitę Odesoje įvyko nedidelis incidentas – moteris bandė iškelti Rusijos vėliavą, bet praeiviai ją išplėšė iš rankų. Provokatorė buvo sulaikyta, o po kelių dienų pranešta, neva ji areštinėje mirusi, tariamai net buvo nužudyta. Šia žinia pasidalijo ir Lietuvos interneto vartotojai. Paaiškėjo, kad ne viskas vyko taip, kaip pasakojama.
Internete paplitęs gandas, neva Rusijos vėliavą Odesoje bandžiusi iškelti moteris vėliau mirė areštinėje, buvo melas
Internete paplitęs gandas, neva Rusijos vėliavą Odesoje bandžiusi iškelti moteris vėliau mirė areštinėje, buvo melas / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Gandas – iš buvusio parlamentaro

Ukronaciai nužudė moterį iš Odesos, kuri buvo suimta už bandymą iškabinti Rusijos vėliavą“, – spalio 12 d. savo bičiuliams ir sekėjams paskelbė vienas „Facebook“ vartotojas.

Šią žinią, anot jo, patvirtino ne tik Rusijos ir Ukrainos žiniasklaida, „Telegram“ kanalai, bet ir oficialūs šaltiniai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Gandas apie Rusijos vėliavą Odesoje bandžiusios iškelti moters mirtį areštinėje atkeliavo ir iki Lietuvos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Gandas apie Rusijos vėliavą Odesoje bandžiusios iškelti moters mirtį areštinėje atkeliavo ir iki Lietuvos

Internautas pasidalijo ir dviem moters atvaizdais bei minutės trukmės filmuku, kuriame ji matyti stovinti prie kažkokio postamento. Už kadro girdėti keli pikti balsai. Įsiutę žmonės ukrainietiškai ir rusiškai priekaištauja jai dėl įvairių dalykų, skamba keiksmažodžiai. Dėl ko kilo konfliktas su ramiai besielgiančia jauna moterimi, iš šios diskusijos neaišku.

„Facebook“ vartotojas paaiškino, esą ji buvo nužudyta Odesos kardomojo kalinimo kameroje netrukus po sulaikymo. Tariama oficiali mirties versija – širdies nepakankamumas.

„Odesos gyventojos, kuri buvo sulaikyta už bandymą pakabinti Rusijos vėliavą ant nugriauto paminklo Jekaterinai II pjedestalo, mirties priežastis yra ne širdies nepakankamumas, o žmogžudystė“, – lietuvis citavo buvusį Aukščiausiosios Rados narį, dabar – okupuoto Krymo verslininką Olegą Cariovą.

Moteriai, kuri pristatyta kaip Jelena Česakova, esą buvo 43 metai, ji kilusi iš Odesos srities Berezovkos gyvenvietės. „Facebook“ vartotojas dar pateikė įvairių detalių apie spalio 7-osios vakarą įvykusį incidentą.

O galiausiai pridėjo, neva Ukrainoje esama daug žmonių, kuriems gresia panaši mirtis. „Daugelis jų ilgus metus yra laikomi kalėjimuose, kur bet kada gali būti nužudyti, o daugelis jau buvo nužudyti“, – aiškino jis ir nurodė, neva šalyje oficialiai priskaičiuojama 14 tūkst. politinių kalinių.

Pasirinko simbolinę dieną

Pagal kadrus iš vaizdo įrašo ir minėtą pavardę internete galima greitai surasti informacijos, kas įvyko spalio 7-ąją – Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimimo dieną, kaip pažymėjo viena moters mirtį pakomentavusi „TikTok“ vartotoja.

Socialiniuose tinkluose ir kitur internete platinamas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota įvykių eiga.

Praeiviai pastebėjo prie Rusijos imperatorės Jekaterinos II paminklo pjedestalo (pati valdovės skulptūra 2022 m. pabaigoje buvo pašalinta) stovinčią moterį. Ji buvo palypėjusi paminklo laiptais ir laikė Rusijos vėliavą, lyg norėdama ją iškabinti.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Praeiviai išplėšė vėliavą nespėjus jos iškelti
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Praeiviai išplėšė vėliavą nespėjus jos iškelti

Žmonės ėmė klausinėti, ką moteris ruošiasi daryti, bandė ištraukti vėliavą jai iš rankų, apipylė vandeniu. „Dink iš čia su skuduru!“ – kelis kartus įsakmiai ukrainietiškai sušuko viena iš praeivių.

Galiausiai vienam vyrui pavyko išplėšti vėliavą. Moteris ėmė klausinėti rusiškai, ką blogo padariusi, kodėl žmonės su ja taip kalba. Šie ėmė prašyti ką nors pasakyti, nusiimti tamsius akinius. Ji šypsodamasi darė, kaip liepiama, ir pareiškė, kad Rusija yra galia.

Prisiminė 2014 m. tragediją

Po to viename įraše taip pat apsirengusi moteris matyti sėdinti patalpoje, galbūt areštinėje, ir pasakojanti, kad niekada neatleis už tai, kas atsitiko gegužės 2-ąją, tiems, kurie užpuolė Donbasą (anot jos, Ukrainos ginkluotosios pajėgos). Moteris tvirtina remianti rusiškąjį pasaulį, Rusiją ir V.Putiną. Įraše teigiama, esą ji buvo nužudyta.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Moteris neslėpė esanti prorusiškų pažiūrų
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Moteris neslėpė esanti prorusiškų pažiūrų

Minimą gegužės 2-ąją 2014 m. įvyko kruvinas Maidano šalininkų ir priešininkų susirėmimas Odesos Kulikovo aikštėje. Jau kurį laiką tvyrojusi įtampa mieste tą dieną peraugo į smurtą. Maždaug 300 prorusiškai nusiteikusių žmonių užpuolė 2 tūkst. „Vieningosios Ukrainos“ mitingo dalyvių.

Dalis separatistų užsibarikadavo netoliese esančiuose Profsąjungų rūmuose. Šūviai nesibaigė, bandyta šturmuoti pastatą, bet jis užsidegė abiem grupėms svaidantis benzino bombomis.

Tąkart žuvo 48 žmonės (46 iš jų – prorusiški aktyvistai, 42 – per gaisrą). Tai buvo kruviniausias pilietinis konfliktas regione nuo 1918 m. Odesos bolševikų sukilimo.

Informacija apie incidentą prie paminklo liekanų ir sulaikymą sulaukė ne tik Ukrainos, bet ir prorusiškos žiniasklaidos dėmesio. Ne vienas tinklalapis tvirtino, neva E.Česakova areštinėje mirė, tik buvo skelbiamos skirtingos versijos: kad sulaikytąją pakirto širdies nepakankamumas arba ji buvo nužudyta. Kaip tik pastarąją paskelbė cituotas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos.

Įkalinta namie

Bet jau po kelių dienų paaiškėjo, kad E.Česakova yra gyva ir sveika, tik ne visiškai laisva. Tai patvirtino provokatorės motina Nadežda.

Anot moters, po poros areštinėje praleistų dienų, kuomet vyko apklausos, ji buvo išleista namo, kur dabar yra su savo dukra ir sūnumi.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vėliavą bandžiusi iškelti moteris buvo sulaikyta, bet netrukus išleista į namų areštą
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vėliavą bandžiusi iškelti moteris buvo sulaikyta, bet netrukus išleista į namų areštą

Tačiau jai 60 dienų skirtas namų areštas, po to laukia teismas. E.Česakovai dėl veiksmų prie postamento gresia iki trejų metų kalėjimo, juoba kad ji neketina pakeisti savo pozicijos, nors advokatas patarė atsiprašyti ir paskelbti, kad dabar ji laikosi kitokios pozicijos dėl ginkluoto konflikto.

15min verdiktas: iš dalies melas. Incidentas, kai moteris Odesoje ketino pakabinti Rusijos vėliavą, tikrai buvo, bet, priešingai nei buvo paskelbta internete, ji nemirė. Kelioms dienoms sulaikyta moteris po apklausų buvo išleista ir laukia teismo namų arešte.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito