Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 22

Rusijos žaidimai Afrikoje: JAV baiminasi dėl Maskvos įtakos žemyne

Rusijos invazija į Ukrainą itin išryškino poliarizaciją tarp prezidento Vladimiro Putino vadovaujamos federacijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Negana to, į žaidimą dėl galios svertų pasaulyje aktyviai įsitraukė ir COVID-19 ilgalaikę izoliaciją taikiusi ir į tarptautinę areną su trenksmu grįžusi Kinija. Tačiau Afrikos ekspertai 15min tvirtino, kad pats laikas nustoti žvelgti į Afriką kaip į vienalytį organizmą, kurį kaip anksčiau kažkas gali imti ir pasidalinti tarpusavyje.
Karinės chuntos ir Rusijos rėmėjai Malyje
Karinės chuntos ir Rusijos rėmėjai Malyje / „AFP“/„Scanpix“

Šios trys šalys ėmė stiprinti savo įtaką Afrikos žemyne, kurio valstybės aiškiai išreiškė savo poziciją Jungtinių Tautų surengto balsavimo, kuriuo siekta pasmerkti Rusijos veiksmus dėl neišprovokuotos invazijos į Ukrainą, metu.

Sąjungininkių ieškančios Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusiais metais dukart lankėsi Afrikoje ir susitiko su septynių valstybių vadovais.

Tuo tarpu kovo mėn. pabaigoje Rusijoje vykusios konferencijos apie Rusijos ir Afrikos santykius metu prezidentas Vladimiras Putinas per televiziją transliuotoje kalboje pabrėžė, kad ryšiai su Afrikos šalimis yra vienas iš Rusijos prioritetų.

„Norėčiau pabrėžti, kad mūsų šalis visada teikė ir toliau teiks pirmenybę bendradarbiavimui su Afrikos valstybėmis“, – pareiškė Rusijos lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas