Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų cheminis ginklas Ukrainoje – tikimybės, tyrimai ir dilema dėl atsako

2017 metų rugsėjį, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vadovavo per televiziją transliuotam, pasak jo, paskutinių Rusijos cheminio ginklo atsargų sunaikinimui, jis gyrė šį sprendimą kaip „didžiulį žingsnį šiuolaikinio pasaulio subalansavimo ir saugumo“ link.
Cheminio ginklo ataka Sirijoje
Cheminio ginklo ataka Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dabar, praėjus keletui metų, JAV prezidentas Joe Bidenas ir kiti Vakarų lyderiai perspėja, kad Rusija gali surengti cheminius smūgius Ukrainoje.

Tiesa, nėra jokių tvirtų įrodymų, kad mūšio lauke ar šalia jo būtų dislokuota cheminių ginklų, o Rusijos lyderis perspėjo apie, pavyzdžiui, galimą branduolinio ginklo panaudojimą.

Vis dėlto analitikai cheminio karo grėsmę laiko realia, nes V.Putinas jau seniai rodo polinkį nepaisyti tarptautinio draudimo naudoti cheminį ginklą. Tai padeda jam kurti toksišką bauginimo atmosferą, kuri, pasak ekspertų, gali suteikti Rusijai pranašumą mūšio lauke nė nepaleidus šūvių.

„Jis jau gąsdina žmones“, – pastebi Hanna Notte, Monterėjuje, Kalifornijoje įsikūrusio Jameso Martino tyrimų centro Rusijos cheminių ginklų naudojimo ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas