Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų propagandininkai tvirtina, kad JAV byra: kas vyksta Teksase?

Rusijos propagandininkai puolė tvirtinti, neva JAV Teksaso valstija planuoja atsiskirti nuo šalies ir įkurti savo „Teksaso liaudies respubliką“. Nors pastaruoju metu tikrai būta neramumų, tačiau padėtis regione tikrai nėra tokia, kaip ją bando pavaizduoti melagienų kūrėjai.
Ostinas (Teksasas, JAV)
Ostinas (Teksasas, JAV) / 123RF.com nuotr.

Migrantų krizė

Įtampa tarp Teksaso valdžios ir šalies vadovybės kilo dar tuomet, kai 2020-ųjų JAV prezidento rinkimų kampanijos metu J.Bidenas agitavo grąžinti imigracijai „žmogiškumą“ ir nutraukti prieštaringai vertinamą buvusio šalies vadovo Donaldo Trumpo politiką išskirti šeimas prie Jungtinių Valstijų ir Meksikos sienos.

Šių metų vasarį Teksaso gubernatorius, respublikonas Gregas Abbottas pareiškė, kad plečia karių kontrolę prie pietinės JAV sienos, siekdamas ją apsaugoti nuo migrantų antplūdžio.

Pastaruoju metu jis atvirai abejoja J.Bideno administracijos autoritetu ir kaltina ją „sąmoningu neveikimu“ dėl rekordinio migrantų antplūdžio pasienyje.

Praėjusiais metais JAV ir Meksikos sieną kirto 2,5 mln. migrantų, o tai yra naujas istorinis rekordas, gerokai viršijantis ankstesnių metų rodiklius.

Gruodžio viduryje Teksaso gubernatorius patvirtino naujus įgaliojimus, kurie leido policijai sulaikyti neteisėtai JAV sieną kirtusius migrantus, o vietos teisėjams suteikė teisę deportuoti juos iš šalies.

Vieniša žvaigždė

Galiausiai gubernatorius paskelbė pradedantis valstijoje operaciją „Vieniša žvaigždė“ (angl. Lone star).

„Vieniša žvaigždė“ – senokai žinoma Teksaso valstijos pravardė. Ji kilo iš 1836 m. vėliavoje esančios žvaigždės. Viena auksinė žvaigždė mėlyname fone reiškė, kad Teksasas yra nepriklausoma respublika, ir priminė valstijos kovą už nepriklausomybę nuo Meksikos. „Vienišą žvaigždę“ šiandien galima aptikti Teksaso valstijos vėliavoje ir Teksaso valstijos antspaude.

Kaip skelbiama oficialiame Teksaso valstijos tinklalapyje, iki praėjusių metų spalio, nuo operacijos „Vieniša žvaigždė“ pradžios, buvo sulaikyta daugiau kaip 476 200 nelegalių imigrantų, suimta daugiau kaip 35 100 nusikaltėlių ir pareikšta daugiau kaip 32 tūkst. kaltinimų dėl nusikalstamų veikų. Kovojant su fentanilio krize, Teksaso teisėsauga per šią pasienio misiją konfiskavo daugiau kaip 432 mln. mirtinų fentanilio dozių.

Kas vyksta Teksase?

Teksaso pareigūnų ir federalinės vyriausybės konflikto centru tapo Šelbio parkas Eagle Pass mieste, kuris pastaruoju metu yra viena judriausių vietų, kur žmonės bando nelegaliai kirsti JAV sieną iš Meksikos pusės.

Imigracijos kontrolės užtikrinimas paprastai yra federalinė atsakomybė, tačiau, nepaisant to, Teksaso nacionalinės gvardijos kariai užėmė parką ir, ignoruodami JAV vyriausybės pareigūnų prašymus, ėmė iš ten stumti federalinius pasienio tarnybos pareigūnus.

Teksaso gubernatorius tvirtina, kad ir toliau vykdys naujas imigracijos ribojimo priemones, vadindamas tai „konstitucine teise į savigyną“.

Anksčiau šį mėnesį JAV Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad federaliniams agentams leidžiama pašalinti Teksaso pareigūnų palei sieną su Meksika, taip pat ir Šelbio parke, įrengtą spygliuotos vielos tvorą. Bet respublikonų valdoma valstija nepaklūsta tokiam verdiktui.

Šalis priartėjusi prie konstitucinės krizės: Teksaso valdžia ir toliau tiesia koncertiną, nors valdžios Vašingtone požiūriu, ji tiesiog neteisėta.

Teksasas laužo precedentą: JAV sienas turi saugoti centrinės valdžios, o ne valstijų pajėgos. Bet Teksasą parėmė kitos respublikonų valdomos valstijos, o buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, pasinaudodamas proga, ragina atsiųsti kitų valstijų nacionalines gvardijas.

Nepaisant sudėtingos padėties, Teksasas neplanuoja atsiskirti nuo JAV, kaip teigia rusų propagandininkai.

„Simpsonai“ nieko nenuspėjo

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamoje žinutėje tvirtinama: „žymieji Simpsonai dar 2011 metais pranašavo Teksaso likimą“ (kalba netaisyta).

Ekrano nuotr. /Tvirtinama, kad „Simpsonų“ serialas nuspėjo Teksaso valstijos likimą
Ekrano nuotr. /Tvirtinama, kad „Simpsonų“ serialas nuspėjo Teksaso valstijos likimą

Čia pat pateikiamas „įrodymas“ – ekrano nuotrauka iš animacinio filmuko.

Tačiau visa tai itin paprastai paaiškinama. Per daugiau nei tris dešimtmečius buvo parodyta per 700 serijų įvairiomis temomis, tad tikimybė, kad vieną ar kitą įvykį kūrėjams pavyko atspėti, ne tokia jau ir stebinanti.

Be to, atidžiau panagrinėjus tariamai išsipildžiusias „pranašystes“ aiškėja, kad daugelis jų atsirado dėl kūrėjų pastabumo ir dėl to, kad animaciniame seriale nuolat vaizduojami svarbiausi šalies ir pasaulio įvykiai.

Vieni teigia, kad „Simpsonuose“ buvo išpranašauta 15 ateities įvykių, kiti priskaičiuoja 18 ar net 30, taip pat – čia. Pavyzdžiui, jie esą numatė Rugsėjo 11-osios išpuolius, tai pat – kai kuriuos 2021 m. įvykius. Nemažai jų „pranašysčių“ yra paneigtos, tai pat – čia.

Wikimedia Commons pav./Dievas seriale „Simpsonai“
Wikimedia Commons pav./Dievas seriale „Simpsonai“

15min verdiktas: manipuliacija. Teksasas neplanuoja atsiskirti nuo JAV. Visi teiginiai apie tariamą „Teksaso liaudies respubliką“ kilę iš rusų propagandos skleidžiamų melagienų. „Simpsonų“ serialas taip pat nenuspėjo ateities ir Teksaso atsiskyrimo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su nuo JAV„Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas