Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų propagandininkai vėl reikalauja Ukrainos „įteisinti savo teritorijas“

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios informacinėje erdvėje nuolat pasirodo tvirtinimai, neva Ukraina neegzistuoja kaip suvereni valstybė, nes „neįregistravo savo sienų“ Jungtinių Tautų Organizacijoje (JTO). Tokie pareiškimai neturi jokio teisinio pagrindo.
Kijevas
Kijevas / „Scanpix“ nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamą žinutę sudaro du beveik identiški tekstai anglų ir italų kalbomis:

„Tiems, kurie nuolat kartoja, kad Vladimiras Putinas įsiveržė į Ukrainą
2014 m. JTO generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pareiškė, kad Ukraina neįregistravo savo sienų nuo 1991 12 25.

Kadangi JTO neįregistravo Ukrainos, kaip suverenios valstybės, sienų, o Rusija yra teisėta SSRS teisių perėmėja, techniškai ir pagal tarptautinę teisę Ukraina, kaip suvereni valstybė, neegzistuoja“, – skelbiama melagienoje.

Tačiau iš tiesų, oficialioje JTO interneto svetainėje, 2014 metų skiltyje, nėra tuometinio organizacijos vadovo Ban Ki-moono pareiškimo, kurį būtų galima interpretuoti taip, kaip rašoma skleidžiamoje žinutėje.

Informacijos apie jį nepavyko rasti ir žiniasklaidoje. Todėl galime drąsiai teigti, kad tokio pareiškimo iš tikrųjų nebuvo.

Ukraina yra viena iš Jungtinių Tautų steigėjų

Be to, Ukrainai nereikia ir niekada nereikėjo kreiptis į JTO dėl papildomo savo valstybės statuso pripažinimo, nes šalis yra JTO narė nuo 1945 m. spalio 24 d., t. y. nuo pat jos įkūrimo.

Ukrainos Sovietų Socialistinė Respublika (USSR) net buvo viena iš Sovietų Sąjungos steigėjų, o ne atvirkščiai. Formaliai ji radosi ir veikė kaip nepriklausomas tarptautinės teisės subjektas dar prieš SSRS įkūrimą prieš bemaž 100 metų.

1921 m. kovo 18 d., kai buvo pasirašyta Rygos taikos sutartis su Lenkija, USSR ir Rusijos Tarybų Federacinė Socialistinė Respublika veikė kaip atskiri savarankiški subjektai. Sutarties 2-ame straipsnyje net buvo nurodyta: „Abi susitariančiosios šalys, vadovaudamosi tautų apsisprendimo principu, pripažįsta Ukrainos ir Baltarusijos nepriklausomybę <...>“.

Vėliau Ukraina, kaip teisėta USSR teisių perėmėja, tapo JTO nare nuo tos dienos, kai tapo nepriklausoma.

Jai nereikėjo praeiti papildomų įstojimo į organizaciją procedūrų, kurias turėjo įvykdyti dauguma buvusių sovietinių respublikų.

Pavyzdžiui, Uzbekistanas prie JTO prisijungė tik 1992 m. kovo 2 d.

Būtų keista, jei Jungtinių Tautų generalinis sekretorius suabejotų vienos iš JTO įkūrėjų šalių suverenitetu.

Lygiai taip pat keista yra tezė, kad suverenumui patvirtinti būtina „sienų registravimo“ procedūra.

Nei JTO Chartija, nei kiti tarptautiniai susitarimai ir konvencijos tokios procedūros nereikalauja.

Ukrainos suverenitetą ir esamas sienas pripažino ir Rusijos Federacija 1991 m. gruodžio 8 d. Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) sukūrimo susitarime, kuriame Rusijos Federacija, Baltarusijos Respublika ir Ukraina įsipareigojo „plėtoti savo santykius remdamosi abipusiu valstybės suvereniteto, neatimamos apsisprendimo teisės, lygiateisiškumo ir nesikišimo į vidaus reikalus principais, atsisakydamos jėgos, ekonominio ir bet kokio kito spaudimo metodų naudojimo, ginčų sprendimo konkliudentiniais būdais, ginčų sprendimo kitomis priemonėmis ir kitais abipusės pagarbos Ukrainos suverenitetui principais“.

Tai reiškia, kad Rusija pripažino Ukrainos suverenitetą ir oficialiai įsipareigojo atsisakyti naudoti jėgą prieš suverenią Ukrainą.

Imago / Scanpix nuotr./JT Saugumo Taryba
Imago / Scanpix nuotr./JT Saugumo Taryba

Minimo memorandumo 5 straipsnyje teigiama: „Susitariančiosios Šalys pripažįsta ir gerbia viena kitos teritorinį vientisumą ir esamų sienų sandraugoje neliečiamybę“.

Tai reiškia, kad Rusija pripažino nepriklausomą Ukrainą ir jos teritorines ribas.

1994 m. gruodžio 5 d. Rusijos Federacija kartu su Jungtine Karalyste, Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir Ukraina pasirašė „Memorandumą dėl saugumo garantijų, susijusių su Ukrainos prisijungimu prie Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties“, dar vadinamą Budapešto memorandumu.

Pirmąjame jo straipsnyje rašoma:

„Rusijos Federacija, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos dar kartą patvirtina Ukrainai savo įsipareigojimą, vadovaujantis Baigiamojo akto principais, gerbti Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir esamas sienas“.

15min verdiktas: Melas. JTO generalinis sekretorius Ban Ki-moonas niekada nėra abejojęs Ujrainos suverenitetu, be to, jam nereikia specialaus patvirtinimo per „sienų nustatymo“ procedūrą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas