Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų propagandos numylėta Vokietijos deputatė ragina grįžti į V.Putino glėbį

Vokietijos Bundestago parlamentarė Sara Wagenknecht ne kartą buvo pričiupta skleidžiant melagienas ir dezinformaciją – štai dėl ko ją taip dažnai cituoja Rusijos valstybinė žiniasklaida. Šįkart ji ėmė tvirtinti, kad Vokietijai norint išlikti industrine valstybe, ši privalo „nustoti įvesti sankcijas“ ir vėl imti pirkti žaliavą bei energiją iš Rusijos. Tačiau tai nėra oficiali Vokietijos parlamento pozicija – tik vienos politikės karštakošiška nuomonė.
Sahra Wagenknecht
Sahra Wagenknecht / „Scanpix“/AP nuotr.

1988 metais Rytų Vokietijoje mokyklą baigusi Sahra Wagenknecht – viena kraštutinių kairiųjų partijai „Die Linke“ priklausanti politikė, aktyviai išnaudojanti populizmo bangą.

S.Wagenknecht prieštaringai vertinama netgi savo pačios partijoje.

„Die Linke“ nori išvesti Vokietiją iš NATO ir iš, pasak jų, pragaištingos euro zonos.

S.Wagenknecht kraštutinės kairiosios idėjos pasireiškė dar jaunystėje.

Vienišos mamos Rytų Vokietijoje auginta mergina dviejų Vokietijų susijungimą vertino kaip savotišką aneksiją.

Jaunųjų komunistų platformai priklausiusi S.Wagenknecht netgi buvo gavusi pravardę „Stalino dukra“.

Nevaldė emocijų

Socialiniuose tinkluose plinta S.Wagenknecht kalbos įrašas, kuriame politikė ragino Bundestagą priimti „vienintelį teisingą sprendimą“ ir atšaukti sankcijas Rusijai.

„Patinka mums tai ar ne, tačiau jei norime išlikti industrine valstybe, mums reikia Rusijos žaliavų, o jau netrukus prireiks ir Rusijos energijos.

Todėl baikite fatališkas ekonomines sankcijas – mes nesame nepriklausomi. Mūsų vyriausybė – pati kvailiausia Europoje“, – emocingai iš Bundestago tribūnos kalbėjo politikė.

Ši kalba sulaukė gausybės palaikymo iš Rusijos propagandos ruporu laikomų valstybinių televizijos kanalų ir naujienų portalų.

S.Wagenknecht jau senokai mėgstama rusų propagandos dėl savo aršios retorikos – rusai ją vadina „vienintele protinga“ Vokietijos politike, taip pat negaili kitų pagyrų.

„Scanpix“ nuotr./Vokietijos parlamentas – Bundestagas
„Scanpix“ nuotr./Vokietijos parlamentas – Bundestagas

Ne pirmas pareiškimas

Šį rugsėjį S.Wagenknecht, duodama interviu vienam didžiausių Vokietijos naujienų portalui t-online.de, pareiškė, kad karą Ukrainoje galima sustabdyti, kai abi pusės yra pasirengusios kompromisui.

Krymas, pasak politikės, yra vienas tokių kompromisų.

„Nepamirškime, kad Rusija yra branduolinė valstybė. Jei primygtinai reikalausite, kad rusai būtų išvaryti iš Krymo, tada šis baisus karas tęsis amžinai.

Rusai jau dešimtmečius turi Juodosios jūros laivyną Kryme ir jo neatsisakys.

Ar norite paaukoti dešimtis tūkstančių, o gal šimtus tūkstančių žmonių gyvybių dėl visiškai nerealaus tikslo?“ – retoriškai teiravosi politikė.

Teiginius, kad Krymas galiausiai turėtų atitekti Rusijai, suskubo platinti šios šalies propagandinė žiniasklaida.

Imago / Scanpix nuotr./Protestuotojai reikalauja nutraukti naftos ir dujų importą iš Rusijos.
Imago / Scanpix nuotr./Protestuotojai reikalauja nutraukti naftos ir dujų importą iš Rusijos.

Oficiali nuomonė skiriasi

Visa tai tėra asmeninė politikės nuomonė, kuri prieštarauja Berlyno pozicijai, kad Krymas – neatsiejama Ukrainos dalis.

Vokietija palaiko Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliuciją A/RES/68/262 dėl Ukrainos teritorinio vientisumo.

S.Wagenknecht nuomonė taip pat prieštarauja Europos Sąjungos (ES) pozicijai, kuri Rusijai taiko sankcijas dėl neteisėtos Krymo aneksijos.

Karas Ukrainoje paskatino ES valstybes stengtis greitai sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos energijos išteklių, įskaitant gamtines dujas, importo.

Kaip teigė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas, šalis kol kas nėra pasirengusi visiškai atsisakyti rusiškos naftos importo, tačiau bus pajėgi atsisakyti jo metų pabaigoje.

„Visiškai aišku, kad šiuo žingsniu pakenksime ir sau. Neįmanoma, kad tokios sankcijos neturėtų pasekmių mūsų pačių ekonomikai ir kainoms mūsų šalyse.

Mes, europiečiai, esame pasirengę pakelti šią ekonominę naštą, kad padėtume Ukrainai.

Tačiau nereikėtų įsivaizduoti, kad tai mums nekainuos“, – įtakingam leidiniui „Financial Times“ šių metų gegužę kalbėjo Vokietijos ekonomikos ministras.

Imago / Scanpix nuotr./Robertas Habeckas
Imago / Scanpix nuotr./Robertas Habeckas

Taigi, kalbų apie tai, kad Vokietija pražūtų be rusiškos žaliavos ir naftos, nėra, tačiau šalies politikai pabrėžia, kad, norint palaikyti Ukrainą ir sustabdyti kruviną Rusijos išpuolį, visos ES šalys turi būti pasirengusios tam, kad sankcijos kirs per vartotojų kišenes.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi