Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų troliai nerimsta: Moldovos prezidentei „diagnozavo“ šizofreniją

Moldovos prezidentė Maia Sandu atsidūrė Kremliaus trolių taikinyje: socialiniuose tinkluose platinamas dokumentas, kuriame teigiama, kad užsienio klinikoje jai buvo diagnozuota šizofrenija. Šaipomasi, kad tai neva paaiškina kai kuriuos keistus jos, reiktų suprasti, antirusiškus, sprendimus. Tačiau iš tiesų tokios diagnozės nebuvo, o šia liga sergantys asmenys, pritaikius tinkamą gydymą, gali gyventi visavertį gyvenimą.
Maia Sandu
Maia Sandu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Moldovos proeuropietiška prezidentė M.Sandu jau kurį laiką yra tarsi ašaka Kremliaus gerklėje.

51 metų buvusi Pasaulio banko ekonomistė per 2020 metų pabaigoje vykusius rinkimus įveikė prorusišką konkurentą ir tapo prezidente.

Dabartinė proeuropietiška Moldovos vyriausybė pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir kaltino Maskvą stovint už sąmokslo, kuriuo siekta nuversti demokratiškai išrinktą valdžią. 2022 m. M.Sandu kreipėsi dėl Moldovos stojimo į Europos Sąjungą (ES).

Visa tai labai nepatiko Kremliui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Maia Sandu ir Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Maia Sandu ir Gitanas Nausėda

Šių metų spalio 20 d. surengtame referendume moldavai nedidele balsų persvara pritarė stojimui į ES, o proeuropietiškos prezidentės M.Sandu greičiausiai laukia sunkus lapkričio 3 d. vyksiantis antrasis šalies vadovo rinkimų turas, kuriame ji susirems su Alexandru Stoianoglu – buvusiu prokuroru, kurį remia prorusiški socialistai.

Nenuostabu, kad būtent dabar prieš M.Sandu aktyviai imtos rengti informacinės atakos.

Viena tokių – neva jai Austrijos sostinės Vienos klinikoje diagnozuota šizofrenija.

Paini istorija

Informacinės atakos schema itin paprasta, tačiau jos metu sukurta istorija – paini ir niekaip neįrodyta.

Moldovos naujienų portalas curentmd.com spalio 17 dieną išplatino publikaciją, kurioje buvo sarkastiškai teigiama, kad „išprotėjusi M.Sandu seka JAV prezidento Joe Bideno pėdomis“.

Dėl senatvės neva nestabili J.Bideno protinės sveikatos būklė – itin dažnas Kremliaus melagienų naratyvas pastaruoju metu.

Joe Bidenas / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Joe Bidenas / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Portalo tekste rašoma, kad anoniminis šaltinis pranešė žurnalistams, jog 2021 m. rudenį jis gydėsi elitinėje Vienos psichiatrijos klinikoje, kur neva susidraugavo su psichiatru iš Odesos, prisistačiusiu „daktaru Katzu“.

Šis jam atskleidė, kad klinikoje nuolat gydomi svarbūs asmenys, įskaitant valstybių vadovus, tarp kurių – M.Sandu, gydyta nuo šizofrenijos ir panikos priepuolių.

Vėliau ši melagiena pasirodė rusų žiniasklaidoje, daugybėje „Telegram“ kanalų ir buvo platinama „Eurasia daily“ portale, kuris yra Kremliaus melagienų ekosistemos dalis, skirta užsienio rinkoms.

Įrodymų nėra, o portalas – nefunkcionuoja

Publikacijoje taip pat pateikiamas „įrodymas“ – tariamas išrašas iš medicininės M.Sandu kortelės, parengtas Vienos Döblingo klinikos psichiatro Thomaso Rothmundo. Jo data – 2021.10.21.

Vienos Döblingo klinikos interneto svetainėje tarp darbuotojų nėra nurodyta jokio mediko, pavarde Katzas.

Portalas curentmd.com nėra patikima žiniasklaidos priemonė nei Moldovoje, nei Rumunijoje.

Svetainė veikia nuo 2021 m., o sprendžiant pagal publikacijų chronologiją, iki straipsnio apie tariamą M.Sandu šizofreniją, svetainė paskutinį kartą buvo aktyviai pildoma 2022 m. liepą, po to buvo apleista.

2021.10.21 M.Sandu išties lankėsi Austrijoje, tačiau ne psichiatrijos klinikoje, o oficialaus vizito.

Kelias dienas trukusio vizito metu ji susitiko su Austrijos prezidentu Alexanderiu Van der Bellenu, po kurio abu vadovai surengė bendrą spaudos konferenciją.

Maia Sandu / DANIEL MIHAILESCU / AFP
Maia Sandu / DANIEL MIHAILESCU / AFP

M.Sandu taip pat surengė keletą susitikimų su aukščiausiais Austrijos pareigūnais, taip pat susitiko su ESBO generaline sekretore Helga Schmid, o spalio 24 dieną dalyvavo diskusijoje „Vienos diplomatijos akademijoje“, jos tiesioginį įrašą galite pamatyti čia.

Faktų tikrintojams iš provereno.media pavyko susisiekti su psichiatru, kuris tariamai rašė M.Sandu apsilankymo aprašą ir tolesnio gydymo rekomendacijas. Jis teigė, kad dokumentas sudarytas ne jo, ši pigi klastotė išsiskiria prasta vokiečių kalba, o tariamai paskirtas gydymas neatitinka diagnozės.

15min verdiktas: melas. Išrašas iš medicinos dokumentų tėra klastotė, o melagieną išplatinęs portalas nepateikė jokių įrodymų įstorijai pagrįsti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai