Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ryanair“ lėktuvą privertė leistis 6 raketomis „oras-oras“ ginkluotas MiG-29

Internete pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose matosi, kaip naikintuvas MiG-29 – esą tas pats, kuris sekmadienį privertė leistis Minske „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių, leidžiasi Baltarusijos Baranovičių kariniame aerodrome. Kaip skelbiama, naikintuvas skrido ginkluotas šešiomis raketomis „oras-oras“.
Rusų naikintuvas MiG-29
Rusų naikintuvas MiG-29. Toks lydėjo keleivinį „Ryanair“ lėktuvą / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Socialiniuose tinkluose šis vaizdo įrašas pradėjo plisti po to, kai „Telegram“ tinkle juo pasidalinta „AviaticA“ paskyroje.

AviaticA įrašas Telegram
AviaticA įrašas Telegram

„Tas pats MiG! Momentas, kai baziniame aerodrome leidosi naikintuvas, lydėjęs reisą FR4978 Atėnai-Vilnius. Po naikintuvo sparnais galima matyti kabančias „oras-oras“ tipo raketas“, – taip rašoma „Telegram“ paskyroje ir pridedama, kad naikintuvas kilo palydėti orlaivį į Minsko oro uostą po to, kai buvo gautas pranešimas apie neva lėktuve esančią bombą.

Naikintuvas leidosi Baranovičiuose – kariniame aerodrome, esančiame apie 120 km nuo Minsko.

VIDEO: BelAF MiG-29 landing

Toje pačioje „AviaticA“ paskyroje rašoma ir apie tai, kad tas pats naikintuvas palydėjo keleivinį orlaivį iki Lietuvos sienos, kai jam galų gale leista išskristi iš Minsko.

AviaticA įrašas Telegram
AviaticA įrašas Telegram

„Besileidžiantis MiG-29 yra sunkiai ginkluotas. Po sparnais jis turi dvi vidutinio nuotolio raketas „oras-oras“ R-27 ir keturias trumpojo nuotolio raketas R-73. Papildomai tarp variklių, centrinėje lėktuvo dalyje, yra ir rezervinis 1500 litrų talpos degalų bakas. Dar labiau apginkluoti MiG-29 tam atvejui, kai jis kyla perimti kitą lėktuvą, nebepavyktų. Tai maksimalus variantas“, – rašo Lenkijos naujienų portalas gazeta.pl.

Nėra žinoma, ar naikintuvas, išsiųstas perimti „Ryanair“ lėktuvą, buvo specialiai taip paruoštas.

„Baranovičiai yra viena iš Baltarusijos bazių, kur laikoma nuolat pasiruošusi startui taip vadinama budinčioji pora. Paprastai tai du ginkluoti naikintuvai, paruošti greitai kilti į orą, tarkim, į Baltarusiją įskridus neatpažintam lėktuvui ar keleiviniam orlaiviui susidūrus su problemomis Baltarusijos oro erdvėje. Pavyzdžiui, dėl sprogmens ar teroristinės grėsmės. Galbūt kariškiams tai buvo standartinis kilimas. Tokio tipo perėmimai yra rutina.

Tokiais atvejais naikintuvas nuo žemės nukreipiamas į keleivinį lėktuvą ir stengiasi kuo greičiau jį pasiekti. Tai padarius pirmiausia bandoma užmegzti radijo ryšį ir paprastai skrendama šalia saugiu atstumu, tačiau taip, kad naikintuvą galėtų pamatyti civilinio lėktuvo pilotai. Jeigu vis dėlto atsakymo ar reakcijos į nurodymus nesulaukiama, ginkluoto naikintuvo vaizdas turėtų skatinti užmegzti ryšį ir paklusti“, – rašo gazeta.pl.

Ir tai esą paprastai suveikia. Pagal procedūras privaloma paklusti, keleivinio lėktuvo įgulai nepaliekama galimybių diskusijai.

„Rizikuoti keleivių gyvybėmis būtų kvailystė. Po 2001 metų rugsėjo 11 d. atakų prieš Pasaulio prekybos centrą dauguma valstybių priėmė įstatymus dėl galimybės numušti keleivinius lėktuvus, kurie gali kelti teroristinę grėsmę.

Sekmadienį perimtas naikintuvo MiG-29 „Ryanair“ oro linijų lėktuvas buvo nukreiptas į Minsko oro uostą, nors iki Vilniaus buvo arčiau. Tai motyvuota neva kilusia grėsme dėl bombos“, – apie įvykius sekmadienį rašo Lenkijos portalas.

Išvadų straipsnyje nedaroma, tačiau pabaigoje konstatuojama:

„Po nusileidimo į lėktuvą įžengė tarnybos, kurios išsivedė Romaną Protasevičių, baltarusių opozicijos veikėją, tinklaraštininką, informacinio kanalo NEXTA redaktorių.

Režimas kaltina jį teroristine veikla. Jam gresia 15 metų kalėjimo, o gal net ir mirties bausmė. Kartu su juo sulaikyta ir jo draugė. Iš viso Minske liko keletas asmenų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas