Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rygos miesto taryba nusprendė pašalinti rusų feldmaršalo M. A. Barclay de Tolly paminklą

Rygos miesto taryba nusprendė pašalinti iš Esplanados parko Rusijos imperijos feldmaršalo Michaelio Andreas Barclay de Tolly (Michaelio Andrėjo Barklajaus de Tolio) paminklą.
Edijs Palens / ZUMAPRESS.com
Edijs Palens / ZUMAPRESS.com

M. A. Barclay de Tolly paminklas buvo pastatytas 1913 metais, bet 1915-aisiais jis buvo pašalintas. 2002-aisiais verslininko Jevgenijaus Gombergo iniciatyva buvo pastatyta statulos tiksli kopija. Tuo metu verslininkas taip pat bandė pastatyti Rygoje Rusijos caro Petro Didžiojo statulą.

Nacionalinio kultūros paveldo valdyba neprieštaravo M. A. Barclay de Tolly paminklo perkėlimui. Ji pažymėjo, kad statula nėra valstybės saugomas kultūros paminklas, bet turi kultūrinę ir istorinę reikšmę, todėl jos sunaikinti negalima.

Nukelta statula turi būti grąžinta J. Gombergui.

Per miesto tarybos posėdį buvo pasakyta emocingų kalbų už paminklo išsaugojimą. Aktyviausiai pasisakė Latvijos rusų sąjungos nariai, tarp jų Inna Djeri (Ina Djeri), susiejusi paminklo nukėlimą su rusofobija, kvailumu ir istorijos perrašinėjimu. Ji pabrėžė, kad dėl kovos su paminklais Rygos gatvės netaps geresnės.

Miesto tarybos narė Natalija Abola (Natalija Abuola) iš regioninės partijos „Garbė tarnauti Rygai“, kita vertus, sakė, kad nei rusų poetas Aleksandras Puškinas, nei M. A. Barclay de Tolly nepriklauso Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad M. A. Barclay de Tolly vardas priklauso ir Latvijos istorijai.

Tačiau miesto tarybos narys Davis Staltas iš frakcijos „Kodas Rygai“ priminė, kad Valstybės saugumo tarnyba savo ataskaitoje yra atkreipusi dėmesį į Rusijos politiką naudotis memorialais ir paminklais didinant savo įtaką.

1761 metų gruodžio 24 dieną Pamūšyje Pakruojo rajone gimęs kunigaikštis M. A. Barclay de Tolly yra kilęs iš škotų giminės, kurios dalis XVII amžiaus viduryje pasitraukė iš Škotijos į Livoniją. M. A. Barclay de Tolly tarnavo Rusijos imperijos kariuomenėje, slopino Tado Kosciuškos sukilimą, pasižymėjo karuose su Napoleonu. 

Jis mirė 1818 metų gegužės 26 dieną Įsrutyje, pakeliui į Vokietiją, kur norėjo gydytis, ir yra palaidotas mauzoliejuje Estijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito