Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 17 /09:39

S.Cichanouskaja: esu pasiruošusi tapti nacionaline lydere, kad būtų suorganizuoti skaidrūs rinkimai

Baltarusijos prezidento rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi Sviatlana Cichanouskaja naujausiame kreipimesi sakė esanti pasiryžusi prisiimti atsakomybę ir šiuo metu veikti kaip nacionalinė lyderė, kad būtų suorganizuoti skaidrūs rinkimai.

Šiuo metu Lietuvoje esanti S.Cichanouskaja sakė „neturėjusi iliuzijų dėl savo politinės karjeros“.

„Nenorėjau būti politike, tačiau likimas susiklostė taip, kad atsidūriau pačioje priekinėje linijoje priešinantis savivalei ir neteisybei. Likimas ir jūs, jūs, kurie manimi patikėjote“, – kalbėjo jis.

Kandidatė sakė žinanti, kodėl už ją balsavo baltarusiai.

VIDEO: Sviatlana Cichanouskaja veiks kaip tautos lyderė, kad būtų suorganizuoti skaidrūs rinkimai

„Visi mes norime išeiti iš šio nesibaigiančio rato, kuriame atsidūrėme prieš 26 metus. Esu pasirengusi prisiimti atsakomybę ir šiuo laikotarpiu tapti nacionaline lydere, kad šalis nurimtų, įeitų į normalų ritmą, kad išlaisvintumėme visus politinius kalinius, kad artimiausiu metu sudarytumėme įstatymų bazę ir sąlygas naujiems prezidento rinkimams. Realiems, sąžiningiems ir skaidriems“, – kalbėjo ji vaizdo kreipimesi.

„Suprantu, kad pats svarbiausias dalykas yra Baltarusijos nepriklausomybė. Ji – konstanta, kurios negalime prarasti jokiomis aplinkybėmis“, – pridūrė S.Cichanouskaja.

S.Cichanouskaja kreipėsi į pareigūnus jėgos struktūrose.

„Baltarusiai yra žmonės, nepriimantys smurto, jie yra dosnūs ir sąžiningi. Ir jei nuspręsite nevykdyti nusikalstamų įsakymų ir pereisite į žmonių pusę, jie jums atleis, palaikys ir ateityje jums nepriekaištaus.

Manau, kad jūs patys tai žinote ir suprantate. Juk mes visi esame viena visuma, kurią kažkas nori sugriauti ir su ja žaisti. Mes esame baltarusiai. Mes neturime teisės kelti rankos vienas prieš kitą“, – kalbėjo ji.

Kandidatė ragino paklausti savęs, kas gauna naudos iš baltarusių konfrontacijos.

Penktadienį S.Cichanouskaja paskelbė įsteigianti Koordinavimo tarybą, skirtą perduoti valdžią Baltarusijoje. Esą Koordinavimo tarybai galėtų priklausyti „pilietinės visuomenės atstovai, gerbiami ir žymūs baltarusiai, savo srities profesionalai“.

„Prašau susivienyti į Koordinavimo tarybą. Mums labai reikia jūsų pagalbos ir patirties. Mums reikia jūsų ryšių, kontaktų, ekspertų patarimų ir palaikymo. Į šią Koordinavimo tarybą turėtų būti įtraukti visi, kuriuos domina dialogas ir taikus valdžios perdavimas: darbo kolektyvai, partijos, profesinės sąjungos ir kitos pilietinės visuomenės organizacijos“, – sakė ji.

Atvyko į Lietuvą

Praeitą savaitę, po to, kai Centrinio rinkimų komiteto (CRK) būstinėje praleido kelias valandas, S.Cichanouskaja atvyko į Lietuvą.

VIDEO: Pamatykite, kas vyksta Baltarusijoje: gatvėse – šimtai tūkstančių žmonių, skanduojama „Gyvuok, Baltarusija“

Pasak užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, S.Cichanouskaja „matomai patyrė tam tikrą spaudimą“ ir „neturėjo daug pasirinkimo, kaip tik palikti šalį“. Esą Baltarusijos pareigūnai „netrukdė išvykti, dar ir pagelbėjo“. Lietuvą jau anksčiau pasiekė S.Cichanouskajos vaikai. Jos vyras įkalintas Baltarusijoje.

Baltarusiją nuo sekmadienio vakaro krečia dideli protestai prieš rinkimų rezultatus, kuriuos opozicija laiko suklastotais. Oficialūs rezultatai rodo, neva A.Lukašenka surinko 80,08 proc., o S.Cichanouskaja – 10,9 proc. balsų. Europos Sąjunga nepripažįsta rinkimų rezultatų.

Milicijai brutaliai malšinant opozicijos protestus buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių, šimtai buvo sužeisti, taip pat pranešama apie du žuvusius žmones. Daugelis iš sulaikymo izoliatorių paleidžiamų žmonių pasakojo arešto metu buvę mušami, kankinami ir žeminami.

Tačiau pastarosiomis dienomis taikūs protestai nebuvo malšinami, pranešama, kad vien į Minsko gatves išėjo virš 200 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas