Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

S.Lavrovas: samdinių grupė „Wagner“ tęs veiklą Malyje ir CAR

Rusijos samdinių grupė „Wagner“ tęs operacijas Malyje ir Centrinės Afrikos Respublikoje, nepaisant savaitgalį samdinių boso surengto, bet galiausiai nutraukto, maišto, pirmadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas / „AP“/„Scanpix“

„Wagner“ grupės nariai „ten dirba instruktoriais. Šis darbas, žinoma, bus tęsiamas“, per interviu prokremliškai televizijai RT sakė S.Lavrovas ir pridūrė, kad maištas neturės įtakos Rusijos ryšiams su partneriais ir draugiškomis šalimis.

S.Lavrovas tvirtino, kad Europa ir Prancūzija paliko abi Afrikos šalis, o šios savo ruožtu paprašė Rusijos ir „Wagner“ atsiųsti karinių instruktorių ir užtikrinti jų vadovų saugumą.

Vakarų valstybės mano, kad „Wagner“ grupė išnaudojama Rusijos įtakai užsienyje skatinti, ir kaltina ją kankinimais bei gamtos išteklių eksploatavimu.

Šis maištas buvo ilgą laiką besitęsiančių J.Prigožino nesutarimų su Rusijos kariuomenės vadovybe dėl Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą kulminacija.

J.Prigožinas šeštadienį paskelbė, kad su savo pajėgomis kirtęs sieną įžengė į Rusiją nuversti šalies karinės vadovybės. Neramumai prasidėjo po to, kai J.Prigožinas penktadienį apkaltino Maskvą raketų smūgiais jo pajėgoms, pareikalavusiais, jo teigimu, daugybės kovotojų gyvybių.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę. Reaguodama į tai Rusijos valdžia paskelbė sustiprinusi saugumą keliuose regionuose, o Maskvos meras pranešė, kad sostinėje imamasi antiteroristinių priemonių.

Visgi, šeštadienio vakarą J.Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, jo pajėgos paliko užimtas pozicijas. Kremlius šeštadienį pranešė, kad „Wagner“ vadas, atšaukęs savo karių žygį į Maskvą, išvyks į Baltarusiją ir nebebus kaltinamas, taip stengiantis sušvelninti rimčiausią saugumo krizę šalyje per pastaruosius dešimtmečius.

S.Lavrovas taip pat sakė, kad „Wagner“ maištas nieko nepakeis Rusijos santykiuose su sąjungininkais.

„Prezidentas (Vladimiras) Putinas sulaukė daugybės skambučių (iš užsienio partnerių)... išreikšti savo paramą“, – sakė jis.

Paklaustas, ar dėl to gali būti kokių nors pokyčių Rusijos tarptautiniuose santykiuose, S.Lavrovas atsakė: „Su partneriais ir draugais – ne. Kalbant apie kitus, atvirai kalbant, man tai nerūpi. Santykiai tarp kolektyvinių Vakarų ir mūsų buvo sugriauti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas