Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

S.Skripalio apnuodijimą tiriantys britai žvilgsnius meta į Rusijos karinę žvalgybą – GRU

JAV tyrėjai jau apkaltino Rusijos karinės žvalgybos tarnybą GRU kišimusi į 2016 metų prezidento rinkimus ir jų kampaniją. Dabar pirštais į rusų žvalgybininkus nusiteikę besti ir britai, kurie tiria buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio bei jo dukros apnuodijimą Anglijos mieste Solsberyje, rašo „The New York Times“.
Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
Sergejus Skripalis teisme Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Karalystės tyrėjai mano, kad kovo 4-ąją Sergejų ir Juliją Skripalius nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, kurios pėdsakų Anglijoje vis dar liko, apnuodijo dabartiniai arba buvę GRU agentai. Jie su specialiąja misija buvo pasiųsti į Solsberį.

Tokią informaciją „The New York Times“ perdavė britų ir amerikiečių pareigūnai, kurie yra susipažinę su vykdomo tyrimo eiga. Teigiama, kad Londonas netrukus gali nustatyti asmenis, kurie esą įvykdė išpuolį.

Tiesa, tuo pat metu tyrėjai neatmeta galimybės, kad už apnuodijimą atsakinga kita Rusijos žvalgybos tarnyba ar Kremliaus kontroliuojama oficialiai privati organizacija.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

GRU agentai perbėga retai

Praėjusią savaitę JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris apkaltino 12 Rusijos žvalgybos pareigūnų dėl įsilaužimo į D.Trumpo varžovės 2016 metų rinkimuose Hillary Clinton ir jos Demokratų partijos kompiuterių serverius, o tada nutekinus privačius elektroninius laiškus siekiant pakenkti jos kampanijai.

S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimas – operacija, kurią reiktų vertinti pagal klasikinį Rusijos bei dar Sovietų Sąjungos požiūrį į išdavikus.

R.Muellerio komandos dokumente nupasakojama sudėtinga GRU surengta operacija, o analitikai teigia, kad ši tarnyba iš esmės yra šešėlinė Kremliaus smogiamoji jėga konfliktuose visame pasaulyje.

Būtent GRU pareigūnai aktyviai veikia Kryme, kurioje aneksijoje dalyvavo, ir Rytų Ukrainoje. Būtent šios tarnybos atstovai dislokuoti ir Sirijoje, būtent GRU agentai bandė sukelti sumaištį Juodkalnijoje ir vis dar bando padaryti tą patį pavadinimą keičiančioje ir į NATO duris atvėrusioje Makedonijoje.

S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimas – kitokia operacija, kurią reiktų vertinti pagal klasikinį Rusijos bei dar Sovietų Sąjungos požiūrį į išdavikus.

GRU S.Skripalis dirbo 15 metų, bet tuo pat metu ir teikė informaciją britų užsienio žvalgybos tarnybai MI6. GRU tokios išdavystės labai retos – rusams greičiausiai reikėjo ilgai ir sunkiai dirbti, kad būtų iš naujo nutiesti ryšių tinklai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis

Kremliaus pareigūnai, tiesa, neigia, kad Rusija kuo nors prisidėjo prie Skripalių apnuodijimo, nors Jungtinė Karalystė dėl išpuolio kaltina būtent Maskvą.

„Rusija niekaip nėra susijusi su šiuo incidentu. Visą šį reikalą laikome didele provokacija“, – praėjusį sekmadienį pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

V.Putinas žino, ką GRU padarė ir ko nepadarė

Vis dėlto britų tyrimas juda į priekį, nors ir lėtai, teigia Markas Galeotti, Rusijos žvalgybos tarnybų ekspertas Prahos tarptautinių santykių institute.

„Jie (britai, – red.) gana gerai žino, kada tie žmonės keliavo į Angliją, tad tikrins kiekvieno lėktuvu keliavusio žmogaus veidą – juk tai yra stebėjimo kamerų valstybė. Manau, kad jie jau dabar turi neryškius žmonių, kurie įtariami surengus išpuolį, atvaizdus“, – tvirtino analitikas.

Tiesa, pasak M.Galeotti, kad ir kokie būtų britiškojo tyrimo rezultatai, GRU didelio poveikio nepajus.

„Twitter“ nuotr./Markas Galeotti
„Twitter“ nuotr./Markas Galeotti

„Žiūrint iš GRU varpinės, svarbu tai, ką mano vienas vienintelis žmogus. O jis jau žino, ką GRU padarė ir ko nepadarė“, – pastebėjo ekspertas.

Jungtinė Karalystė savo išvadose greičiausiai minės būtent GRU. BBC anksčiau liepą pranešė, kad Londonas, prieš išvarydamas krūvą rusų diplomatų, per privatų situacijos pristatymą sąjungininkams atskleidė turintis įrodymų, esą GRU specialistai 2013 metais buvo įsilaužę į S.Skripalio dukters Julijos elektroninio pašto paskyrą.

Be to, prieš išpuolį abu Skripaliai buvo sekami, o į Julijos telefoną buvo įtaisytas virusas, leidęs sekti moters buvimo vietą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Julija Skripal
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Julija Skripal

GRU dalyvavimu išpuolyje buvo įtariama nuo pat pirmųjų tyrimo dienų – ir dėl to, kad tarnyboje dirbo pats S.Skripalis, ir toėl, kad GRU doktrinoje numatoma griežta bausmė išdavikams.

Spausdavo dirbti trigubu agentu

Buvęs GRU pareigūnas Viktoras Suvorovas, kuris 1978 metais pabėgo į Jungtinę Karalystę, savo atsiminimuose rašo, kad tarnybos naujokams buvo rodomas kraupus filmas apie pagautą perbėgėlį, kuris, pririštas prie neštuvų, buvo įstumtas į krosnį ir gyvas sudegintas.

„Facebook“ nuotr./Viktoras Suvorovas
„Facebook“ nuotr./Viktoras Suvorovas

Nors tokiais V.Suvorovo pasakojimais viešai abejojo ne vienas ir ne du rusai, ekspertai neabejoja, kad iš GRU agentai bėgdavo itin retai.

„Jei jau tampi tokios elitinės tarnybos kaip GRU nariu, kelio atgal nėra, – sako žvalgybos istoriją nagrinėjantis britas Nigelas Westas. – Žmonės iš ten nebėga. GRU agentai yra disciplinuoti. Jie žino, kokios būtų pasekmės.“

Sovietiniu laikotarpiu egzistavo tam tikra tvarka, kaip nužudyti valstybę išdavusius agentus. Pirmiausia jie būdavo už akių nuteisiami mirti, o tuomet toks sprendimas būdavo perduodamas kontržvalgybos pareigūnams, įkurdintiems SSRS ambasadose.

Pastaraisiais metais Rusija vengia tiesiogiai liestis prie tokių misijų – Maskvai palankesnės hibridinės operacijos, kurių negalima atvynioti iki pat vyriausybės. Jų vykdytojai – buvę kariškiai, kontraktininkai.

Paviešintame 1964 metų JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) dokumente apibūdinamos KGB žudikų komandos – „kovinės grupės“. Jas sudarydavo vietos agentai ir „nelegalai“, kurie būdavo išdėstomi visame pasaulyje ir laukdavo užduoties žudyti.

Tiesa, neretai Kremlius įsakydavo ne nužudyti išdaviką, o jį prispausti ir priversti dirbti jau ne dvigubu, o trigubu agentu.

Pastaraisiais metais Rusija vengia tiesiogiai liestis prie tokių misijų – Maskvai palankesnės hibridinės operacijos, kurių negalima atvynioti iki pat vyriausybės. Jų vykdytojai – buvę kariškiai, kontraktininkai.

„Mūsų šalyje prieita supratimo, kad vyriausybė neturėtų vykdyti nusikaltimų, – tvirtino nepriklausomo leidinio „Novaja gazeta“ redaktorių tarybos vadovas Dmitrijus Muratovas. – Hibridiniai dariniai yra artimi vyriausybei, bet nėra jos dalis. Tokie dariniai infiltravosi į Rusijos politinį gyvenimą.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Novaja gazeta“ redaktorių tarybos vadovas Dmitrijus Muratovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Novaja gazeta“ redaktorių tarybos vadovas Dmitrijus Muratovas

S.Skripalis pagelbėjo Čekijai

Rusija niekada neatskleidė, kiek ir kokios žalos S.Skripalis padarė GRU. Tačiau yra ženklų, kad tarnybai jo išdavystė buvo skausminga.

Knygoje „Velnio kontržvalgybos tuzinas“, kurioje apžvelgiamas S.Skripalio darbas britams, rusas šnipinėjimo ekspertas Nikolajus Luzanas rašo, kad agentas Londonui galėjo atskleisti net 300 rusų žvalgybininkų.

„Kai bet kokioje tarnyboje aptinkamas kurmis, inicijuojama milžiniška operacija, kurios tikslas – išsiaiškinti absoliučiai viską, prie ko jis galėjo prieiti“, – teigė M.Galeotti, pats parašęs knygą apie GRU specialiąsias pajėgas.

Anot ekspertų, daug kolegų, dirbusių su S.Skripaliu, greičiausiai neteko darbo: „Jei asmuo perbėgo karjeros pradžioje, galėdavo pašalinti visą jo grupę iš akademijos.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Solsberyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Solsberyje

S.Skripalis net po to, kai buvo iškeistas į rusų agentus Vienoje, pridarė žalos GRU. Antai 2012-aisiais jis buvo pakviestas į Čekiją – šios šalies žvalgybininkai buvo susirūpinę dėl neįprastai aktyvios rusų agentų veiklos valstybės viduje.

Vienos Europos šalies pareigūnas „The New York Times“ teigė, kad S.Skripalis tikrai padėjo čekams: „Tiesą sakant, jis čekams detaliai nupasakojo, kokias operacijas rengia rusai, kaip jie slepia saviškius, kaip suburia komandas. Skripaliui nė nereikėjo pasakyti kažką konkretaus, konkrečias pavardes.“

Po kelių mėnesių iš Čekijos buvo išsiųsti keli rusų diplomatai, kurie buvo įtarti šnipinėjimu.

Tiesa, keli kiti buvę Rusijos žvalgai abejoja, kad GRU galėjo taikytis į Skripalius. Pasak buvusiu KGB agento Jurijaus Šveco, sovietmečiu KGB darbuotojai GRU pareigūnų rimtai nevertindavo – esą jie kieti, bet kvailoki.

„GRU agentus verbuodavo apkasuose, o KGB – elitiniuose universitetuose“, – tvirtino J.Švecas, kuris buvo Rusijos lyderio V.Putino bendrakursis.

„Novaja gazeta“ apie karybą rašantis Irekas Murtazinas pastebėjo, kad GRU paprastai žudo gana nuobodžiai: „Jis (S.Skripalis, – red.) būtų patyręs širdies smūgį, jį būtų pervažiavusi mašina, jį būtų sumušęs benamis. „Novičiok“ tarnyba tikrai nebūtų naudojusi.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vietos Solsberyje, kur lankėsi Skripaliai, buvo atitvertos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vietos Solsberyje, kur lankėsi Skripaliai, buvo atitvertos

Kita vertus, M.Galeotti primena, kad nužudymai – sena sovietų ir rusų žvalgybos tarnybų tradicija: „Kad GRU žudo žmones užsienyje, jau parodė nemažai kitų atvejų. Taip, GRU yra kinetiškesnė tarnyba – labiau tikėtina kulka į galvą, o ne egzotiški nuodai. Bet svarbiausia – sėkminga operacijos baigtis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas