Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sakartvele rinkimus laimėjus valdančiajai partijai, opozicija skelbia apie klastojimą

Sakartvelo valdančioji partija sekmadienį paskelbė pergalę vietos valdžios rinkimų antrajame ture, tačiau įkalintojo ir prieš mėnesį bado streiką paskelbusio buvusio šalies prezidento Michailo Saakašvilio vedama opozicija oficialių rezultatų nepripažįsta ir teigia, kad jie yra suklastoti.
Rinkimai Sakartvele
Rinkimai Sakartvele / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antrasis rinkimų turas buvo surengtas šalyje tebesitęsiant politinei krizei, dar paaštrėjusiai po to, kai 2004-2013 metais šaliai vadovavęs M. Saakašvilis anksčiau šį mėnesį slapčia grįžo į Sakartvelą ir buvo suimtas prieš pirmąjį balsavimo turą.

Provakarietišku reformatoriumi laikomas M.Saakašvilis yra paskelbęs bado streiką dėl savo įkalinimo, kurį laiko politiškai motyvuotu. Nerimą dėl jo būklės yra išreiškusios ir Jungtinės Valstijos.

Sakartvelo centrinė rinkimų komisija sekmadienį paskelbė, kad rinkimus nedidele persvara visose savivaldybėse, išskyrus vieną, laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“. Visose šiose savivaldybėse iššūkį valdančiosios partijos kandidatams metė M.Saakašvilio opozicinės partijos „Jungtinis nacionalinis judėjimas“ kandidatai.

„Sveikinu visus su mūsų pergale antrajame ture. Mes laimėjome visose savivaldybėse“, – kalbėdamas per televiziją sakė ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis.

Tačiau opozicija jau pareiškė rezultatų nepripažįstanti. „Jungtinio nacionalinio judėjimo“ pirmininkas ir kandidatas į Tbilisio merus Nika Melija apkaltino „Sakartvelo svajonę“ „pavogus rinkimus“.

„Šioje šalyje nebėra rinkimų, – sakė jis. – Tautiečiai, jūs, kuriems artimos Europos demokratinės vertybės, ruoškitės būsimai kovai. Ši kova bus sunki, tačiau nesibaigs tol, kol šioje šalyje nebus galimybės surengti laisvų ir sąžiningų rinkimų.“

Po pirmojo balsavimo turo spalio 2 dieną „Sakartvelo svajonė“ pirmavo rinkimuose pagal kandidatų sąrašus, o „Jungtinio nacionalinio judėjimo“ kandidatai į merus pirmavo daugelyje didžiųjų miestų.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija tuomet sakė, kad balsavimą temdė pranešimai apie „bauginimą, balsų pirkimą, spaudimą kandidatams ir rinkėjams“.

JAV ambasada išreiškė „abejonių dėl bendro rinkimų sąžiningumo“, o Europos Taryba pareiškė, kad šie rinkimai yra „prarasta vietos demokratijos galimybė Sakartvele“.

Jau ilgai besitęsianti politinė krizė Sakartvele kilo po pernykščių parlamento rinkimų, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji partija. Opozicija taip pat anuomet teigė, kad rinkimai buvo suklastoti.

Krizę dar labiau pagilino M.Saakašvilio įkalinimas. Medikams kelia nerimą jo sveikatos būklė ir jie sako, kad politikui gresia didelė mirtinų sveikatos komplikacijų rizika.

Tačiau Gruzijos sveikatos reikalų ministerija atmeta medikų rekomendacijas perkelti M.Saakašvilį į ligoninę.

Spalio 14 dieną Tbilisyje buvo surengta didžiausia per dešimtmetį prieš vyriausybę nukreipta demonstracija, kurioje dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas