Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sakartvelo žurnalistai pagerbė minios sumušto operatoriaus atminimą

Šimtai žurnalistų antradienį susirinko Sakartvele pagerbti televizijos operatoriaus, kuris mirė praėjus kelioms dienoms po to, kai buvo smarkiai sumuštas per protestą prieš planuotas LGBTQ „Pride“ eitynes, ir perspėti dėl bandymų apriboti žiniasklaidos laisvę.
Sakartvelo žurnalistai pagerbė minios sumušto operatoriaus atminimą
Sakartvelo žurnalistai pagerbė minios sumušto operatoriaus atminimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

37 metų Aleksandras Laškarava dirbo nepriklausomam televizijos kanalui „Pirveli“. Ankstų sekmadienio rytą jis buvo rastas negyvas savo namuose. Praėjusį pirmadienį jį užpuolė ir sumušė prieš LGBTQ nusiteikę protestuotojai. Vyrui buvo sulaužyti veido kaulai.

A.Laškaravos mirtis ir dešimčių kitų žurnalistų sumušimas sukėlė pasipiktinimo bangą Sakartvele ir užsienyje, o už žiniasklaidos laisvę kovojanti tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) pareiškė, kad šie įvykiai „žymi siaubingą laisvės informuoti lūžio tašką Sakartvele“.

Antradienį prie A.Laškaravos namų prieš jo laidotuves susirinko didelė minia, kuri plojo, kol jo karstas buvo nešamas pro kolegų su kameromis ant trikojų suformuotą koridorių.

Operatoriaus mirtis išprovokavo dvi dienas vykusius protestus, per kuriuos į gatves išėjo tūkstančiai žmonių, reikalavusių premjero Iraklio Garibašvilio atsistatydinimo ir tvirtinusių, kad jo vyriausybė įgalino smurtą prieš žurnalistus.

Pirmadienį Sakartvelo parlamento opozicijos įstatymų leidėjai nutraukė parlamento posėdį, o keli jos atstovai susipešė su valdančiosios partijos nariais, kaltindami šią politinę jėgą atakomis prieš žurnalistus.

„Vyriausybė visuomet bandė dusinti nepriklausomą žiniasklaidą“, – per laidotuves kalbėjo „Pirveli“ žurnalistė Eka Mišveladzė. Jos komentarus transliavo televizija.

A.Laškaravos „mirtis yra paskutinis lašas“, pridūrė ji.

„Šiandien gedime dėl mūsų kolegos mirties, bet nuo rytojaus visi pamatys, kokią jėgą turi nepriklausoma žiniasklaida“, – per ceremoniją pareiškė televizijos tinklo „Formula“ žurnalistas Vacho Sanaja.

„Neatiduosime šios šalies žudikams“, – pridūrė jis.

Iš viso praėjusį pirmadienį LGBTQ priešininkai, protestavę prieš planuotas LGBTQ eitynes, užpuolė daugiau nei 50 žurnalistų. Saugumo sumetimais eitynės buvo atšauktos.

„Reporteriai be sienų“ pasmerkė išpuolius prieš žurnalistus ir nurodė, kad Sakartvele žurnalistai „patyrė sužalojimų, įskaitant smegenų sutrenkimą, cheminius nudegimus ir rankų lūžius“.

Organizacija šalies valdžią kaltina dėl „nusikalstamo pasyvumo“, o policija kaltinama nesugebėjusi apsaugoti žurnalistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento