Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalį palikę baltarusiai stoja į kovą Ukrainoje: „Turime bendrą priešą“

Baltarusijoje Konstantinas Suščikas buvo grafikos dizaineris. Savo įgūdžius jis pritaikydavo opozicijos judėjimui prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką paremti.
Kyjivas per karą
Kyjivas per karą / „The New York Times“/Lynsey Addario nuotr.

Šalies vadovas savo posto neužleidžia jau beveik 28 metus, tačiau opozicinį judėjimą numalšino represijų banga, kurią išprovokavo šimtų tūkstančių žmonių protestai prieš nesąžiningą A.Lukašenkos perrinkimą 2020 metais.

Dabar A.Suščikas kovoja prieš jį – ir prieš jo globėją Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną – ne kurdamas politinių kampanijų dizainą, o su Kalašnikovo automatu. Ir ne Baltarusijoje, o Ukrainoje.

31 metų K.Suščikas yra vienas iš šimtų baltarusių disidentų, prisijungusių prie „Kastus Kalinouski“ bataliono – savanorių būrio, padedančio ginti Ukrainą drauge su oficialiąja šalies kariuomene.

Skirtingai nei tūkstančiai kitų užsienio šalių kovotojų, kurie atvyko į Ukrainą kovoti su Rusija, K.Suščikas jau gyveno tremtyje Kyjive, kaip ir dar tūkstančiai baltarusių, pabėgusių į Ukrainą, kad išvengtų kalėjimo už savo aktyvizmą gimtojoje šalyje.

„Kai tik prasidėjo karas, nusprendėme likti čia, nes iš tikrųjų nėra kur bėgti, mūsų šalis prarasta dėl okupacijos“, – sakė K.Suščikas duodamas interviu telefonu iš karių mokymo centro viename neįvardytame Ukrainos sostinės priemiestyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai