Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šalį šokiravusi byla: vyras prisipažino daugiau kaip dešimtmetį samdęs vyrus prievartauti jo žmoną

„Aš esu prievartautojas“, – Prancūzijos masinių išžaginimų byloje prisipažino 71 metų vyras Dominique'as Pelicot. Jis kaltinamas daugiau kaip 10 metų narkotikais svaigindavęs ir migdęs savo žmoną bei sukvietęs dešimtis vyrų, kad šie ją prievartautų.
Gisèle Pelicot
Gisèle Pelicot / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmą kartą po rugsėjo 2 d. prasidėjusio teismo proceso jis prisipažino dėl visų jam pateiktų kaltinimų, praneša BBC.

Kalbėdamas apie 50 kaltinamųjų, kurie kaltinami prievartavę jo dabar jau buvusią žmoną Gisèle, D.Pelicot sakė: „Aš esu prievartautojas, kaip ir kiti šioje salėje. Jie visi žinojo, jie negali sakyti priešingai“, – sakė jis.

Drąsos simbolis

Tik 15 iš 50 kaltinamųjų prisipažino dėl išžaginimo, dauguma sakė, kad tik dalyvavo lytiniuose aktuose.

Apie savo buvusią žmoną D.Pelicot sakė: „Ji to nenusipelnė. Aš buvau labai laimingas su ja“.

Gisèle, kuriai netrukus buvo suteikta galimybė atsakyti, pasakė: „Man sunku to klausytis. Penkiasdešimt metų gyvenau su vyru, apie kurį niekada nebūčiau pagalvojusi, kad jis gali būti pajėgus tai padaryti. Aš juo visiškai pasitikėjau.“

Nors teisme neleidžiama naudoti kamerų, Gisèle Pelicot, kuri proceso pradžioje atsisakė teisės į anonimiškumą, prašymu teismo posėdis yra atviras visuomenei. Ji su savo teisininkų komanda norėjo, kad atvėrus teismo procesą „gėda“ būtų perkelta ant kaltinamojo pečių.

Antradienį per posėdžio pertrauką išėjusi iš teismo salės, Gisèle sulaukė žiūrovų aplodismentų ir, priimdama gėlių puokštę, nusišypsojo.

Nuo teismo proceso pradžios Gisèle tapo atsparumo ir drąsos simboliu. Praėjusį savaitgalį tūkstančiai žmonių susirinko Prancūzijos miestuose išreikšti paramos jai ir kitoms išžaginimo aukoms, o teismo procesas paskatino nacionalinį dialogą apie išžaginimą santuokoje, sutikimą ir chemikalų sukeltą pavaldumą.

Vaikystėje buvo išnaudotas

D.Pelicot, kuris yra tėvas ir senelis, savo parodymus pradėjo pasakodamas teismui apie traumuojančius vaikystės išgyvenimus ir teigė, kad kai jam buvo devyneri, jį išnaudojo vyriškos lyties slaugytojas.

Paklaustas apie savo santuoką su Gisèle, D.Pelicot sakė, kad sužinojęs apie jos romaną, svarstė apie savižudybę.

Antradienio rytą duodamas parodymus D.Pelicot ne kartą tikino teismą, kad jis niekada nejautė neapykantos savo žmonai ir iš tikrųjų buvo „pamišęs dėl jos“: „Aš ją be galo mylėjau ir tebemyliu“.

„40 metų mylėjau ją gerai, o 10 metų – blogai“, – pridūrė jis, matyt, turėdamas omenyje dešimtmetį, per kurį jis vartojo narkotikus ir prievartavo ją apsvaigintą bei leido tai daryti kitiems vyrams.

Po to D.Pelicot apklausė vienas iš Gisèle advokatų Stéphane'as Babonneau, kuris paklausė jo, kodėl jis negalėjo rasti valios nustoti ją išnaudoti, net kai ji pradėjo turėti sveikatos problemų.

Per ankstesnius teismo etapus Gisèle sakė, kad dėl plaukų ir svorio kritimo bei didelių atminties spragų ji nerimavo, jog serga Alzheimerio liga arba smegenų augliu. Iš tikrųjų tai buvo šalutinis vaistų, kuriuos jai duodavo vyras, poveikis.

„Bandžiau liautis, bet mano priklausomybė buvo stipresnė, poreikis augo“, – sakė jis.

„Bandžiau ją nuraminti, išdaviau jos pasitikėjimą. Turėjau sustoti anksčiau, tiesą sakant, išvis neturėjau pradėti“, – sakė jis.

„Tapo iškrypėliu“

D.Pelicot taip pat kaltinamas narkotikų vartojimu ir prievartavimu savo dukters Karolinos atžvilgiu po to, kai jo nešiojamajame kompiuteryje buvo rastos pusiau nuogos jos nuotraukos. Anksčiau jis tai neigė, antradienį taip pat pareiškė niekada nelietęs savo anūkų. „Galiu pažvelgti savo šeimai į akis ir pasakyti, kad nieko daugiau nebuvo“, – sakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Gisele Pelicot
„Scanpix“/AP nuotr./Gisele Pelicot

D.Pelicot taip pat sakė, kad jis „tapo iškrypėliu“, kai 2010 m. internete susipažino su slaugytoju vyru, kuris pasiūlė jo žmonai suleisti raminamųjų vaistų, paaiškino, kaip juos suleisti, ir pasidalijo apsvaigintų moterų nuotraukomis. „Tada viskas ir prasidėjo“, – sakė D.Pelicot.

Vienoje antradienio posėdžio dalyje D.Pelicot taip pat buvo paklaustas apie tūkstančius vaizdo įrašų, kuriuose jis nufilmavo vyrus, prievartaujančius jo nesąmoningą žmoną. Juos rado tyrėjai ir jie padėjo susekti 50 vyrų, kurie dabar kaltinami išžaginimu.

D.Pelicot pripažino, kad filmavo vyrus iš dalies dėl „malonumo“, bet taip pat „kaip draudimą“.

Visą rytą D.Pelicot atrodė pasiryžęs paneigti vieną iš pagrindinių kelių kaltinamųjų gynybos argumentų, kuris remiasi prielaida, kad jie „nežinojo“, jog prievartauja Gisèle, kitaip tariant, manė, kad santykiauja su ja abipusiu sutikimu.

D.Pelicot su kaltinamaisiais susipažino pokalbių kambaryje pavadinimu „Be jos žinios“ dabar jau uždarytoje interneto svetainėje, kurioje buvo talpinama pornografinė medžiaga.

„Aš nieko neverčiau, jie atėjo manęs ieškoti, – sakė jis antradienį. – Jie paklausė manęs, ar gali ateiti, ir aš sutikau. Niekada niekam nesu uždėjęs antrankių ir nieko nevilkau“.

Kai kurie teigė, kad D.Pelicot jais „manipuliavo“ ir įtikino, kad jie dalyvauja erotiniame žaidime, kuriame Gisèle tik apsimetinėjo mieganti, o keli neigė žinoję, kad yra filmuojami.

Tačiau D.Pelicot teigė, kad vienintelis asmuo, kuriuo jis „manipuliavo“, buvo jo žmona, ir taip pat sakė, kad vyrai turėjo žinoti, jog yra filmuojami: „Buvo trikojis ir prie jo pritvirtinta kamera, visi ją matė vos tik įėję į kambarį.“

D.Pelicot sakė norįs įrodyti, kad jo žmona „buvo auka, o ne bendrininkė“. Įrodyti, kad viskas vyko be jos žinios. Žinau, kad daugelis [kaltinamųjų] tai ginčijo“.

D.Pelicot advokatė Béatrice Zavarro Prancūzijos televizijai sakė, kad nežino, ką žmonės pagalvos apie jos klientą, tačiau, anot jos, jis „dalijasi savo tiesa“.

Ji pridūrė, kad D.Pelicot yra „labai prislėgtas“ ir kad nors ji nežino, ką jo žmona pasakys apie jo prašymą atleisti, „dabar vyksta išpažintis ir jis tęs ją“.

D.Pelicot, kuriam buvo diagnozuota inkstų infekcija ir inkstų akmenys, dėl ligos beveik savaitę nedalyvavo teisme. Jis ketina duoti parodymus, nors bus daromos dažnos pertraukos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas