Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šaltiniai: JAV žvalgyba matė ženklų, kad J.Prigožinas planavo mesti iššūkį Rusijos kariuomenei

Jungtinių Valstijų žvalgybos pareigūnai mano, kad „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas jau kurį laiką planavo mesti rimtą iššūkį Rusijos karinei vadovybei, CNN teigia trys su šiuo klausimu susipažinę asmenys. Tačiau, kaip teigiama, nebuvo aišku, koks bus galutinis tikslas.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Žvalgybos pareigūnai šios savaitės pradžioje informavo JAV Kongreso vadovus, žinomus kaip „aštuonių gauja“, apie „Wagner“ judėjimą ir įrangos kaupimą prie Rusijos, sakė du iš šių asmenų.

JAV ir Vakarų žvalgybos pareigūnai įžvelgė požymių, kad J.Prigožinas ruošiasi tokiam žingsniui, be kita ko, kaupia ginklus ir šaudmenis, sakė vienas Vakarų žvalgybos pareigūnas ir kitas su žvalgyba susipažinęs asmuo.

Pareigūnas sakė manantis, kad J.Prigožino teiginiai apie šaudmenų trūkumą operacijoms Ukrainoje buvo sąmoninga apgaulė, siekiant padėti pagrindus galimam kariniam iššūkiui Rusijos vadovams.

Vienas iš šaltinių sakė, kad nors JAV žvalgyba mano, jog tik laiko klausimas, kada J.Prigožinas imsis ryžtingų veiksmų prieš Rusijos karinę vadovybę, „neaišku“, kada tai galėtų įvykti. Kitas šaltinis teigė, kad „viskas vyko labai greitai“ ir buvo sunku suprasti, kiek rimtai J.Prigožinas ketina grasinti Rusijos kariuomenei ir kur jis nuves savo karius.

Kaip anksčiau pranešė CNN, JAV pareigūnus pribloškė greitis, kuriuo situacija išsivystė penktadienio vakarą ir paaštrėjo šeštadienį, todėl aukšto rango pareigūnai atšaukė planuotas tarptautines keliones ir sušaukė skubius pasitarimus visoje vyriausybėje.

Privačios karinės grupės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas penktadienį apkaltino Rusijos karinę vadovybę smogus grupės karinėms bazėms ir nužudžius daug karių. Pasitelkęs „Wagner“ dalinius jis leidosi į „teisingumo maršą“, perėmė karinių objektų Rostove prie Dono ir Voroneže kontrolę. Kol „Wagner“ judėjo link Maskvos, pranešta, kad Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka įvykdė derybas su J.Prigožinu ir šis sutiko deeskaluoti situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas