Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 07 /08:35

Šaltinis: B. Netanyahu liepos 24 dieną kreipsis į JAV Kongresą

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) priėmė respublikonų ir demokratų partijų lyderių kvietimą liepos 24 dieną kreiptis į JAV kongresmenus, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP pranešė šaltinis Kongrese.
Izraelio politikos kabinetas sprendžia problemas. / Gil Cohen-Magen / AP
Izraelio politikos kabinetas sprendžia problemas. / Gil Cohen-Magen / AP

Vizitas įvyks didėjant spaudimui, kad Izraelis ir islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojai susitartų dėl nuolatinių paliaubų. Žydų valstybė patiria vis didesnę diplomatinę izoliaciją dėl didėjančio aukų skaičiaus Gazos Ruože.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pristatė vadinamąjį trijų etapų planą, pagal kurį būtų užbaigtas karas, išlaisvinti visi Gazos Ruože laikomi įkaitai ir atkurta nuniokota palestiniečių teritorija be „Hamas“ valdžios.

Tačiau B. Netanyahu biuras pabrėžė, kad spalio 7-osios žiaurių „Hamas“ išpuolių sukeltas karas tęsis tol, kol bus pasiekti Izraelio tikslai, įskaitant palestiniečių grupuotės, kuri nepateikė savo atsakymo į šį planą, sunaikinimą.

Praėjusią savaitę demokratų ir respublikonų lyderiai JAV Atstovų Rūmuose ir Senate paprašė B. Netanyahu pasisakyti bendrame Kongreso posėdyje ir laiške išreiškė solidarumą su Izraeliu „kovoje su teroru, ypač kai „Hamas“ toliau laiko nelaisvėje Amerikos ir Izraelio piliečius“.

Šis vizitas įvyks po to, kai kovą demokratų Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) paragino Izraelį surengti naujus rinkimus – tai buvo retas atvejis, kai aukšto rango JAV pareigūnas griežtai sukritikavo žydų valstybės vadovybės veiksmus karo Gazoje metu.

Karas prasidėjo po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 194 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie pustrečio šimto įkaitų, kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant keturias dešimtis, Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais. 

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo 36 654 žmonės, daugiausia civiliai. 

JAV, Kataro ir Egipto tarpininkai atnaujino derybas, kuriomis siekiama užtikrinti paliaubas ir apsikeitimą įkaitais bei kaliniais aštuonis mėnesius trunkančiame kare.

Tačiau Izraelis susiduria su vis didesniu diplomatiniu spaudimu – Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) kaltina valstybę karo nusikaltimais, o Ispanija, Airija ir Norvegija ir Slovėnija pripažino Palestinos valstybę.

Pirmadienį JAV žiniasklaida pranešė, kad B. Netanyahu sutiko apsilankyti birželio 13 dieną, tačiau jo biuras Izraelio žiniasklaidai teigė, kad ši data nebuvo galutinai suderinta, nes sutampa su žydų švente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas