Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija ir kitos Persijos įlankos šalys bijo Irano įtūžio: prašo Vašingtono įsikišti

Persijos įlankos valstybės siekia, kad Vašingtonas neleistų Izraeliui pulti Irano naftos gavybos objektų, nes nerimauja, kad paaštrėjus konfliktui jų naftos gavybos objektai gali būti apšaudyti Teherano įgaliotinių, trys šaltiniai informavo naujienų agentūrą „Reuters“.
Irano raketos
Irano raketos / „Shutterstock“

Persijos įlankos valstybės, įskaitant Saudo Arabiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Katarą, siekia išvengti kryžminės ugnies, todėl atsisako leisti Izraeliui skristi virš jų oro erdvės, kad šis galėtų atakuoti Iraną, ir apie tai pranešė Vašingtonui, nurodė vyriausybiniams sluoksniams artimi šaltiniai.

„Persijos įlankos valstybės neleidžia Izraeliui naudotis savo oro erdve. Jos neleidžia Izraelio raketoms praskristi, tad yra vilties, kad jos nesuduos smūgių naftos įrenginiams“, – pažymėjo šaltinis Persijos įlankoje.

Kiti trys agentūros pašnekovai atkreipė dėmesį, kad Izraelis gali nukreipti smūgius per Jordaniją arba Iraką, tačiau Saudo Arabijos, JAE arba Kataro oro erdvės naudojimas yra atmestinas ir strategiškai nereikalingas.

Praeitą savaitę Iranas paleido galingą raketų lietų į Izraelį, už kurį Tel Avivas prižadėjo skaudų atpildą. Savo ruožtu Teheranas tikino, kad bet koks smūgis reišks didžiulius nuostolius, todėl kyla baimė, kad regione gali kilti platesnio masto karas, į kurį gali įsitraukti ir Jungtinės Valstijos.

VIDEO: Pamatykite patys: Iranas paleido raketų lietų į Izraelį

Persijos įlankos valstybių žingsniai žengiami po to, kai Iranas ėmėsi diplomatinių pastangų įtikinti sunitiškas Persijos įlankos kaimynes pasinaudoti savo įtaka Vašingtonui, didėjant susirūpinimui, kad Izraelis gali nusitaikyti į Irano naftos gavybos įrenginius.

Teigiama, kad šią savaitę vykusiuose susitikimuose Iranas įspėjo Saudo Arabiją, kad negali garantuoti Persijos įlankos karalystės naftos gavybos įrenginių saugumo, jei Izraeliui būtų suteikta kokia nors pagalba vykdant ataką, „Reuters“ tvirtino vienas aukšto rango Irano pareigūnas ir vienas Irano diplomatas.

„Irano atstovai pareiškė: jei Persijos įlankos valstybės atvers savo oro erdvę Izraeliui, tai bus karo aktas“, – teigė Saudo Arabijos karališkajai šeimai artimas analitikas Ali Shihabi.

Pasak jo, Teheranas pasiuntė Rijadui aiškią žinią, kad jo parankiniai tokiose šalyse kaip Irakas ar Jemenas gali duoti atsaką, jei Izraelis sulauks paramos regioniniu mastu.

Trečiadienį vykusiose Saudo Arabijos faktinio valdovo, kronprinco Mohammedo bin Salmano, ir Irano užsienio reikalų ministro Abbaso Araqchi derybose daugiausia dėmesio skirta galimam Izraelio smūgiui, teigė Persijos įlankos ir Irano šaltiniai.

Irano ministro vizitas kartu su Saudo Arabijos ir Amerikos bendravimu gynybos ministerijos lygmeniu yra dalis koordinuotų pastangų spręsti krizę, agentūrai „Reuters“ atskleidė šaltinis Persijos įlankoje, artimas vyriausybės sluoksniams.

„Reuters“/„Scanpix“/Irano rėmėjai švenčia smūgį Izraeliui
„Reuters“/„Scanpix“/Irano rėmėjai švenčia smūgį Izraeliui

Su diskusijomis Vašingtone susipažinęs asmuo patvirtino, kad Persijos įlankos pareigūnai susisiekė su JAV kolegomis ir išreiškė susirūpinimą dėl galimo numatomų Izraelio atsakomųjų veiksmų masto.

Baltieji rūmai atsisakė komentuoti, kai buvo paklausti, ar Persijos įlankos šalių vyriausybės prašė Vašingtono užtikrinti, kad Izraelio atsakas būtų pamatuotas.

Trečiadienį JAV prezidentas Joe Bidenas ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu kalbėjosi apie Izraelio atsakomuosius veiksmus, o pokalbį abi pusės apibūdino kaip teigiamą.

Buvęs JAV nacionalinės žvalgybos pareigūno pavaduotojas Artimųjų Rytų klausimais, dabar dirbantis Vašingtono Atlanto tarybos analitiniame centre, Jonathanas Panikoffas pažymėjo, kad „tikėtina, jog Persijos įlankos valstybių nerimas bus pagrindinis pokalbio su Izraelio kolegomis argumentas bandant įtikinti Izraelį imtis kruopščiai kalibruoto atsako.“

„Consolidated News Photos“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir JAV prezidentas Joe Bidenas
„Consolidated News Photos“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir JAV prezidentas Joe Bidenas

Pasak dviejų aukšto rango Izraelio pareigūnų, Tel Avivas ketina kalibruoti savo atsaką ir trečiadienį dar nebuvo nusprendęs, ar smogs Irano naftos telkiniams.

Pasak pareigūnų, ši galimybė buvo viena iš kelių, kurias Izraelio vadovams pristatė gynybos institucijos.

Trečiadienį Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas pareiškė, kad „mūsų smūgis bus mirtinas, tikslus, o svarbiausia – netikėtas. Jie nesupras, kas ir kaip įvyko. Jie pamatys rezultatus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas