Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saudo Arabija išsikvietė Švedijos ambasadorių, kad pasmerktų Korano sudeginimą

Saudo Arabija išsikvietė Švedijos ambasadorių, norėdama pasmerkti Korano sudeginimą prie Stokholmo mečetės, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „SIPA“/„Scanpix“

Saudo Arabija, kurioje yra švenčiausios islamo vietos Meka ir Medina, pasmerkė trečiadienį įvykusį protestą, kurio metu 37 metų Švedijoje gyvenantis Irako pilietis Salwanas Momika trypė šventąją musulmonų knygą ir sudegino kelis jos puslapius.

Oficialioji Saudo Arabijos spaudos agentūra pranešė, kad šalies užsienio reikalų ministerija sekmadienį iškvietė Švedijos ambasadorių, kad šalis nutrauktų bet kokius veiksmus, kurie tiesiogiai prieštarauja tarptautinėms pastangoms skatinti toleranciją, nuosaikumą ir atmesti ekstremizmą.

Praėjusią savaitę įvykęs protestas, sutapęs su tądien prasidėjusia trijų dienų trukmės musulmoniška Aukojimo švente (Id al Adha) ir kasmetinės piligrimystės į Meką Saudo Arabijoje pabaiga, visame musulmonų pasaulyje sukėlė pyktį.

Irakas, Kuveitas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Marokas taip pat iškvietė Švedijos ambasadorius pareikšti protesto.

Sekmadienį Iranas pareiškė, kad dėl šio įvykio atideda savo naujojo ambasadoriaus išsiuntimą į Švediją.

Sekmadienį neeilinio posėdžio metu Saudo Arabijoje įsikūrusi Islamo bendradarbiavimo organizacija paragino imtis visuotinių priemonių, siekiant išvengti Korano deginimo ateityje.

Švedijos policija, vadovaudamasi žodžio laisvės nuostatomis, suteikė vyrui leidimą rengti protestą, tačiau vėliau pranešė, kad pradėjo tyrimą dėl agitacijos prieš etninę grupę, atkreipdama dėmesį į tai, kad jis įvykdė savo akciją taip arti mečetės.

Leidimas protestui buvo išduotas praėjus dviem savaitėms po to, kai Švedijos apeliacinis teismas atmetė policijos sprendimą neleisti surengti dviejų demonstracijų Stokholme, kurių metu turėjo būti deginamas Koranas.

Policija tuo metu rėmėsi saugumo sumetimais, atsižvelgdama į įvykius sausį, kuomet prie Turkijos ambasados sudeginus musulmonų šventąją knygą įsižiebė kelių savaičių trukmės protestai, kurių metu Turkijoje buvo raginama boikotuoti švediškas prekes ir dar labiau įstrigo Ankaros blokuojamas Švedijos siekis tapti NATO nare.

Po šio įvykio Turkija laikinai nutraukė NATO derybas su Švedija, o šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas nepraleido progos pasmerkti ir naujausią incidentą.

Sekmadienį Švedijos vyriausybė pasmerkė S.Momikos veiksmus ir pavadino juos islamofobiškais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas