Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijos delegacija atvyko į Jemeną derėtis dėl naujų paliaubų

Saudo Arabijos delegacija sekmadienį atvyko į sukilėlių kontroliuojamą Jemeno sostinę derėtis dėl naujų paliaubų su Irano remiamais husių sukilėliais, pranešė diplomatai, Rijadui ieškant išeities iš karo.
Taip atrodo šiuo metu uždaryta Saudo Arabijos ambasada Sanoje
Taip atrodo šiuo metu uždaryta Saudo Arabijos ambasada Sanoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Persijos įlankos regione įsikūrusio Jemeno diplomato, Saudo Arabijos pareigūnai „atvyko į Saną aptarti, ką daryti, kad Jemene būtų sukurta taika“. Šią informaciją taip pat patvirtino ir kitas diplomatas.

Saudo Arabijos pareigūnai į prašymus pakomentuoti šią informaciją nesureagavo.

Delegacijos atvykimas įvyko praėjus maždaug mėnesiui po to, kai Kinija padėjo tarpininkauti netikėtam Saudo Arabijos ir Irano santykių pagerėjimui, taip sustiprindama viltis, kad bus padaryta pažanga siekiant nutraukti šimtus tūkstančių gyvybių nusinešusį konfliktą.

Ketvirtadienį Pekine susitikę aukščiausi Saudo Arabijos ir Irano diplomatai atnaujino diplomatinius santykius ir pažadėjo bendradarbiauti tam, kad užtikrintų saugumą ir stabilumą neramiame regione.

Šeštadienį į Jemeno sostinę Saną atvyko tarpininkai iš Omano.

2014 metais husiai perėmė Jemeno sostinės Sanos kontrolę. Dėl to kitais metais prasidėjo Saudo Arabijos vadovaujama karinė intervencija ir kovos, per kurias dėl tiesioginių ir netiesioginių priežasčių žuvo šimtai tūkstančių žmonių ir kilo viena didžiausių pasaulyje humanitarinių krizių.

Tačiau praėjusių metų balandį įsigaliojus Jungtinių Tautų tarpininkautoms paliauboms, karo veiksmai smarkiai sumažėjo, ir nors paliaubos spalį baigėsi, kovos iš esmės liko sustabdytos.

Šeštadienį su anonimiškumo sąlyga naujienų agentūrai AFP kalbėjęs Jemeno vyriausybės šaltinis teigė, kad Saudo Arabija ir husiai susitarė dėl šešių mėnesių paliaubų, kuriomis siekiama sudaryti pradėti tris mėnesius truksiančias derybas dėl pereinamojo laikotarpio karo nuniokotoje šalyje.

Manoma, kad šiuo susitarimu bus įgyvendinti pagrindiniai husių tikslai, įskaitant atlyginimų mokėjimą valstybės tarnautojams husių kontroliuojamose teritorijose ir veiklos apribojimų panaikinimą husių valdomuose oro ir jūrų uostuose.

Šeštadienį husių karo belaisvių komiteto vadovas sukilėlių žiniasklaidai pranešė, kad 13 Saudo Arabijos paleistų belaisvių atvyko į Saną mainais į vieną anksčiau paleistą Saudo Arabijos pilietį.

Saudo Arabijos pareigūnai šio pranešimo nekomentavo.

Kovo mėnesį po derybų Šveicarijoje husiai ir Jemeno tarptautiniu mastu pripažinta vyriausybė susitarė apsikeisti 887 belaisviais – 181 iš jų laikomas husių kalėjimuose, o likę 706 yra sukilėliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas