Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saudo Arabijos ir Irano diplomatijos vadovai planuoja susitikti per Ramadaną

Saudo Arabijos ir Irano užsienio reikalų ministrai pažadėjo susitikti iki musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pabaigos, kad įgyvendintų svarbų dvišalį susitaikymo susitarimą, pirmadienį pranešė Rijadas.
Irano Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretorius A.Shamkhani ir Saudo Arabijos valstybės ministru M.bin Mohammedu Al Aibanu
Irano Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretorius A.Shamkhani ir Saudo Arabijos valstybės ministru M.bin Mohammedu Al Aibanu / „Reuters“/„Scanpix“

Saudo Arabijos ministras princas Faisalas bin Farhanas ir jo kolega iš Irano Hosseinas Amiras-Abdollahianas surengė antrą pokalbį telefonu per mažiau nei savaitę ir aptarė „keletą bendrų klausimų... atsižvelgiant į“ netikėtą susitarimą, kuriam tarpininkavo Kinija ir apie kurį buvo paskelbta kovo 10 dieną, pranešė oficialioji Saudo Arabijos spaudos agentūra (SPA).

„Abu ministrai taip pat susitarė surengti dvišalį susitikimą per šį Ramadano mėnesį“, kuris šiemet baigsis trečią balandžio savaitę, sakoma pranešime.

Ataskaitoje nenurodyta tiksli susitikimo data ar vieta.

Saudo Arabijos pareigūnai yra sakę, kad šis susitikimas yra kitas ryšių atkūrimo žingsnis, praėjus septyneriems metams po jų nutraukimo.

Rijadas santykius nutraukė Irano protestuotojams 2016 metais užpuolus Saudo Arabijos diplomatines misijas, kai Saudo Arabijoje buvo įvykdyta mirties bausmė šiitų dvasininkui Nimrui al Nimrui. Tai buvo vienas iš visos virtinės klausimų, keliančių šių varžovių regione nesutarimus.

Pagal susitarimą šiitiškas Iranas ir sunitiška Saudo Arabija turėtų per du mėnesius vėl atidaryti savo ambasadas ir misijas, įgyvendinti saugumo ir ekonominio bendradarbiavimo susitarimus, pasirašytus daugiau kaip prieš 20 metų.

Kovo 19-ąją vienas iraniečių pareigūnas sakė, kad prezidentas Ebrahimas Raisi palankiai sutiko karaliaus Salmano kvietimą apsilankyti Saudo Arabijoje, nors Rijadas to kol kas nepatvirtino.

H.Amiras-Abdollahianas tą pačią dieną reporteriams sakė, kad abi šalys susitarė surengti savo aukščiausio rango diplomatų susitikimą. Jis pridūrė, kad buvo pasiūlytos trys derybų vietos, tačiau nenurodė, kokios.

Didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos Saudo Arabijos ir Irano, stipriai nesutariančio su Vakarų vyriausybėmis dėl savo branduolinės veiklos, susitaikymas gali pakeisti santykius visame neramiame regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas