Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saudo Arabijos muftijus: islamas draudžia šachmatus

Saudo Arabijos didysis muftijus paskelbė, kad islamas draudžia žaisti šachmatais, nes šis žaidimas skatina lošimą ir yra laiko švaistymas, rašo „The Guardian“.
Šachmatai
Šachmatai / „Scanpix“ nuotr.

Šeichas Abdullah al-Sheikhas dalyvavo televizijos laidoje ir paskelbė fatvas (teisinę nuomonę) apie kasdienius religinius klausimus, kuriuos uždavinėjo žiūrovai.

Praėjusio dešimtmečio pradžioje buvo uždrausti Pokemonai, 2010 m., kai vyko pasaulio futbolo čempionatas, – vuvuzelos.

Jis pareiškė, kad šachmatai priskiriami lošimui ir yra pinigų bei laiko švaistymas bei neapykantos ir priešiškumo tarp žaidėjų priežastis.

Abdullah al-Sheikhas tavo sprendimą grindė Korano vieta, kuria draudžiami svaigalai, lošimas, stabmeldystė ir būrimas.

Didysis ajatola Ali al-Sistani anksčiau yra paskelbęs nurodymus, kuriais draudžiami šachmatai.

Po 1979 m. islamistų revoliucijos šalyje buvo uždrausta viešumoje žaisti šachmatais. tačiau 1988 m. Irano vadovas ajatola Rouhollah Khomeini panaikino šį draudimą teigdamas, kad žaidimas nėra nuodėmė, jeigu juo nesinaudojama kaip lošimu. Irane šiuo metu yra šachmatų konfederacija, ir jos žaidėjai siunčiami į rungtynes užsienyje.

Šis draudimas keistas ir tuo, kad septintojo amžiaus musulmonai, užkariavę Persiją, perėmė šį žaidimą, jį adaptavo ir atvežė į Europą.

Septintojo amžiaus musulmonai, užkariavę Persiją, perėmė šį žaidimą, jį adaptavo ir atvežė į Europą.

Britų didmeistris Nigelas Shortas BBC sakė, kad šachmatų uždraudimas Saudo Arabijoje būtų didelė tragedija. „Nelaikau šachmatų grėsme visuomenei. Tai nėra kažkas, kas griautų moralinius įsitikinimus. Net ajatola Khomeini galiausiai nusprendė, kad jis peržengė ribą ir atšaukė savo paties draudimą“, – sakė jis.

Šachamtų draudimas – toli gražu ne vienintelė keista fatva. Praėjusio dešimtmečio pradžioje buvo uždrausti Pokemonai, 2010 m., kai vyko pasaulio futbolo čempionatas, – vuvuzelos, jeigu jų garsas viršija 100 decibelų.

„The Guardian“ rašo, kad mažai tikėtino, jog Abdullah al-Sheikho sprendimas taps realiu draudimu. Tikriausiai žaidimas šachmatais bus laikoma nedidele blogybe, tokia kaip, pavyzdžiui, muzika. Be to, tai buvo atsakymas į specifinį klausimą, todėl tikriausiai gali būti laikomas patariamąja nuomone, o ne formaliu įsaku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas