Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugumo Tarybos šalys, įskaitant Rusiją ir Kiniją, paskelbė pareiškimą dėl padėties Sirijoje

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos šalys, įskaitant Rusiją ir Kiniją, trečiadienį išreiškė palaikymą taikos pasiuntinio Kofi Annano pastangoms nutraukti kruviną konfliktą Sirijoje, demonstruodamos retą vienybę šios jau metus besitęsiančios krizės atžvilgiu.
Sirijos kariuomenės tankas
Sirijos kariuomenės tankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Neįpareigojančiame dokumente, kurį patvirtino visos 15 Saugumo Tarybos narių, Sirijai grasinama neįvardytais „tolesniais žingsniais“, jeigu Damaskas nevykdys K.Annano pasiūlyto taikos plano, kuriame raginama paskelbti paliaubas ir užtikrinti pagalbos agentūroms galimybę patekti į neramumų apimtus regionus.

Nors Rusijai reikalaujant originalus dokumento tekstas buvo sušvelnintas,kad jame nebūtų keliami jokie konkretūs ultimatumai, faktas, kad visos pasaulio galybės pasirašė šį pasiūlymą tapo rimtu diplomatiniu smūgiu Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, tebesistengiančiam numalšinti sukilimą savo šalyje.

„Prezidentui al Assadui ir jo režimui kartu su kita tarptautinės bendruomenės dalimi sakome: eikite šiuo keliu, įsipareigokite jam, kitaip patirsite didėjantį spaudimą ir izoliaciją“, – Vašingtone sakė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Rusija ir Kinija, besivaržančios su Vakarų šalimis dėl įtakos Artimuosiuose Rytuose, anksčiau blokavo dvi JT rezoliucijas, kuriose buvo smerkiamas Damaskas, taip pat nepritarė Vakarų ir arabų valstybių raginimams, kad B.al Assadas atsistatydintų.

Tačiau pasaulyje didėjant pasipiktinimui dėl šio kraujo liejimo, abi šalys sutiko, kad būtų paskelbtas „prezidentinis pareiškimas“. Tokio pobūdžio dokumentai paprastai būna neįpareigojantys, tačiau kad jie būtų priimti, reikalingas visų Saugumo Tarybos narių palaikymas.

Rusija, kuri yra viena iš nedaugelio išlikusių B.al Assado sąjungininkių, gyrė šį „pragmatišką“ dokumentą.

„Svarbiausia, kad jame nėra jokių ultimatumų... ir jokių pareiškimų, kam tenka didesnė kaltė“, – Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė Berlyne.

Šis dokumentas buvo paskelbtas praėjus kelioms dienoms po to, kai buvęs JT vadovas K.Annanas, Saugumo Tarybai pareiškė, kad Damasko atsakymas į jo pateiktus taikos planus labai nuvylė, ir paragino tarptautinę bendruomenę užmiršti savo nesutarimus.

Jo pasiūlyme, išdėstytame JT pranešime, Sirijos vyriausybė raginama sustabdyti ginkluotųjų pajėgų veiksmus gyvenvietėse ir nebenaudoti šiose vietovėse sunkiųjų ginklų.

Vyriausybė ir opozicija buvo paragintos pradėti derybas ir užtikrinti taikų sprendinį.

B.al Assadas šių pasiūlymų neatmetė, tačiau išreiškė abejonių, ar juos įmanoma įgyvendinti, taip pat klausė, kas galėtų kalbėti susiskaldžiusios opozicijos vardu.

Saugumo Taryba paskutinį kartą prezidentinį pareiškimą dėl Sirijos buvo paskelbusi pernai rugpjūtį, tačiau Tarybos nariai taip pat pasiekė retą susitarimą kovo 1 dieną, išbardami Damaską dėl to, kad jis neįsileido JT humanitarinės pagalbos vadovės Valerie Amos.

Tuojau po to V.Amos buvo leista atvykti į Damaską.

B.al Assado pajėgos pastaruoju metu iškovojo svarbių laimėjimų, koncentruodamos savo galią prieš sukilėlių užimtas teritorijas. Tačiau kol kas nepastebima ženklų, kad kovos sloptų, o analitikai sako, kad sukilėliai keičia taktiką ir pereina prie partizaninio karo.

JT duomenimis, per šį jau metus trunkantį sukilimą žuvo mažiausiai 8 tūkst. žmonių. Smurtas suintensyvėjo pastarosiomis savaitėmis, vyriausybę palaikančioms pajėgoms bombarduojant sukilėlių kontroliuojamus miestus ir kaimus, siekiant išvaryti lengvai ginkluotus priešininkus iš jų tvirtovių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai