Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spec. pajėgų veteranas Tulūzos šaulio neutralizavimo operaciją pavadino beviltiška, sužlugdyta dėl informacijos trūkumo

Po to, kai Prancūzijos specialiosios pajėgos po ilgiau nei parą trukusios operacijos nukovė serijinį žudiką Mohamedą Merah, šaltakraujiškai Prancūzijos pietuose sušaudžiusį septynis žmones (taip pat ir mažus vaikus), Prancūzijos antiteroristinėms pajėgoms tenka atlaikyti kritikos laviną.
Serijinis Prancūzijos žudikas Mohamedas Merah
Serijinis Prancūzijos žudikas Mohamedas Merah / Yotube.com iliustr.

Paaiškėjo, kad saugumo tarnybos Tulūzos šauliu vadinamą Mohamedą Merah sekė net kelias dienas. Bet nesugebėjo užkirsti kelio tragedijai.

Daugiausiai klausimų kelia pati užsibarikadavusio žudiko nukenksminimo operacija. Jai užsitęsus, žudikas džiūgavo, kad pavyko visą Prancūziją „parklupdyti ant kelių“.

Prancūzijos specialiųjų dalinių veteranas, elitinio žandarmerijos padalinio GIGN įkūrėjas Christianas Prouteau (67) viešai sukritikavo visą operaciją ir pavadino ją „apgailėtina, beviltiška, be jokio aiškaus plano“. Kitaip tariant, žlugusia.

Ch.Proteau teigimu, RAID (antiteroristinių pajėgų) dalinio operacija Tulūzoje nesuvokiama protu: padaliniai privalėjo ir turėjo visas sąlygas paimti žudiką gyvą, praneša AFP.

Veteranas pasiūlė idealų savo veiksmų planą. „Reikėjo visą patalpą pripildyti ašarinių dujų. Tam būtų pakakę penkų minučių. Tačiau RAID kažkodėl pradėjo sprogdinti garsines granatas. Tokie veiksmai tik suerzino M.Merah ir suteikė jam jėgų aršiai priešintis“, – stebisi Ch.Proteau.

Kol Christian Prouteau vadovavo GIGN daliniui, 64 panašių išlaisvinimo operacijų metu nežuvo nė vienas žmogus.

Kovos su terorizmu specialistai Mohamedo Merah nukenksminimo operaciją vadina be galo paprasta. Juk teroristas buvo vienui vienas, be įkaitų. Žiniasklaidos duomenimis, būtent patikimos informacijos stoka sutrukdė sėkmingai užbaigti operaciją.

Iki paskutinės akimirkos, kai spec. dalinys šturmavo M.Merah butą, niekas nežinjo, ar teroristas tikrai yra ten ir ar jis gyvas.

Garbės nedaro ir faktas, kad, net ir kariams įsiveržus į butą, teroristas turėjo galimybę atsišaudyti, sužeidė kelis policininkus ir iššoko pro langą. Tik tuomet jį nukovė snaiperis.

„Prancūzijos valdžia nusipelno kritikos“, – rašo „The Times“. Ir priduria: šeši policininkai buvo sužeisti, o žudikui nė plaukas nuo galvos nenukrito. Tai rodo, kad saugumo daliniams trūko kompetencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas