Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savaitė po maišto: ką rusai galvoja apie „Wagner“ žygį Maskvos link?

Praėjus savaitei po dramatiško „Wagner“ pajėgų maišto, Rostovo prie Dono – miesto, kurį užėmė samdinių pajėgos, – gyventojai apmąsto Rusiją sukrėtusius įvykius.
„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono
„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vos per 24 valandas „Wagner“ grupės lyderis Jevgenijus Prigožinas surengė sukilimą ir pasiuntė karius į milijoninį miestą prie Dono upė ir toliau link Maskvos.

Dėl Rusijoje galiojančių įstatymų, draudžiančių kritikuoti vadinamąją „specialiąją karinę operaciją“, BBC, pakalbinusi miesto gyventojus, nusprendė apsaugoti su mumis kalbėjusių piliečių tapatybes.

Vienas Rostovo prie Dono gyventojas, kurį BBC vadina Vadimu, papasakojo apie akimirką, kai mieste pastebėjo „Wagner“ pajėgas.

„Tą dieną turėjau išeiti iš namų tik tam, kad užsukčiau į parduotuvę ir kažko nusipirkčiau. Apie dešimtą ar vienuoliktą valandą pamačiau ginkluotus žmones, kurie buvo uždarę kelią. Jie tikrino automobilius, prašė žmonių pateikti dokumentus, tačiau praeiviams buvo leista tiesiog eiti toliau“, – pasakojo jis BBC.

Kai Vadimas grįžo namo, jam ėmė skambinti susirūpinę draugai ir klausinėti, ar jam viskas gerai. Jis nusprendė likusią dienos dalį likti namuose.

„Jei reikėtų kalbėti apie jausmus, kuriuos tą dieną patyriau, manau, galima sakyti, kad buvau sunerimęs ir galbūt net išsigandęs. Žinojome, kad Prigožinas planavo kažką padaryti, o „Wagner“ yra žinomas dėl savo nusikaltimų įvairiose šalyse.

„Wagner“ asocijuojasi su tuo kartu, kai jos kariai plaktuku nužudė žmogų, o tai kelia baimę“, – pridūrė jis.

Vadimas sako, kad karas Ukrainoje visiškai pakeitė miestą. Jis tapo labiau militarizuotas, jame daug karinių ligoninių ir sužeistų žmonių.

„Miestas iš tiesų yra visai netoli fronto ir taip jaučiasi“, – kalbėjo jis.

Kol Vadimas sėdėjo namuose Rostove prie Dono, Anastasija iš Sankt Peterburgo viešėjo Maskvoje.

„Naktį kartu tikrinome naujienas, o ryte atsibudę pamatėme, kad naujienų dar daugiau, – pasakojo ji. – Buvo įtempta“.

Anastasija, taip pat pasivadinusi slapyvardžiu, buvo apsistojusi pas draugę miesto pietvakariuose, kur prasidėjo pasirengimas „Wagner“ pajėgų atvykimui. Ji sakė, kad nebuvo išsigandusi, jog kariai užims sostinę. Nerimą jai kėlė vien situacijos neapibrėžtumas.

„Visi tie dalykai, kurie anksčiau atrodė nerealūs, pradėjo vykti. Ir buvo visiškai neaišku, kas bus toliau. Tas netikrumas buvo bauginantis“, – prisiminė ji.

„Kai Prigožinas pradėjo savo žygį į Maskvą, mes neturėjome jokių optimistinių scenarijų ar to, kas nutiks. Niekas aplink mane nesidžiaugė, kad Prigožinas užims Maskvą“, – sakė Anastasija.

„Visi scenarijai atrodė gana blogi. Ir vienintelis dalykas, kuris tarsi teikė vilties, buvo tai, kad atrodė, jog kažkas keičiasi. Kai kurie veiksniai leido keistis. Ir tada viskas baigėsi“, – tęsė ji.

Šeštadienio pabaigoje J.Prigožinas atšaukė žygį ir įsakė savo vyrams grįžti į bazę. Jo kariai buvo priartėję prie Maskvos per 200 km.

Jie atsitraukė, o pirmadienį „Wagner“ daliniai pradėjo palikti Rostovo prie Dono miestą.

Vadimas sakė, kad gyvenimas mieste grįžo į normalias vėžes, tačiau visi juokavo apie praėjusios savaitės įvykius.

„Kalbėjome, kad šeštadienį buvo maištas, sekmadienį – nedarbo diena, pirmadienį – gaisras zoologijos sode, antradienį – potvynis dėl smarkaus lietaus, o trečiadienį – kažkokie žmonės mušėsi su peiliais“, – BBC sakė jis.

Kalbėdamas apie dabartinę politinę situaciją Rusijoje, Vadimas sako, kad nuo invazijos į Ukrainą šalyje nėra stabilumo.

„Žinote, yra toks Čechovo posakis, kad pirmoje scenoje ginklas kabo ant sienos, o paskutinėje scenoje jis iššauna. Ką pasėsi, tą ir pjausi. Taigi nieko iš to nėra labai netikėta“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi