Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gaisrai Černobylio zonoje: kiek jie pavojingi ir kaip nepasiduoti skleidžiamai panikai?

Šį savaitgalį socialiniuose tinkluose ir kai kuriuose portaluose buvo skelbiama žinia apie įsisiautėjusį gaisrą jau likviduotoje Černobylio atominėje elektrinėje (AE) Ukrainoje. Esą padėtis tapo nevaldoma. Tokios žinios sukėlė nemažai panikos ir nerimo, tačiau tai tebuvo iš piršto laužtas perspaudimas. Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) pataria, kaip tokiomis situacijomis išlikti budriems ir nepasiduoti provokacijoms.
Černobylio atominė elektrinė
Černobylio atominė elektrinė / Shutterstock nuotr.

Gaisrai išties buvo

Kaip pranešė BBC Ukrainos tarnyba, gaisras Černobylio zonoje prasidėjo apie rugsėjo 3 dieną – dega keli šimtai hektarų miško ir durpių.

Rugsėjo 5 dieną šalies Ekologijos ministerija patikino, kad gaisras jau suvaldytas, t. y. jis nedidėja.

Tačiau valstybinė agentūra, valdanti uždraustąją zoną, pranešė, kad nuo rugsėjo 5 d. gaisro plotas padidėjo iki 550 hektarų.

Su ugnimi kovoja daugiau kaip 200 žmonių ir 50 transporto priemonių.

Duomenys apie radiaciją į valdymo centrą siunčiami 24 valandas per parą, kartą per valandą, o avarijos atveju – kartą per 1 minutę.

„Situacija kontroliuojama. Nuolat stebime situaciją vietoje ir prireikus esame pasirengę greitai reaguoti“, – BBC teigė Černobylio zonos administracija.

Gaisras kilo į pietus nuo uždraustosios zonos centro, į vakarus nuo Černobylio atominės elektrinės, Pripetės ir Černobylio.

Radiacijos lygis stabilus

Ukrainos Aplinkos apsaugos ir prisitaikymo prie klimato kaitos departamentas 9 d. 08:00 val. pranešė, kad oro taršos lygis Kyjive yra žemas. Radiacinis fonas visame mieste yra normalus.

Lietuvos Ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo tinklo (RADIS) duomenimis, visoje mūsų šalyje fiksuojamas normalus gamtinis jonizuojančiosios spinduliuotės lygis.

Realiu laiku oro užterštumo lygį rodančioje svetainėje „Air Pollution in the World“ taip pat nefiksuojamas reikšmingas oro taršos padidėjimas mūsų šalyje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai atkreipė dėmesį, kad Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) interneto svetainėje skelbiamame oro taršos žemėlapyje matyti, kad šiandien (rugsėjo 9 d.) kai kuriose oro taršos matavimo stotelėse fiksuojama padidėjusi kietųjų dalelių (KD10) koncentracija ore.

NVSC specialistai pateikė rekomendacijas, kaip derėtų elgtis šiomis dienomis, kad nepakenktume savo sveikatai. Visą patarimų sąrašą galite rasti paspaudę šią nuorodą.

Šeštadienį Radiacinės saugos centras, pasirodžius pranešimams apie gaisrus Černobylio zonoje (Ukrainoje) žiniasklaidoje ir socialinėje erdvėje, informavo, kad radiacinis fonas Lietuvoje yra nepakitęs ir kalio jodido tablečių dėl miško gaisrų vartoti nereikia.

Padėtis Lietuvoje

Lietuvoje rugsėjo 8 dieną portale technologijos.lt pasirodė publikacija, skambiu pavadinimu „Užsidegė Černobylis. Situacija nevaldoma“ su pastaba, kad prie straipsnio neva pridedamas vaizdo įrašas. Tačiau iš tiesų nei publikacijos turinio, nei įrašo portale nebuvo.

Tačiau to pakako, kad nuoroda pradėtų dalytis susirūpinę internautai.

Kai kurie jų ėmė sieti pranešimus apie tariamai nevaldomą gaisrą Černobylyje su prieš kelias dienas Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) išplatintą skubią žinutę apie smogą Lietuvoje. Netruko gimti sąmokslo teorijos ir rastis kalbos, kad „kažkas slepiama“.

Tačiau iš tiesų situacija buvo kiek kitokia.

Kaip rašoma NKVC 15min pateiktame komentare, šeštadienį dieną žmonės Gyventojų paspėjimo informacinės sistemos pagalba ir per žiniasklaidos priemones buvo įspėti dėl padidėjusios oro taršos (padidėjusio kietųjų dalelių koncentracijos lygio), pateiktos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijos saugoti sveikatą.

Kaip informuoja Aplinkos apsaugos agentūra, pastarosiomis dienomis padidėjusi dėl oro sąlygų (nėra lietaus) bei gaisrų rytinėse mūsų valstybės kaimynėse – tiek Baltarusijoje, tiek ir Ukrainoje.

Šį rytą aukštos kietųjų dalelių KD10 koncentracijos fiksuojamos Vilniaus Žirmūnų, Kauno Dainavos, Šiaulių, Panevėžio, Mažeikių, Naujosios Akmenės, Kėdainių, Jonavos oro kokybės tyrimų stotyse. Padidėję ir smulkiųjų kietųjų dalelių KD2,5 koncentracijos aplinkos ore (miestuose valandos koncentracija svyruoja nuo 30 iki 50 µg/m³).

123RF.com nuotr./Oro tarša
123RF.com nuotr./Oro tarša

Kaip akcentuoja NKVC 15min pateiktame komentare, Radiacinės saugos centro specialistai nuolat (24/7) stebi Ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo (RADIS) sistemos teikiamus matavimų duomenis ir apie jonizuojančiosios spinduliuotės (radiacijos) padidėjimą Lietuvoje nedelsdami informuotų atsakingąsias institucijas ir gyventojus bei pateiktų rekomendacijas dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo.

Norėtume priminti, kad gyventojai turėtų pasitikrinti socialinėje erdvėje pateikiamą informaciją, įdėmiai vertinti informacijos šaltinius, o tai greičiausiai galima padaryti oficialiuose institucijų interneto svetainėse:

Radiacinės saugos centras, Aplinkos apsaugos agentūra, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Gaisrai – neretas reiškinys

Miškuose aplink Černobylio elektrinę reguliariai kyla gaisrų. 2020 m. pavasarį gesinant gaisrus dalyvavo aviacija. Tuo metu gaisras buvo išplitęs 3,5 tūkst. hektarų zonos plote.

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba nurodė, kad gaisrą gesino 130 ugniagesių ir du lėktuvai. Tarnybos pranešimu, gaisro centre buvo padidėjęs radiacijos lygis.

Gelbėtojai pasitelkdami aviaciją ant ugnies išpylė 50 t vandens ir taip nuslopino atviras liepsnas, sekmadienį pranešė Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

1986 metų balandį sprogus 4-ajam Černobylio atominės elektrinės reaktoriui, radioaktyviosiomis dulkėmis buvo užteršta didelė Europos dalis, o labiausiai nukentėjo zona aplink elektrinę. 30 km spinduliu aplink ją vis dar draudžiama gyventi žmonėms.

15min verdiktas: melas. Publikacijoje sudaromas įspūdis, kad užsidegė jau uždaryta Černobylio AE, tačiau taip nenutiko.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas