Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 10 /16:08

Seimo teroristine valstybe pripažintos Rusijos reakcija: grasina nutraukti visus ryšius

Antradienį Lietuvos Seimui vienbalsiai priėmus rezoliuciją, kuria Rusija pripažinta teroristine valstybe, aukšti šios šalies pareigūnai pagrasino nutraukti su Lietuva visus ryšius, taip pat ir ekonominius.
Gegužės 9-osios paradas Maskvoje
Gegužės 9-osios paradas Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija – terorizmą remianti ir vykdanti valstybė

Kremliaus režimas siekia sunaikinti ukrainiečių tautą, todėl tokie veiksmai turi būti pripažįstami genocidu, o Rusija yra terorizmą remianti ir vykdanti valstybė, antradienį paskelbė Lietuvos Seimas. Už tokią rezoliuciją parlamentarai balsavo vienbalsiai – 128 „už“ .

Rezoliucijoje Seimas konstatavo, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos ir samdiniai įvykdė masinius karo nusikaltimus Ukrainos teritorijoje, ypač Bučos, Irpinės, Mariupolio, Borodiankos, Hostomelio miestuose.

Anot dokumento, siekiama visiškai ar iš dalies sunaikinti ukrainiečių tautą, palaužti jos dvasią, žudant jos narius ištisomis šeimoms, įskaitant vaikus, grobiant juos, kankinant, prievartaujant, žaginant, tyčiojantis iš nužudytųjų ir nukankintųjų kūnų.

„Seimas pripažįsta Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų ir jos politinės bei karinės vadovybės vykdomą ginkluotą pilno masto agresiją – karą – prieš Ukrainą, prasidėjusią 2022 metų vasario 24 dieną, ukrainiečių tautos genocidu“, – teigiama rezoliucijoje.

Joje taip pat akcentuojama, kad visi kaltininkai privalo būti patraukti atsakomybėn, o tarptautinė bendruomenė turi įsteigti Specialųjį tarptautinį baudžiamąjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimui prieš suverenią Ukrainą ištirti ir įvertinti.

Lietuvos Seimas ragina, kad šis tribunolas turėtų turėti galią išduoti tarptautinius arešto orderius ir nebūtų apribotas valstybės imuniteto arba valstybių ir vyriausybių vadovų bei kitų valstybės pareigūnų imuniteto.

„Rusijos Federacija, kurios karinės pajėgos sąmoningai ir sistemingai renkasi bombardavimo taikiniais civilinius objektus, yra terorizmą remianti ir vykdanti valstybė“, – teigiama rezoliucijoje.

Grasina nutraukti visus ryšius

Rusijos Valstybės dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Aleksejus Čepa antradienį pareiškė, kad Lietuvos Seimo sprendimas pripažinti Rusiją teroristine valstybe neturi jokios įtakos ir kad Rusija gali nutraukti prekybinius santykius su šia šalimi.

Jo teigimu, Lietuva dėl šio sprendimo „praras prekybos ryšių su Rusija galimybes“.

„Mes tikriausiai esame pasirengę nutraukti visus santykius su Lietuva. Galima įšaldyti visus pristatymus per Lietuvos uostus. Galima nutraukti trąšų ir visų rūšių produktų, kuriuos šalis anksčiau pirkdavo iš mūsų, tiekimą. Mes taip pat galime visiškai nutraukti su jais žemės ūkio ryšius, neimti iš jų jokių produktų“, – Rusijos naujienų portalui gazeta.ru aiškino parlamento narys.

Dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje šiai šaliai paskelbtų ekonominių sankcijų Lietuva jau nebeperka jos dujų, naftos bei kitų prekių, privačios bendrovės skelbia atsisakančios rusiškų trąšų, kitos rusiškos produkcijos. Rusiški kroviniai jau senokai nebepasiekia Klaipėdos uosto.

Dūmos atstovas pripažino, jog galima tikėtis, kad ir Latvija bei Estija taip pat pripažins Rusiją teroristine šalimi.

Federacijos Tarybos Užsienio reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Vladimiras Džabarovas Lietuvos parlamento rezoliuciją pavadino šizofrenijos apraiška. Jis tvirtina, kad Rusija imsis atsakomųjų priemonių prieš Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas