Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seka Lietuvos pavyzdžiu: JAV ketina leisti Taipėjui pervadinti atstovybę Vašingtone

Lietuva, šią vasarą leidusi Vilniuje atverti duris Taivano atstovybei, gali netrukus sulaukti labai konkrečios amerikiečių paramos. Kinija irgi pyks, bet JAV prezidento Joe Bideno administracija ketina leisti Taipėjui ir Vašingtone pakeisti atstovybės pavadinimą į jį įtraukiant žodį „Taivanas“, rašo „Financial Times“.
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraščio šaltinių teigimu, Vašingtone tokie svarstymai jau įsibėgėję. Taipėjaus ekonomikos ir kultūros atstovybė virstų Taivano atstovybe.

Tokiam žingsniui esą jau pritarė Baltųjų rūmų patarėjas Azijos klausimais Kurtas Campbellas, JAV valstybės departamento Azijos skyriaus specialistai ir Nacionalinio saugumo taryba. Tiesa, galutinis sprendimas dar nėra priimtas, be to, bus reikalingas J.Bideno prezidentinis įsakas.

Žinia, Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi pagal „Vienos Kinijos“ politiką, tad atstovybės pavadinimo pakeitimas neabejotinai įsiutintų Pekiną, o dvišaliai santykiai dar labiau pablogėtų. Kinijos ambasada Vašingtone jau pranešė, kad „ryžtingai nepritaria“ bet kokiam JAV ir Taivano dialogui.

„JAV turi sustabdyti bet kokį oficialų bendravimą su Taivanu, susilaikyti nuo netinkamų signalų „Taivano nepriklausomybės“ jėgoms siuntimo ar bandymų mesti iššūkį Kinijos pozicijai“, – pareiškė ambasados atstovas.

Taivanas – de facto nepriklausoma valstybė, nors niekada formaliai nepaskelbė nepriklausomybės. Taivaną pripažįsta tik 14 iš 193 Jungtinių Tautų narių, tarp jų nėra nė vienos ES valstybės.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Taivano vėliava
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Taivano vėliava

Taivano prezidentei Tsai Ing-wen toks potencialus JAV žingsnis reikštų nemenką proveržį. 2017–2019 metais septynios Taipėjaus atstovybės šalyse, kurios nepripažįsta Taivano, turėjo išbraukti iš pavadinimo žodžius „Taivanas“ ar „Kinijos Respublika" – tas valstybes, tarp kurių buvo Nigerija, Jordanija, Ekvadoras, prispaudė Pekinas.

Lietuva šių metų vasarą paskelbė, kad leis Vilniuje atidaryti taivaniečių atstovybę – būtent Taivano, o ne Taipėjaus.

Toks lietuvių žingsnis Pekine buvo palaikytas neeiliniu – Kinija svaidosi įžeidimais valstybinėje žiniasklaidoje, stabdo krovininius traukinius ir maisto eksporto leidimų išdavimą, sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus ir pakėlė kainas, sustabdė kultūros projektus.

Negana to, iš Vilniaus konsultacijoms atšauktas kinų ambasadorius, į Lietuvą turėjo grįžti ir mūsų šalies diplomatinės atstovybės Pekine vadovė.

„Financial Times“ žiniomis, taivaniečiai galimą atstovybės Vašingtone pavadinimo keitimą su JAV aptarė dar dirbant Donaldo Trumpo administracijai, o į J.Bideno komandą oficialiai kreipėsi kovo mėnesį.

„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Vašingtonas, beje, dabartinės Taipėjaus atstovybės nelaiko ambasada, nes dar 1979 metais ėmė palaikyti pilnaverčius diplomatinius santykius su Kinijos Liaudies Respublika.

Kaip pastebi „Financial Times“, JAV pareigūnai šiuo metu dar diskutuoja, ar atstovybės pavadinimo pakeitimas nebūtų tiesiog simbolinis ėjimas, kuris tik padidintų įtampą santykiuose su Kinija, o konkrečios naudos neatneštų.

J.Bideno administracija drąsiai kalba apie įvairius Kinijos vykdomus pažeidimus – represijas Honkonge, prieš uigūrus Sindziango provincijoje. Pekinas savo ruožtu vis dažniau siunčia karo lėktuvus virš Taivano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas