Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Seni juokai apie Krymą: ar tikrai Volodymyras Zelenskis jį laikė rusų žeme?

Socialinių tinklų vartotojai dalijasi ištrauka, kurioje kiek jaunesnis nei dabar Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis aiškina, esą Krymas priklauso rusams. Bet tai nebuvo nei būsimų įvykių prognozė, nei pareiškimas apie pusiasalio politinę priklausomybę. Tuomet dar tik komiku buvęs būsimasis prezidentas šaipėsi iš rusų įsitikinimo, kad Krymas esanti jų teritorija, ir pomėgio ten atostogauti.
Volodymyras Zelenskis prieš dešimtmetį šaipėsi iš rusų noro turėti Krymą, ne prognozavo pusiasalio ateitį
Volodymyras Zelenskis prieš dešimtmetį šaipėsi iš rusų noro turėti Krymą, ne prognozavo pusiasalio ateitį / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Kalbėjo apie Ukrainos išnykimą?

Trumpame klipe, kuriuo prieš kelias savaites pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja, matyti po sceną vaikštantis V.Zelenskis, prieš penkerius metus pradėjęs eiti prezidento pareigas.

Paplūdimiui ar atostogoms šiltuose kraštuose tinkančius drabužius vilkintis vyras aiškina, esą „Jalta – mūsų! Sevastopolis – mūsų!“

„Ne mūsų, o tavo, tu vienas jūroje maudeisi“, – paaiškina ant šezlongo įsitaisiusi moteris.

V.Zelenskis emocingai atkerta: „Tai – mano jūra, ką noriu, tą joje darau.“

Moteriai pasiteiravus, nuo kada jūra tapo jo, vyras paaiškina: „Krymas nuo pat pradžių buvo rusų teritorija. Ukrainos tuoj visai nebus. Teliko nežiūri ar ką? Negirdėjai, ten banderovcai vaikus ėda. Tuoj visus vaikus suės, patys pasens, numirs iš senatvės ir Ukrainos nebebus visai.“

Internautės pasidalytas įrašas vasario 23-iąją, Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą antrųjų metinių išvakarėse, buvo paskelbtas vienoje „Instagram“ paskyroje. „Žodžių visai nereikia“, – ukrainietiškai pakomentavo ir dar piktų šypsenėlių pridėjo jį paviešinęs vyras.

Šis dialogas atrodo kaip dabartinės geopolitinės situacijos atspindys – Rusija jau daugiau nei 10 metų yra aneksavusi Krymą, kuris priklauso Ukrainai ir kurį daugelis šalių laiko pastarosios teritorija. Iš pokalbio atrodo, esą V.Zelenskis pripažįsta šią situaciją kaip teisingą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Bet taip nėra – klipas yra sulipdytas iš seno televizijos humoro šou ištraukų. V.Zelenskio vaidinamas personažas jame šaipėsi iš rusų požiūrio į pusiasalio priklausomybę ir pomėgio nuo seno ten leisti atostogas.

Šaipėsi iš rusų

V.Zelenskis iki tapdamas prezidentu buvo aktorius ir vaidino seriale „Tautos tarnas“, o dar anksčiau juokino publiką.

Prieš daugiau nei du dešimtmečius jis su komanda „95-as kvartalas“ dalyvavo Rusijos „KVN aukščiausioje lygoje“, 2002-aisiais pasiekė pusfinalį, dukart tapo KVN muzikinio festivalio laureatu.

Kaip tik šis pavadinimas, tik papildytas vienu žodžiu – „Vakaro 95-as kvartalas“ – matyti ekrane. Taip pavadintas grupės kuriamas šou, tik jau be V.Zelenskio.

Interneto paieškos laukelyje suvedus raktažodžius rusų kalba „Kvartalas-95 Krymas mūsų“, galima rasti originalų pasirodymą, kurio ištraukomis dalijamasi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Jis iki šiol randamas platformose „Daily Motion“, „YouTube“. Pastarajame jis buvo patalpintas 2017 m. liepos 10 d., bet, kaip galima suprasti iš pavadinimo, buvo rodytas 2014 m. spalio 18 d.

„Krymas mūsų. Kaip rusai ilsisi Kryme po aneksijos“, – taip pavadintas 6 min. trukmės įrašas, iki šiol peržiūrėtas kone 5 mln. kartų ir vis dar tebežiūrimas (tai galima suprasti iš besikeičiančio peržiūrų skaičiaus – vien pirmadienį jį peržiūrėjo apie 20 žmonių).

V.Zelenskio su partnere vaidinamą sceną pristatęs aktorius paaiškino, kad „rusams dėl Europos Sąjungos sankcijų nelieka nieko kito, kaip tik ilsėtis JŲ Kryme“.

„Jauna, kukli ir taiki rusų šeima atvyko ilsėtis į Krymą netrukus po aneksijos“, – humoristinio vaidinimo siužetą paaiškino jis.

VIDEO: Komikas Volodymyras Zelenskis šaipėsi iš rusų pretenzijų į Krymą

Iš šio vaizdo įrašo akivaizdu, kad klipas, kuriuo šiemet dalijamasi socialiniuose tinkluose, buvo ne tiesiog iškirptas iš šio įrašo, o sulipdytas iš kelių ištraukų.

Pavyzdžiui, po V.Zelenskio personažo pareiškimo, kad Krymas yra jų, moteris pakomentuoja: „Aišku, mūsų, daugiau čia nieko nėra. Nepamenu, kad būtum Krymą stipriai mėgęs.“ Taigi akivaizdu, kad humoristai ne pripažino rusų teisę į pusiasalį, o šaipėsi iš jų savininkiškumo.

Iš televizijos – į prezidentus

Pirmadienį sukako lygiai 5 metai, kai V.Zelenskis eina Ukrainos prezidento pareigas.

Apie netikėtus ketinimus siekti šalies vadovo posto komikas pranešė 2018 m. pabaigoje. Visuomenės toks sprendimas labai nenustebino: tuo metu populiariame seriale prezidentą vaidinęs aktorius jau kurį laiką džiaugėsi augančiais reitingais.

2015-aisiais V.Zelenskis pradėjo filmuotis greitai išpopuliarėjusiame televizijos „1+1“ seriale „Tautos tarnas“. Jis vaidino eilinį istorijos mokytoją Vasilijų Holoborodko, kurio necenzūrinė tirada apie nesąžiningus Ukrainos politikus buvo slapta nufilmuota.

„Facebook“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Facebook“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Mokiniams paviešinus įrašą „YouTube“, pedagogas tapo itin populiarus ir nusprendė dalyvauti prezidento rinkimuose.

Rinkimus netikėtai laimėjęs mokytojas tampa itin sąžiningu ir savo darbą mylinčiu valstybės vadovu, kuris neima kyšių ir be kompromisų kaunasi su korumpuotais politikais bei juos valdančiais oligarchais. Net ir užimdamas svarbiausią šalies postą, V.Holoborodko ir toliau gyveno priemiestyje, o į darbą keliaudavo viešuoju transportu.

Kad aktorius laimės rinkimus, rodė visuomenės apklausos. Antrajame ture už tuometį prezidentą Petro Porošenką ketino balsuoti 27 proc. respondentų, o už Volodymyrą Zelenskį – net 73 proc. apklaustųjų.

Taip ir įvyko – politinės patirties neturintis V.Zelenskis triuškinamai laimėjo rinkimus, suduodamas smarkų smūgį šalies politiniam elitui.

Kiti prezidento rinkimai turėjo vykti šį kovą, bet dėl karo jie nebuvo surengti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis rinkimų štabe
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis rinkimų štabe

15min verdiktas: satyra. Klipe V.Zelenskis ne prognozavo Krymo ateitį ar reiškė nuomonę apie jo priklausomybę, o šaipėsi iš rusų įsivaizdavimo, kad pusiasalis yra jų teritorija, ir pomėgio ten atostogauti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius