Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senstantys Gulago vaikai – biurokratijos pinklėse įstrigę Sibiro rusai negali grįžti namo

Ilgos eilės žmonių, laukiančių, kol galės nusipirkti pieno, tualetinio popieriaus ir kitų būtiniausių prekių, Rusijoje išnyko prieš kelis dešimtmečius. Tačiau viena eilė tik ilgėja – ta, kurioje laukia Jevgenija Šaševa. Ji laukia jau 70 metų.
Maskva
Maskva / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Tiek laiko praėjo nuo tada, kai ji gimė viename atokiame Rusijos regione. Jos šeima buvo ištremta iš Maskvos per didžiausią Stalino vykdytą valymą 1930-aisiais, kai milijonai žmonių buvo nuteisti mirti ar pražuvo įkalinimo stovyklose.

Pastaruosius septynis dešimtmečius, pasak J.Šaševos, ji vis laukia, kada sugrįš namo – į Rusijos sostinę.

2019 metais Rusijos Konstitucinio Teismo nutarimu vyriausybė buvo įpareigota įgyvendinti projektą – suteikti tokiems „gulago vaikams“, kurių, pagal kai kurių apskaičiavimų duomenis, yra apie pusantro tūkstančio, finansinių galimybių persikelti gyventi į miestus, iš kurių Stalinas ištrėmė jų tėvus.

Parlamentas turėjo aptarti šį klausimą praėjusį mėnesį, tačiau jis buvo išbrauktas iš darbotvarkės. Dabar šis procesas visiškai sustojo, todėl J.Šaševa atsidūrė eilėje socialiniam būstui Maskvoje gauti – prieš ją laukia beveik 55 000 žmonių.

Taigi ji laukia – už 800 mylių Nižnij Odeso miestelyje, esančiame taip toli nuo pagrindinių kelių, kad gyvenvietės gatvėse nieko nestebina vis pasirodančios laukinės meškos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento