Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Korėja: Donaldas Trumpas maldauja atominio karo

JAV prezidentas Donaldas Trumpas su savo administracija „maldauja atominio karo“, pranešė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija šeštadienį. JAV Nacionalinio saugumo patarėjas pripažino, kad karo grėsmė kiekvieną dieną didėja, rašo CNN.
Šiaurės Korėja
Šiaurės Korėja / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas įsitraukė į „itin pavojingą branduolinį lošimą Korėjos pusiasalyje“, – pareiškime raštu teigė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas, pavadindamas D.Trumpą „atominiu demonu“ ir „pasaulinės taikos trikdytoju“.

Šie komentarai pasirodė prieš numatytas jungtines Pietų Korėjos ir JAV pratybas, kurios prasidės pirmadienį. Apie 12 tūkst. JAV karių ir 230 lėktuvų turėtų dalyvauti pratybose, pavadintose „Budri akis“ (angl. Vigilant Ace).

Panašių pareiškimų Šiaurės Korėjos pareigūnai išsakė ir praėjusį mėnesį. Šalies valstybinė žiniasklaida teigė, kad D.Trumpas atsiskleidė kaip „senas beprotis, įžūlus apgavikas ir žmonių atstumtasis“, kuomet prezidentas lankėsi Pietų Korėjoje.

Tuomet D.Trumpas Š.Korėją įtraukė į valstybių, finansuojančių terorizmą, sąrašą. Anksčiau Š.Korėją iš šio sąrašo 2008-aisiais buvo išbraukęs George'as W.Bushas, rašo CNN.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos raketa „Hwasong-15“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos raketa „Hwasong-15“

Antradienį Korėjai paleidus tarpkontinentinę raketą, kuri atskleidė didelį valstybės progresą branduolinių ginklų srityje, D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ teigė, kad Šiaurės Korėjai „bus pritaikytos papildomos didelės sankcijos“.

Šiaurės Korėja taip pat po raketos bandymo teigė, kad neketina derėtis su JAV, kol jai neatskleis viso savo branduolinio atgrasymo potencialo. Šiaurės Korėjos pareigūnas teigė, kad planuojama didelės apimties vandenilinės bombos bandymą atlikti žemės paviršiuje, taip pat ketinama paleisti ilgo nuotolio tarpkontinentinę raketą.

Saugumo patarėjas: karas artėja kiekvieną dieną

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo patarėjas Herbertas Raymondas McMasteris šeštadienį pareiškė, kad Šiaurės Korėja yra „didžiausia tiesioginė grėsmė Jungtinėms Valstijoms“ ir karo galimybė su šia komunistine valstybe auga kiekvieną dieną, rašo CNN.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris ir Donaldas Trumpas

„Manau, kad grėsmė auga kiekvieną dieną, tai reiškia, kad esame bėgime, tikrai, skubame, kad galėtume išspręsti šią problemą“, – Reagano Nacionaliniame gynybos forume teigė H.R.McMasteris paklaustas, ar Šiaurės Korėjos tarpkontinentinės raketos bandymas antradienį didina karo grėsmę.

Prezidentas Donaldas Trumpas vis dar laikosi pozicijos, kad Korėjos pusiasalis turi būti švarus nuo branduolinių ginklų, informavo H.R.McMasteris. Tam Kinija raginama pritaikyti griežtesnes ekonomines sankcijas Pchenjanui. Patarėjas patikino, kad Pekinas turi „didžiulę prievartinę ekonominę galią“ Šiaurės Korėjai.

„Yra būdų išspręsti šiai problemai be ginkluoto konflikto, tačiau tai jau yra lenktynės, ir jis vis arčiau, ir arčiau, o laiko liko nebedaug“, – sako H.R.McMasteris, kalbėdamas apie Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną.

Jis pažymėjo, kad kiekvienas Šiaurės Korėjos raketos bandymas padidina šalies galimybes.

„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėja paleido dar vieną balistinę raketą
„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėja paleido dar vieną balistinę raketą

„Kinijos mes prašome ne padaryti paslaugą mums ar dar kam nors. Mes prašome Kinijos veikti savo pačios interesui, kaip ji ir turėtų, ir mes tikime, kad Kinijos interesas padaryti daugiau, auga“, – teigė H.R.McMasteris.

Anot jo, Kinija turėtų vienašališkai nutraukti naftos importą Šiaurės Korėjai, paminėdamas, kad negali „leisti raketų neturėdamas degalų“. Jis paminėjo, kad 100 proc. naftos embargas būtų tinkama priemonė, tokios pozicijos laikosi ir prezidentas Donaldas Trumpas.

Tačiau Nacionalinio saugumo patarėjas nesitiki, kad Kim Jong Unas pakeis savo elgesį „be rimtų naujų veiksmų, išreikštų daug griežtesnėmis sankcijomis“ ir „visiško esamų sankcijų vykdymo“.

Dėl į Pietų Korėjos sostinę Seulą nutaikytos konvencinės artilerijos ir raketų, nėra galimybių karinių veiksmų imtis be rizikos, tačiau JAV aljansai su Pietų Korėja ir Japonija tapo „stipresni nei bet kada“, paminėjo H.R.McMasteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas