Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Korėja į jūrą paleido dvi balistines raketas

Šiaurės Korėja paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, jos nukrito jūroje, trečiadienį pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.
Šiaurės Korėja į jūrą paleido dvi balistines raketas
Šiaurės Korėja į jūrą paleido dvi balistines raketas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pranešimas pasirodė kelios valandos po to, kai pirmą kartą per keturis dešimtmečius į Pietų Korėją atplaukė JAV branduolinį ginklą galintis nešti povandeninis laivas.

Apie Šiaurės Korėjos raketų paleidimą pranešė Pietų Korėjos kariuomenės Štabų vadų komitetas, nurodė „Yonhap“. Skelbiama, kad raketos buvo paleistos anksti trečiadienį iš Sunano rajono Pchenjane, nuskriejo 550 km ir nukrito Japonijos jūroje.

Pietų Korėjos Štabų vadų komitetas raketų paleidimą pavadino reikšmingos provokacijos aktais ir aiškiu Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimu.

Japonijos gynybos ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė apskaičiavusi, kad raketos nukrito nepasiekusios Japonijos išskirtinės ekonominės zonos.

Naujausi Pchenjano ginklų bandymai buvo surengti Seului ir Vašingtonui dėl augančios įtampos su Šiaurės Korėja stiprinant bendradarbiavimą gynybos srityje.

Antradienį Pietų Korėja ir JAV Seule surengė pirmąjį Branduolinės konsultacinės grupės (angl. Nuclear Consultative Group) susitikimą, kurio tikslas – pagerinti abiejų sąjungininkių branduolinės veiklos koordinavimą ir padidinti karinę parengtį prieš Šiaurės Korėją.

Taip pat paskelbta, kad amerikiečių povandeninis laivas „USS Kentucky“ antradienio popietę atplaukė į Pietų Korėjos Pusano uostą, pranešė Pietų Korėjos gynybos ministerija. Praėjusį kartą Vašingtonas vieną iš savo branduolinį ginklą galinčių nešti povandeninių laivų Pietų Korėjoje buvo dislokavęs 1981 metais.

Pchenjanas griežtai nesutinka, kad aplink Korėjos pusiasalį būtų dislokuoti JAV branduoliniai ginklai.

Mažiau nei prieš savaitę Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) asmeniškai prižiūrėjo šalies naujausios tarpžemyninės balistinės raketos, kietuoju kuru varomos „Hwasong-18“, paleidimą.

Korėjos pusiasalio kaimynių santykiai šiuo metu išgyvena vieną didžiausių visų laikų krizių – diplomatija įstrigusi, o Kim Jong Unas ragina aktyviau plėtoti ginkluotę, įskaitant taktinius branduolinius ginklus.

Reaguodami į tai Seulas ir Vašingtonas sustiprino bendradarbiavimą gynybos srityje ir surengė bendras karines pratybas su pažangiais nesusekamais („stealth“) naikintuvais ir JAV strateginėmis priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas