Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja išleido oficialią Kim Jong Uno biografiją: kas joje pasakojama?

Šiaurės Korėjos režimas pristato naują knygą – lyderio Kim Jong Uno pirmojo dešimtmečio valdymo ataskaitą, pristatomą kaip dalį biografijos. Anksčiau korėjiečiai Kim Jong Uno gyvenimo detales skaitė vadovėliuose, o dabar gali rasti knygoje. Kaip rašo „The Wall Street Journal“, knyga Šiaurės Korėjoje pasirodė tuo metu, kai šalis išgyvena ekonominį sunkmetį ir ja siekiama gerinti vietos gyventojų nuotaikas.
Ri Sol Ju ir Kim Jong Unas
Ri Sol Ju ir Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Knygą sudaro 621 puslapis, o ji pavadinta „Didysis vyras ir galingos tautos amžius“ („The Great Man and The Age of The Powerful Nation“). Ją išleido Pchenjano režimo valdoma leidykla.

Šiaurės Korėjoje knyga buvo paskelbta dar metų sandūroje – gruodžio 30 dieną. Tačiau už režimo ribų ji paskelbta visai neseniai – Pchenjano valdomame propagandos tinklalapyje „Uriminzokkiri“.

Biografiją iš viso sudaro septyni skyriai, tačiau visoje knygoje nerasime nei vienos nuotraukos.

Beje, nežinoma ir neaskleidžiama, kas yra jos autorius ar autoriai.

Kim Jong Uno vaizdavimas

Knygoje teigiama, kad Šiaurės Korėja šiuo metu patiria didžiausią ekonominį nuosmukį per pastaruosius dešimtmečius. Kaip to priežastis nurodoma kova su COVID-19 – norėdamas sustabdyti viruso plitimą į šalį, režimas uždarė valstybines sienas.

Nepaisant negandų, su kuriomis dabar susiduria režimas, knygoje akcentuojama Kim Jong Uno meilė Šiaurės Korėjai. „The Wall Street Journal“ cituoja vieną knygos ištrauką, kurioje pasakojama, kaip kartą režimo lyderis sutiko nusifotografuoti su sergančia moterimi, nes jos gyvenimo noras buvo susitikti su vyriausiuoju šalies vadu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Malaizijos universitete dirbantis Hoo Chiew Pingas, kurį cituoja „NK News“, sako, kad Šiaurės Korėjos režimas greičiausiai ir toliau stengsis idealizuoti savo lyderį.

„Linija, kurios laikomasis Pchenjano viduje, tai Kim Jong Uno pasitikėjimas savimi. Labai tikėtina, kad nuo šiol matysime daugiau politinių pareiškimų, kurie bus sutelkti būtent aplink jį“, – mano ekspertas.

Skirtingai nuo ankstesnių lyderių – senelio ir tėvo – Kim Jong Uno biografija bent jau pagal Šiaurės Korėją laikosi realių įvykių sekos. Anksčiau buvo įprasta Pchenjano lyderius vaizduoti kaip turinčius mitinių galių, pavyzdžiui, gebančius kankorėžius paversti kulkomis.

Šiaurės Korėjos mokyklose plačiai skaitomi pasakojimai apie Kim dinastijos lyderius, o greta jų minima revoliucinė veikla. Leidinys cituoja iš Šiaurės Korėjos pabėgusią moterį vardu Ju, kuri pasakoja, kad Kim Jong Uno senelis ir šalies įkūrėjas savo valdymo metu buvo parašęs daugiatomę autobiografiją. Ją perskaityti turėjo visi mokiniai, greta kitų vadovėlių, kuriuose buvo kalbama apie Kim dinastiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas

Donaldas Trumpas ir patogi tyla

Knygoje skiriama dėmesio buvusiam JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimui. Joje dėstomos Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir Jungtinių Valstijų įvestų sankcijų atžvilgiu. O lyderio susitikimui Singapūre ir Korėjos demilitarizuotoje zonoje su D.Trumpu skiriama 15 puslapių.

„Gerbiamas maršalas Kim Jong Unas per susitikimą su JAV prezidentu sakė, kad tai yra žingsniai į naują pradžią“, – apie 2018 metais vykusį susitikimą rašoma knygoje.

Po metų įvyko dar vienas susitikimas, tačiau tuomet nutrūko nepasiekus jokio bendro susitarimo. Tačiau knygoje neužsimenama, kaip šis susitikimas nutrūko, kai D.Trumpas netikėtai jį nutraukė.

„Susitikmas Hanojuje yra tapęs gėda, tas režimas sąmoningai stengiasi pamiršti jį“, – sako Hoo Chiew Pingas.

Šiaurės Korėjos turimas branduolinis arsenalas knygoje vadinamas iškilmingai – „taikos garantijos kardais“. Taip pat pabrėžiama, kad šaliai įvestos JAV sankcijos nėra teisingos, o JAV ir Pietų Korėjos bendradarbiavimas karinėse pratybose yra provokuojantis.

VIDEO: Šiaurės Korėja: kaip susiformavo ši absurdiška diktatūra?

Greta susitikimų su D.Trumpu, knygoje kalbama apie susitikimus su kitais pasaulio lyderiais – Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae In.

„Dar niekada nėra taip buvę, kad per 5000 mūsų istorijos metų pasaulis būtų taip susitelkęs į mūsų žmonių didybę ir orumą“, – rašoma knygoje.

Ten pat akcentuojama, kad Kim Jong Unas priėmė ryžtingą sprendimą susitikti su šalių lyderiais ir taip Šiaurės Korėjos vietą iš esmės kilstelėjo į aukštesnę nei bet kada nors anksčiau pasiektą.

Niūri realybė

„The Wall Street Journal“ rašo, kad realybė yra gerokai niūresnė nei ta, kuri piešiama režimo platinamoje knygoje.

Nepriklausomi ekspertai mano, kad praėjusiais metais Šiaurės Korėjos ekonomika galėjo susitraukti 10 proc. Seulo įsikūrusios Korėjos tarptautinės prekybos asociacijos turimi duomenys rodo, kad vien Šiaurės Korėjos prekyba su Kinija smuko 80 proc.

Bijodama COVID-19, daugiau nei prieš metus Šiaurės Korėja uždarė šalies sienas, uždraudė atvykti užsienio turistams, izoliavo miestus. Duomenys rodo, kad virusas režimui padarė didesnę žalą nei JAV paskelbtos sankcijos, rašo leidinys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėja

Ir pats Kim Jong Unas pripažino ekonominius pralaimėjimus. Per praėjusį mėnesį vykusį partijos susitikimą jis negalėjo kritikos ekonomikos patarėjams, o vieną jų atleido, nors dar prieš mėnesį buvo paskyręs į šias pareigas.

Situacija šalyje tokia sudėtinga, kad būtiniausių prekių kainos išaugo tris, o kai kurios net ir keturis kartus, palyginti su laikotarpiu prieš pasaulį sukausčiusią pandemiją. Tokią informaciją atskleidė Rusijos ambasadorius Pchenjane.

Interviu agentūrai „Interfax“ Aleksanderis Matsegora sakė, kad režime įkliuvę žmonės susiduria su iššūkiu įsigyti tokias prekes kaip makaronai, miltai, cukrus, aliejus, taip pat trūksta drabužių ir avalynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas