Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Korėja leis Kinijos delegacijai apsilankyti planuojamame parade

Šią savaitę Šiaurės Korėja planuoja, anot jos, didingą Korėjos karo paliaubų metinių minėjimą, kuriame dalyvaus Kinijos diplomatai – pirmieji žinomi užsienio svečiai po to, kai Pchenjanas 2020 metais dėl COVID-19 pandemijos uždarė sieną.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Pchenjanas 70-ąsias paliaubų pasirašymo metines, Šiaurės Korėjoje vadinamas Pergalės diena, minės iškilmingai ir tai esą įeis į istoriją.

Oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pranešė, o Pekinas patvirtino, kad Kinijos delegacija, vadovaujama Politinio biuro nario Li Hongzhongo, vyks į Šiaurės Korėją dalyvauti šiame renginyje – tai pirmas žinomas užsienio delegacijos vizitas nuo pandemijos pradžios.

Šiaurės Korėja, siekdama apsisaugoti nuo COVID-19, nuo 2020-ųjų pradžios taikė griežtą blokadą, dėl kurios į šalį negalėjo atvykti net jos pačios piliečiai.

Tik praėjusiais metais ji atnaujino dalį prekybos su Kinija ir šių metų pradžioje leido naujam Pekino pasiuntiniui pradėti eiti pareigas.

Pekinas nurodė, kad delegacija į Pchenjaną atvyks trečiadienį, o tai leidžia manyti, kad prieš ketvirtadienį vyksiantį jubiliejinį renginį jai nereikės taikyti karantino.

1953 metų liepos 27 dieną buvo pasirašytas susitarimas dėl paliaubų, kuriuo nutraukti Korėjos karo veiksmai, tačiau abi Korėjos techniškai tebekariauja, nes susitarimas niekada nebuvo pakeistas taikos sutartimi.

Šią savaitę Šiaurės Korėja turėtų surengti didelio masto karinį paradą ir kitus renginius metinėms paminėti, o palydovinės nuotraukos rodo, kad kariai ir civiliai jau kelis mėnesius treniruojasi šiam paradui, pranešė Seule įsikūrusi specializuota interneto svetainė „NK News“.

Per renginį per Kim Il Sungo aikštę tikriausiai riedės didžiausios lyderio Kim Jong Uno branduolinius užtaisus galinčios nešti raketos ir kiti kariniai pajėgumai, pridūrė „NK News“.

„Manoma, kad Šiaurės Korėja bandys gauti naudos iš to, kad Pekinas pritaria jos branduoliniam vystymuisi, ir pristatys naują ICBM (tarpžemyninę balistinę raketą), kai Kinijos aukšto lygio delegacija dalyvaus didelio masto kariniame parade“, – naujienų agentūrai AFP sakė Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas.

„Atrodo, kad norima pademonstruoti stiprėjantį Šiaurės Korėjos ir Kinijos solidarumą vykstant pasaulinei politinei sumaiščiai dėl tebesitęsiančio JAV ir Kinijos konflikto“, – teigė jis.

Jis pridūrė, kad tai taip pat gali būti ženklas, jog netolimoje ateityje gali būti atidaryta Šiaurės ir Kinijos siena.

Daugiau raketų

Šiaurės Korėja vėlai pirmadienį paleido dvi balistines raketas, pranešė Pietų Korėja, ir tai buvo naujausias iš kelių pastarosiomis savaitėmis Pchenjano įvykdytų ginklų bandymų, atliktų Seului ir Vašingtonui stiprinant bendradarbiavimą gynybos srityje.

Praėjusią savaitę Pietų Korėjos Busano uoste apsilankė JAV branduolinį ginklą galintis nešti povandeninis laivas – tai buvo pirmas toks apsilankymas nuo 1981 metų.

Taip pat pirmadienį į Pietų Korėjos karinio jūrų laivyno bazę atplaukė antras JAV povandeninis laivas „USS Annapolis“, kuris tikriausiai dar labiau supykdė Šiaurės Korėją.

Šiuo metu abiejų Korėjų santykiai viename žemiausių taškų istorijoje, Pchenjano ir Seulo diplomatijai įstrigus, o Kim Jong Unui raginant paspartinti ginklų, įskaitant taktines branduolines bombas, kūrimą.

Siekdami sustiprinti atgrasymo priemones, Seulas ir Vašingtonas surengė bendras karines pratybas, kuriose dalyvavo pažangūs nesusekami („stealth“) naikintuvai ir JAV strateginės priemonės.

Pastaruoju metu įtampa Korėjos pusiasalyje padidėjo ir dėl to, kad dingo JAV karys Travisas Kingas, kuris praėjusią savaitę keliavo po demilitarizuotąją zoną ir perbėgo sieną į Šiaurės Korėją.

Jungtinių Tautų vadavietė – JAV vadovaujamos tarptautinės pajėgos, prižiūrinčios Korėjos karo paliaubas – pirmadienį pranešė, kad pradėjo diskusijas su Pchenjanu dėl šio amerikiečių kario.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas