Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Korėja teigia išbandžiusi naują tarpžemyninę balistinę raketą

Šiaurės Korėja penktadienį pranešė sėkmingai išbandžiusi kietojo kuro tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM) ir pavadino tai svarbiu šalies branduolinio puolimo pajėgumų proveržiu.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas stebi raketos paleidimą
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas stebi raketos paleidimą / „AP“/„Scanpix“

Pietų Korėjos kariškiai anksčiau teigė, kad ketvirtadienį Šiaurės Korėjos įvykdytas paleidimas, dėl kurio kai kuriose Japonijos dalyse trumpam buvo paskelbtas įsakymas slėptis, greičiausiai buvo naujo tipo balistinė raketa.

Penktadienį Pchenjano valstybinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti, kaip lyderis Kim Jong Unas, lydimas žmonos, sesers ir mažametės dukters, stebi raketos skrydį dūmų debesyje ir džiūgaudamas šypsosi po numanomai sėkmingo paleidimo.

„Buvo išbandyta naujo tipo ICBM – „Hwasong-18“, kuri atliks svarbią karinio atgrasymo misiją kaip būsima pagrindinė Šiaurės Korėjos strateginių pajėgų priemonė“, – pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Technologiškai pažangesnės kietojo kuro raketos išbandymas buvo vienas iš svarbiausių Kim Jong Uno karinės modernizacijos kampanijos tikslų, apie kurį jis paskelbė savo naujametinėje ataskaitoje.

Tokias raketas lengviau sandėliuoti ir transportuoti, jos stabilesnės ir greičiau paruošiamos paleidimui, todėl jas sunkiau aptikti ir prevenciškai sunaikinti.

„Bandomojo paleidimo tikslas buvo patvirtinti, kad daugiapakopės raketos su didelės galios kietojo kuro varikliais veikia efektyviai, (ir) įvertinti naujos strateginės ginkluotės sistemos karines galimybes“, – teigė KCNA.

Kim Jong Unas sakė, kad naujasis ginklas „radikaliai padidins branduolinių kontratakų veiksmingumą“ ir leis Šiaurės Korėjai „nuolat kelti didžiulį nerimą ir siaubą“ savo priešams, pridūrė KCNA.

Valstybinės žiniasklaidos pasidalytos nuotraukos ir Pietų Korėjos kariuomenės pateikta informacija rodo, kad šis bandymas iš tiesų buvo pirmasis sėkmingas Šiaurės Korėjos kietojo kuro raketos paleidimas, naujienų agentūrai AFP teigė Jungtinėse Valstijose dirbantis saugumo analitikas Ankitas Panda.

„Raketos išmetamųjų dujų pliūpsnis atitinka nešvarų, dūmingą kietąjį raketinį kurą, – sakė jis. – Iš Pietų Korėjos pareigūnų taip pat žinome, kad ši raketa skrido aukštai, o Šiaurės Korėja, taip pat paviešino nuotraukas, iš kurių, atrodo, matyti, kad visos raketos pakopos sėkmingai atsiskyrė raketos skrydžio metu.“

Norų sąrašas

Visos anksčiau žinomos Pchenjano tarpžemyninės balistinės raketos buvo varomos skystuoju kuru, o naujausias bandymas reiškia ilgai lauktą proveržį šalies uždraustų ginklų programose.

Be to, tai atitinka standartinį „provokacijų modelį“, pagal kurį Šiaurės Korėja mėgsta iš pradžių pasipuikuoti, o paskui išbandyti naujus ginklus, AFP teigė Asano politikos studijų instituto tyrėjas Go Myong-hyunas.

Vasario mėnesį Pchenjane vykusiame kariniame parade Šiaurės Korėja pademonstravo rekordinį branduolinių ir tarpžemyninių balistinių raketų skaičių, įskaitant, anot analitikų, galbūt naują kietojo kuro ICBM.

„Šiaurės Korėja žavisi kietojo kuro raketomis todėl, kad tai gerokai sutrumpintų pasirengimo laiką prieš paleidimą, – sakė Go Myong-hyunas. – Tai svarbu, nes kuo ilgiau užtrunka iškelti raketą iš bunkerio ar tunelio, tuo didesnė tikimybė, kad ji bus sunaikinta prieš paleidimą.“

Šis pranešimas paskelbtas likus dienai iki Šiaurės Korėjos vienos svarbiausių politinių sukakčių – Saulės dienos, kuri bus minima balandžio 15 dieną.

Šią dieną minimos šalies įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metinės, kurias paprastai lydi svarbūs ginklų bandymai arba kariniai paradai.

Abiejų Korėjų santykiai yra vieni blogiausių per daugelį metų, Pchenjanui praėjusiais metais paskelbus esant „negrįžtama“ branduoline galybe ir iš esmės nutraukus derybų dėl denuklearizacijos galimybę.

Anksčiau šiais metais Kim Jong Unas įsakė kariuomenei suintensyvinti pratybas ir pasirengti „tikram karui“.

Reaguodami į tai, Vašingtonas ir Seulas suintensyvino bendradarbiavimą gynybos srityje ir surengė bendras karines pratybas, kuriose, be kita ko, dalyvavo pažangūs nesusekami („stealth“) naikintuvai.

Tokias pratybas Šiaurės Korėja laiko invazijos repeticijomis ir antradienį jas pavadino įnirtingomis pratybomis, „imituojančiomis totalinį karą prieš“ Pchenjaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas