Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Korėjoje – perspėjimas: tokių apkalbų neįsivaizduotų prie Kim Jong Uno pirmtakų

Šiaurės Korėjos režimas perspėjo šalies gyventojus susilaikyti nuo apkalbų apie lyderio Kim Jong Uno sveikatą. Šios kalbos pasklido po to, kai visai neseniai Kim Jong Unas buvo pastebėtas viešumoje gerokai sulieknėjęs. Patys korėjiečiai sako, kad net neįsivaizduoja, kad tokios apkalbos apie lyderio svorį būtų galėję sklisti prie Kim Jong Uno pirmtakų – tėvo ir senelio – režimų, skelbia „Radio Free Asia“.
Kim Jong Unas sulyso: kodėl?
Kim Jong Unas sulyso: kodėl? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėjos valdžios institucijos skleidžia žinią, kad Kim Jong Unas nesusiduria su jokiomis sveikatos problemomis, yra visiškai sveikas, o jo numestas svoris esą rodo, kad jis kenčia kartu su savo šalies žmonėmis. Šalis šiuo metu susiduria su lėtiniu maisto trūkumu, esamas problemas apsunkina nesibaigianti COVID-19 pandemija.

Spekuliacijos dėl Kim Jong Uno sveikatos prasidėjo šių metų birželį, kai po ilgo nesirodymo viešumoje Šiaurės Korėjos lyderis pasirodė gerokai sulieknėjęs. Reaguodamos į šias apkalbas, šalies institucijos pradėjo tyrimą, kad išsiaiškintų, kas pradėjo šias apkalbas suprastėjusią lyderio sveikatą bei pasklidusius gandus vadino išdavyste.

Visgi noras pažaboti žmonių apkalbas buvo bevaisės.

Kaip rašo „Radio Free Asia“, kassavaitinio susitikimo su gyventojais metu, viename iš miestų valdžios institucijų atstovai kalbėjo, kad apkalbos apie lyderio sveikatos būklę yra „reakcinis veiksmas“.

Žiniasklaidos priemonė cituoja neįvardijamą šaltinį, kuris dalyvavo viename tokių susitikimų. Jis pasakojo, kad jiems buvo teigiama, esą Kim Jong Unas Šiaurės Korėjos krizę išgyvena vienatvėje, tad svorio netekimas yra tarsi šių išgyvenimų rezultatas.

Kai kurie tokiuose susitikimuose dalyvavę žmonės esą prisipažino, kad jiems labai skauda širdis, kad jų lyderis taip kenčia vienas. Tačiau „Radio Free Asia“ šaltinis nurodo, kad šie asmenys taip sakė tik todėl, kad tai norėjo išgirsti valdžios pareigūnai.

„Tai pirmas kartas, kai valdžios institucijos mano, kad per stebėjimo padalinius visuose regionuose žmonėms reikia paaiškinti, kad Kim Jong Unas neturi jokių sveikatos problemų“, – šaltinį cituoja „Radio Free Asia“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Visgi kai kurie gyventojai sutinka, kad Kim Jong Uno svorio netekimas nėra blogas dalykas, nes taip, kaip jis atrodė anksčiau, galėjo pakenkti jo sveikatai.

Sarivono mieste, esančio Šiaurės Hvangėjos provincijoje, gyventojas „Radio Free Asia“ pasakojo, kad institucijų stebėjimo padaliniai taip pat per susitikimus su gyventojais visus perspėjo viešai nekalbėti apie Kim Jong Uno sveikatos būklę.

Šis asmuo, dėl asmeninio saugumo panoręs tapti anonimu, sakė, kad vadžios pareigūnai nerengė jokio nepaprasto susitikimo su miesto gyventojais, tačiau pokalbiai apie Kim Jong Uną pakrypo įprastų susitikimų metu.

„Jie pabrėžė, kad draudžiama dalytis bet kokiomis istorijomis apie lyderio sveikatą. Tačiau visuomenės įtarimas, kad Kim Jong Unas turi sveikatos problemų – nedingo“, – kalbėjo šaltinis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Jis taip pat pabrėžė, kad neįsivaizduotų, kad žmonės taip atvirai kalbėtų apie lyderio sveikatos būklę šalį valdant Kim Jong Uno seneliui Kim Il Sungui ar tėvui Kim Jong Ilui. Šaltinis sakė, kad kai kuriais atvejais, kai tokios kalbos prie ankstesnių lyderių būdavo pasklidę, šias apkalbas paskleidę žmonęs patekdavo į politinį kalėjimą

„Visgi dabar visi žino apie Kim Jong Uno sulieknėjimą, tad valdžios institucijos daro viską, kad žmonių burnos būtų užvertos“, – sakė anonimas.

Šiaurės Korėjoje, kai tik lyderis ilgesnį laiką nematomas viešumoje, kaskart greitai pasklinda kalbos apie suprastėjusią režimo lyderio sveikatos būklę. Taip pat prasideda spėliojimai, kas nutiktų šiam mirus.

„Radio Free Asia“ primena vieną tokį atvejį, nutikusį 2020 metų balandį, kai kurį laiką viešumoje nebuvo matomas Kim Jong Unas. Tuomet prie sienos su Kinija gyvenantys gyventojai pradėjo kalbėti, kad režimo lyderis jau yra mirties patale. Tuo metu analitikai spėliojo, kas perimt Šiaurės Korėjos valdymą – buvo spėta, kad valdžią į rankas perims Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong.

Tačiau šios kalbos neteko prasmės, kai gegužės 1-ąją Kim Jong Unas pasirodė viešumoje ir paneigė visas kalbas.

TAIP PAT SKAITYKITE: „NY Times“: Kim Jong Unas įtartinai sulieknėjo: kas jam nutiko?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas