Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ragina imtis „karinių atsakomųjų priemonių“

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas paragino imtis „diplomatinių ir karinių atsakomųjų priemonių“, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida, artinantis metų pabaigos terminui, iki kurio Pchenjanas reikalauja Vašingtono pakeisti savo poziciją dėl įstrigusių derybų denuklearizacijos klausimu.
Kim Jong Unas kalbėjo net septynias valandas
Kim Jong Unas kalbėjo net septynias valandas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokius komentarus jis išsakė per pirmadienį Šiaurės Korėjos sostinėje vykusį aukščiausių valdančiosios partijos pareigūnų susitikimą ir prieš tradicinę naujametę kalbą, kurioje gali būti sukonkretinti jo grasinimas pasukti „nauju keliu“, sukakus metų pabaigos terminui.

Remiantis antradienį išleistu Šiaurės Korėjos naujienų agentūros KCNA pranešimu, Kim Jong Unas septynias valandas kalbėjo per valdančiosios Darbininkų partijos Centro komiteto posėdį, ragindamas imtis priemonių izoliuotos valstybės ekonomikai atgaivinti, taip pat „diplomatinių bei karinių atsakomųjų priemonių siekiant užtikrintai išsaugoti suverenitetą ir saugumą“.

Per partijos posėdį ir toliau bus svarstomas tam tikras „svarbus dokumentas“, pridūrė KCNA.

Derybos dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos iš esmės yra įstrigusios nuo Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo nesėkmingo antrojo susitikimo Hanojuje šių metų pradžioje.

Pchenjanas reikalauja sušvelninti tarptautines sankcijas, įvestas jam dėl branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų, tačiau Vašingtonas nori, kad Šiaurės Korėja iš pradžių imtųsi apčiuopiamesnių priemonių atominiam arsenalui likviduoti.

Spėliota, kad Pchenjanas gali atsisakyti tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) bandymų moratoriumo, nors šalis vis dėlto neįvykdė savo grasinimo įteikti Jungtinėms Valstijoms „kalėdinę dovaną“.

Tikėtina, kad Šiaurės Korėja laikotarpį iki balandį jos pietinėje kaimynėje vyksiančių parlamento rinkimų laiko „proga siekti maksimalios naudos mainais į minimalias nuolaidas“ ir mėginti paaštrinti įtampą, įsitikinęs Seule įsikūrusio moterų universiteto „Ewha“ profesorius Leifas-Ericas Easley.

„Tačiau Kimas nenori rizikuoti sukurstyti konfliktą su JAV arba prarasti Kinijos paramą dėl perdėtų provokacijų“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Taigi Pchenjanas gali tęsti diplomatinę aklavietę, kol paaiškės, ar kitai JAV administracijai vadovaus Trumpas, ar kas nors kitas“, – pridūrė analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus