Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Siekiantis tapti laimingiausia pasaulio vieta Dubajus paskyrė ir laimės ministrą

Dubajus pasiskelbė iki 2019 m. tapsiąs laimingiausia pasaulio vieta ir netgi paskyrė laimės ministrą, tačiau ekspertai teigia, kad tikslą pasiekti šiam prabanga spinduliuojančiam miestui nebus taip lengva, kaip tikėtasi.
Burj Khalifa Dubajuje
Burj Khalifa Dubajuje / Bigstockphoto.com nuotr.

Pavyzdžiui, žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ teigimu, Jungtiniai Arabų Emyratai savo milžiniškais turtais dažnai dangsto rimtas žmogaus teisių problemas. O ekspertai vis labiau akcentuoja, kad šalys, užuot siekusios vien ekonominio augimo, turėtų kurti ir gerą psichologinę atmosferą.

Pasaulio laimės ataskaitoje – žemesnė vieta

Neseniai Jungtiniai Arabų Emyratai įsteigė naują laimės ministro postą, taip tik pabrėždami savo ambicingą siekį iki šio dešimtmečio pabaigos Dubajų paversti laimingiausiu planetos miestu. Tačiau tokie planai akivaizdžiai susijaukė, kai buvo paskelbta naujausia Pasaulio laimės ataskaita, kurioje Jungtiniai Arabų Emyratai ne tik kad nepakilo, bet nukrito aštuoniomis vietomis ir tarp 156 tirtų šalių atsidūrė 28-oje vietoje.

Įvairiose Dubajaus viešosiose erdvėse buvo įrengti specialūs aparatai, kuriuose gyventojų prašoma įvertinti miesto teikiamas paslaugas, o vėliau, atsižvelgus į jų nuomonę, bandoma mažiausiai teigiamų įvertinimų gavusias paslaugas keisti ar tobulinti.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad didelėje dalyje šalių situacija pablogėjo dėl išaugusios nelygybės laimės atžvilgiu. Galbūt tai numatydama jau prieš porą metų Dubajaus, vieno iš septynių emyratų, sudarančių Jungtinius Arabų Emyratus, valdžia nusprendė atskirai tirti savo miesto laimės indeksą. Įvairiose Dubajaus viešosiose erdvėse buvo įrengti specialūs aparatai, kuriuose gyventojų prašoma įvertinti miesto teikiamas paslaugas, o vėliau, atsižvelgus į jų nuomonę, bandoma mažiausiai teigiamų įvertinimų gavusias paslaugas keisti ar tobulinti.

Kai vasario mėnesį Jungtinių Arabų Emyratų ministras pirmininkas ir Dubajaus emyras Mohammedas bin Rashidas Al Maktoumas per „Twiterį“ paskelbė, kad jo naujasis kabinetas pirmą kartą šalies istorijoje skirs laimės ministrą, o vėliau šias pareigas patikėjo ministrei Ohoodai al Roumi, matyt, ironiškai šyptelėjo ne vienas. Tačiau šalies premjeras tvirtina, kad šis paskyrimas atspindi tvirtą ir suplanuotą tikslą, o ne kažkokią neaiškiai apibrėžtą iniciatyvą.

Kai kurių užsienio ekspertų teigimu, Jungtiniai Arabų Emyratai į laimės trūkumą šalyje pažvelgė kaip į bet kurį kitą šalies vystymuisi aktualų klausimą.  

Dangstomos rimtos žmogaus teisių problemos

Tačiau dalis stebėtojų pažėrė nemažai kritikos ambicingą laimės projektą kuriančiai šaliai. Žmogaus teisių organizacijos „Human Right Watch“ teigimu, į turtingiausių šalių dešimtuką patenkantys Jungtiniai Arabų Emyratai savo milžiniškais turtais dažnai dangsto rimtas žmogaus teisių problemas. Organizacija atkreipia dėmesį, kad valdžią kritikuojančius gyventojus dažnai savavališkai sulaiko vyriausybės pajėgos, o kai kuriais atvejais valdžiai nepalankūs žmonės tiesiog paslaptingai dingsta. Tarptautinės organizacijos taip pat kaltina saugumo tarnybas kankinat sulaikytuosius.  

„Human Rights Watch“ nevengė kritikos ir naujam kovos su diskriminacija įstatymui, kurį šalies valdžia priėmė esą siekdama kovoti su nelygybe. Organizacija teigia, kad šiuo įstatymu tik dar labiau suvaržoma žodžio laisvė. Žmogaus teisių aktyvistai taip pat išreiškė susirūpinimą dėl migrantų darbininkų išnaudojimo ir moterų, dirbančių namų tvarkytojomis, teisių, nes jų negina įstatymai ir nuostatos, taikomos kitų sektorių darbuotojams.

Valdžią kritikuojančius gyventojus dažnai savavališkai sulaiko vyriausybės pajėgos, o kai kuriais atvejais valdžiai nepalankūs žmonės tiesiog paslaptingai dingsta.

Tačiau Jungtinių Arabų Emyratų, ypač Dubajaus, gynėjai teigia, kad šalis yra daug progresyvesnė nei kaimyninės valstybės. O moterų teisės Emyratuose nėra pažeidžiamos kaip kitose arabų šalyse. Daug aukštas pareigas einančių valstybės veikėjų moterys – net ir naujoji laimės ministrė.

Kol Jungtiniai Arabų Emyratai vis dar siekia pakilti laimingiausių šalių reitinge, ten ir toliau karaliauja Šiaurės Europa. Danija, kaip jau tapo įprasta, atsidūrė pirmoje vietoje. Į  geriausių penketuką, be Šveicarijos, pateko ir kitos Šiaurės šalys – Islandija, Norvegija, Suomija. Vis dar svajonių šalimi neretai pavadinamos JAV, esančios 13-oje laimingiausių valstybių sąrašo vietoje.

Pastaraisiais dešimtmečiais darnaus vystymosi ekspertai vis labiau akcentuoja, kad šalys, užuot siekusios vien ekonominio augimo, turėtų daugiau dėmesio ir laiko skirti visuomenės gerovei užtikrinti – kurti ne tik gerą ekonominę, bet ir psichologinę atmosferą šalyje. Dubajus, kaip ir visi Jungtiniai Arabų Emyratai, atrodo, ekonominę gerovę jau seniai sukūrė, klausimas, ar per ateinančius trejus metus naujai paskirtai ministrei pavyks sukurti ir laimę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas